Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Juris Kaža

Pasaules tirgi


Saūda Arābija.
Uzbrukumi naftas apstrādei
Dronu uzbrukumi Saūda Arābijas jēlnaftas apstrādes rūpnīcām septembrī īslaicīgi samazināja naftas piegādi pasaules tirgum par rekordlielu apjomu — 5,7 miljoniem barelu dienā. Tas bija lielākais negaidītais pārrāvums naftas plūsmā kopš revolucionārās varas maiņas Irānā 70. gadu beigās. ASV un Saūda Arābija dronu uzbrukumos aizdomās tur Irānu vai tās atbalstītos nemierniekus Jemenas pilsoņu karā. Jēlnaftas cena uzlēca par 20% vienas dienas laikā, tad atslīdēja un nostabilizējās.


Londona.
 Turas kā valūtas tirgus līdere
Neraugoties uz politisko jucekli valstī un bažām par Lielbritānijas iespējamo izstāšanos no ES bez līguma, Londona ar uzviju noturējusi statusu ka globālās valūtas maiņas un ar to saistītu finanšu darījumu līdere. Tā septembra vidū ziņoja Reuters, atsaucoties uz Starptautisko norēķinu bankas (Bank for International Settlements) kārtējo ziņojumu. Ar darījumu apjomu 6,6 triljoni dolāru dienā Londona kā valūtas un šo darījumu derivātu tirdzniecības centrs ir lielākais pasaulē, te notiek 43% no dienas darījumiem. 


Eiropa.
Īres un mājokļu cenas turpina augt
Mājokļu tirgos lielākajās Eiropas pilsētās un reģionālajos centros turpina augt pārdošanas cenas un īres maksa, liecina tirgus pētniecības firmas Catella Research dati par 2019. gada pirmo pusgadu. 19 pētījumā ietvertās valstīs notikuši darījumi 22,7 miljardu eiro vērtībā, no kuriem 30% veikti Vācijā un 21% Nīderlandē. Augstākās vidējās īres cenas (28,50 eiro par kvadrātmetru) ir Ženēvā, bet zemākās Rīgā (8,50). Rīgā ir arī zemākā dzīvokļa pārdošanas vidējā cena (1450 eiro kvadrātmetrā), bet augstākā ir Londonā (16 420 eiro kvadrātmetrā).

Izejvielas


Zāģbaļķu un papīrmalkas cenas krīt
Zāģbaļķu un papīrmalkas cenas Eiropas tirgū kritušās piecus ceturkšņus pēc kārtas, ziņo nozares portāls Lesprom.com. Zāģbaļķu cena sasniegusi zemāko līmeni deviņu gadu laikā. Vācijas un Austrijas tirgos kritums sasniedzis 20% divu gadu laikā. Savukārt skujkoka papīrmalkas un šķeldas cenas kritušās visos pasaules tirgos dažādu iemeslu dēļ — zemāks pieprasījums pēc celulozes, zemākas celulozes cenas un uzlaboti apstākļi un nosacījumi attiecīgās koksnes ciršanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu