Kā «atlaist Sajemu»? • IR.lv

Kā «atlaist Sajemu»?

10
Aivars Ozoliņš

Parakstu vākšanas mērķis būs parakstu vākšana, nevis Saeimas atlaišana

Liela uzmanība pēdējās dienās pievērsta pagājušonedēļ sāktajai parakstu vākšanai par tautas nobalsošanas ierosinājumu par Saeimas atsaukšanu. Parakstu vākšanu var ierosināt jebkuri vismaz desmit vēlētāji, ja reģistrējas kā biedrība. Par pašreizējās pieteikšanu Centrālajā vēlēšanu komisijā sacentās divas sīkas grupiņas, kuru iniciatīvas komisija apvienoja vienā. Taču kampaņa sākusies veiksmīgi — jau pirmajās dienās parakstījās apmēram 30 tūkstoši, kas ir apmēram piektā daļa no referenduma ierosināšanai nepieciešamo parakstu skaita.

Neapmierinātība sabiedrībā acīmredzami pieaugusi, bet «atlaist Saeimu» ir Latvijas vēlētājiem tipiska neapmierinātības izpausme. Pie varas esošie ir pieļāvuši kļūdas, no kurām rupjākā bija pērn decembrī likumā bez reāla pamatojuma iebalsotā mediķu algu palielināšana par 20% arī nākamgad. Atbildība pienākas visiem Saeimā ievēlētajiem, taču to prasa, protams, no tiem, kuri pēc tam izveidoja valdību. Ir neapmierinātie arī ar valdības sākto reģionu reformu. Un, šķiet, cilvēki Latvijā labprātāk savelk jostu krīzes situācijā kā pirms desmit gadiem, kad valdībai pēkšņi vairs nebija naudas nekam, nekā piekrīt tādam labklājības pieaugumam, kādu var atļauties ar «vēsturē lielāko budžetu», kā tas ir pašlaik.

Tomēr, pirmkārt, referenduma ierosināšanai nepieciešamo parakstu savākšana nenozīmētu Saeimas atlaišanu. Otrkārt, pat tikai parakstus savākt diezin vai izdosies, ja kampaņai nepieslēgsies lielie politiskie spēlētāji. Iniciatīvas iesniedzēji — Centra partijas «eiroskeptiķis» Grostiņš (jeb aģents «Štirlics» VDK arhīvā) un visādas sīkpartijas apstaigājušais Malta, kurš kopā ar Lukjanovu (ar palamu Partybomzis) nu pārstāv biedrību Varu Latvijas tautai, diezin vai daudziem šķitīs vadoņi ar aizraujošu redzējumu par Latvijas nākotni.

Ierosināt parakstu vākšanu ir vienkārši — to var darīt «iniciatīvas grupa», kas var būt vai nu politiska partija vai apvienība, vai nu reģistrēta vismaz desmit vēlētāju biedrība. Krietni sarežģītāk ir savākt desmitās daļas vēlētāju — gandrīz 155 tūkstošu — parakstus, lai varētu notikt tautas nobalsošana. Bet atlaist Saeimu būtu jau monumentāls pasākums — par to būtu jānobalso vismaz divām trešdaļām no iepriekšējās vēlēšanās piedalījušos skaita. 13. Saeimas vēlēšanās pērnruden piedalījās 845 tūkstoši vēlētāju, tātad divas trešdaļas būtu 563 tūkstoši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu