Telpas demolēšana • IR.lv

Telpas demolēšana

Aivars Ozoliņš

LNT un TV3 apvienošana apdraud Latvijas drošību

Mediju politika Latvijā mētājas starp paziņojumiem par nepieciešamību stiprināt informatīvo telpu informatīvā kara apstākļos un politiķu mēģinājumiem šo telpu pašiem kontrolēt. Rezultātā pašlaik, kad notiek sen paredzamais pavērsiens — LNT kanāla likvidēšana un žurnālistu pārcelšana uz TV3 —, atbildīgie par informatīvās telpas sargāšanu spēj tikai atražot standarta retoriku par tās stiprināšanu.

Līdzās sabiedriskajiem medijiem Latvijā līdz šim bija divi stipri komerctelevīzijas ziņu dienesti — TV3 un LNT. Lai arī kāds būtu pārējais šo televīziju piedāvājuma klāsts (lielākoties draza — lēti seriāli un Krievijā ražotas skatītāju debilizēšanas izrādes par «ekstrasensiem» un «attiecībām»), to ziņu raidījumus veidoja profesionāļu komandas, kuru piedāvātā kvalitāte var būt paraugs arī sabiedriskajai televīzijai. Šo telekanālu īpašnieku sen prognozētais lēmums apvienot abas televīzijas, par ko All Media Baltics paziņoja 8. novembrī, uzjundīja tikpat prognozējamās bažas, ka divu labu ziņu dienestu vietā paliks tikai viens.

Jau tas vien būtu nopietns trieciens ziņu un viedokļu dažādībai. Divu stipru konkurentu apvienošana mazinātu žurnālistikas kvalitāti un publisko diskusiju telpu.

Taču nebija ilgi jāgaida, lai rastos nopietns jautājums, vai reorganizācijas mērķis līdzās saprotamām biznesa interesēm — optimizēt nerentablo LNT — nav arī TV3 ziņu redakcijas sagraušana kā nākamais posms politbiznesmeņu cīņā par Latvijas ziņu telpas pakļaušanu vai vismaz degradēšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu