Par Getting Things Done • IR.lv

Par Getting Things Done

Foto no privātā arhīva
Jānis Bergs

Uzņēmējs Jānis Bergs raksta par savu pieredzi, turpinot iekarot ASV lielo tirgu

Pirms nepilna gada Latvijā viesojos palielā dzimšanas dienas ballē. Tas notika vēl tajos teiksmainajos laikos, kad cilvēki bez bažām pulcējās lielās saiešanās, ar to nepārkāpjot likumu un neapdraudot veselību. Jubilejā burzoties iepazinos ar kādu iepriekš nezināmu viesi. Vārds pa vārdam, noskaidroju, ka viņš strādā Centrāleiropā liela, globāla IT uzņēmuma pārdošanas organizācijā. Sākām pārrunāt man tuvu tēmu — kā ir ganīt dažādu tautību pārdevējus un nodrošināt arvien pieaugošu pasūtījumu birumu. Jauniepazītais paziņa pastāstīja, ka viņam uz atvaļinājuma laiku sanācis aizvietot priekšnieku. Un piepeši viņš nokļuvis gluži citā informācijas plūsmā — dienā bijis tik daudz dažādu kairinājumu, ka galva griezusies uz riņķi un bijis ļoti grūti saprast, kādus lēmumus pieņemt un kā šajā informācijas karuselī nepazust. 

Arī man līdzīgi izaicinājumi dzīvē ir pienākuši vairākas reizes, bet saasinājums iestājās aptuveni pirms gada, kad gandrīz katru nakti mocījos ar bezmiegu un galvā simtiem reižu pārmalu aizvadītās dienas notikumus un nākamajā dienā darāmos darbus un lēmumus. Domāju, daudzi ir saskārušies ar līdzīgām sajūtām — saproti, ka tagad ir jāguļ un jāatpūšas, bet prāts kā vadību zaudējis vilciens brāžas milzīgā ātrumā un negrib apstāties. Rezultāts — depresija, izdegšana un diezgan riebīgas veselības problēmas.

Strādādams Latvijā, es dabiski tiku galā ar savas dzīves organizēšanu, bet problēma saasinājās tieši ASV. Šeit iespēju ir nesalīdzināmi vairāk, jūties kā bērns milzīgā saldumu veikalā, kurā gribi pagaršot visu, bet kabatā ir tikai dažas sīknaudas monētas.

Ja ir kāda problēma, kas traucē dzīvot, tad jāmeklē tai risinājums. Tā es sāku runāties ar gudriem cilvēkiem un ķemmēt internetu, kamēr uzdūros Getting Things Done jeb GTD metodoloģijai, kuru izstrādājis Nīderlandē dzīvojošs amerikānis Deivids Allens (David Allen). Par šo tēmu viņš ir sarakstījis tāda paša nosaukuma grāmatu, bet īpaši maksātspējīgiem un augsta ranga pilsoņiem sniedz arī privātas konsultācijas. Gan grāmatu, gan diezgan svaigu podkāstu, kurā slavenais podkāsteris Tims Feriss (Tim Ferris) sarunājas ar Allenu, sameklēsit tīmeklī. Grāmata ietilpst «personiskās produktivitātes» kategorijā, un ir izstrādāts simtiem līdzīgu metodiku, bet es padalīšos ar savu personīgo pieredzi GTD pielietošanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu