Luksusa ieroču meistari • IR.lv

Luksusa ieroču meistari

J. Nicklas veikali un darbnīcas Rīgā un Jelgavā pirms Pirmā pasaules kara
Ingus Bērzons

Latvijā vairs nedzird par šaujamieroču ražošanu, bet šai nozarei ir vismaz 300 gadu sena vēsture — pētnieki saskaitījuši vismaz 11 ieroču darbnīcas, kas darbojušās Rīgā līdz 1940. gadam. Viena no slavenākajām bija J. Nicklas

Ārvalstu izsoļu lapās par gravējumiem rotātu medību ieroci ar zīmolu J. Nicklas. Riga prasa 8000 un vairāk dolāru. Zīmols skaitās rets, un ieroču vēstures vietnēs par to diskutē dažādās valodās. Taču informācijas par pašiem Niklasiem nav daudz. Pat firmas dibinātāja, ķeizariskās Vācijas pilsoņa Johana Niklasa dzimšanas dati nav precīzi zināmi. Var sacīt tikai to, ka atskaites punkts ir 1875. gads, kad Jelgavā, toreizējā Mītavā, Lielajā ielā 28, dibināts ieroču ražošanas, remonta un tirdzniecības uzņēmums J. Nicklas. 

Firma piedāvāja gan medību bises, gan tolaik aktuālās divkauju un tā sauktās mājas pistoles. Metāla un koka detaļas daļēji izgatavoja uz vietas, savukārt svarīgās sastāvdaļas — stobru sagataves, aizslēgus, patrontelpas daļu — iegādājās no uzticamiem ražotājiem Vācijā. Ieroči bija ar gravējumiem un kaula rotājumiem, riekstkoka laidēm. 

Johana Niklasa dibinājums jau 19. gadsimta 80.—90. gados regulāri sāka plūkt laurus dažādās vietēja mēroga izstādēs Jelgavā un Rīgā, vēlāk arī Rēvelē jeb Tallinā. Šīs bises cildināja kā ļoti rūpīgi izstrādātas un uzticamas. 

1894. gadā Niklass pārcēlās uz Rīgu un sāka darbību Mārstaļu ielā, saglabājot filiāli Jelgavā. No 1909. gada par J. Nicklas galveno sēdekli kļuva veikals un darbnīca dzimtai piederošajā namā Vecrīgā, Smilšu ielā 9, «blakus Biržai».  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu