Brīvība un piesardzība • IR.lv

Brīvība un piesardzība

Aivars Ozoliņš

Apturi Covid sniedz iespēju pašiem kontrolēt slimības izplatīšanos Latvijā

Valdības lēmums pēc 9. jūnija atcelt ārkārtējo situāciju ir vairāk politisku apsvērumu vadīts nekā 12. martā pieņemtais ārkārtējo situāciju ieviest un pēc tam lēmumi to pagarināt, kuru pamatā bija ekspertu vērtējums. Kamēr pret koronavīrusu nav vakcīnas, visā pasaulē ir ārkārtēja situācija, un valstu valdības tikai meklē labākos veidus, kā ar to sadzīvot. Arī Latvijā pēc ierobežojumu mīkstināšanas var nākties tos atkal pastiprināt. Taču šķiet gandrīz vai simboliski, ka tieši šobrīd, kad pošamies atgriezties pie «normālas dzīves», ir radīta lietotne Apturi Covid, kura var gan palīdzēt ierobežot slimības izplatīšanos un normalizēt dzīvi, gan arī atgādināt, ka nekas vēl nav beidzies.

Latvija līdz šim ar Covid-19 krīzi tikusi galā sekmīgāk nekā vairākums citu valstu. Tam ir divi galvenie iemesli. Pirmkārt, politiķu uzticēšanās speciālistiem un laikus ieviesti, samērīgi un saprotami ierobežojumi. Otrkārt un vēl svarīgāk, sabiedrības labi informēta uzticēšanās šiem lēmumiem un lielākoties apzinīga savu personisko brīvību ierobežošana.

Taču pēc ārkārtējās situācijas trim mēnešiem ierobežojumi sāk apnikt. Valdības lēmums vairs nepagarināt ārkārtējo situāciju varbūt nav aplams, tomēr ir riskants. Daļai sabiedrības pret to ir attieksme — nu jau ir iestājies laiks «pēc krīzes». Tāpēc nedēļu vai divas pēc Jāņiem var izrādīties, ka, piemēram, atļaut ārpus telpām pulcēties līdz 100 cilvēkiem bija bīstami.

Valsts galvenais epidemiologs Jurijs Perevoščikovs intervijā mūsu žurnālam teica, ka Latvijas spēja saglabāt zemu saslimstības līmeni būs atkarīga ne tikai no valdības, bet arī no cilvēku pašu pieņemtajiem lēmumiem: «Varbūt viņi ir noguruši no šīs situācijas un domā, ka tagad var darīt daudz vairāk.» Viņš brīdina, ka lielāka brīvība prasa arī lielāku piesardzību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu