Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Klimata aktīviste Grēta Tunberga ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli ANO mītnē Ņujorkā 23. septembrī. Foto — AFP/LETA

ANO klimata samitā Ņujorkā pagājušajā nedēļā zviedru skolniece, vides aktīviste Grēta Tunberga pārmeta pasaules līderiem savas paaudzes nodošanu. Savukārt Francijas prezidents Emanuels Makrons kritizēja Tunbergu par sūdzības iesniegšanu ANO pret Franciju un četrām citām valstīm par nerīkošanos klimata jomā. Tunberga un 15 citi bērni lūguši ANO Bērnu tiesību komiteju atzīt, ka Argentīna, Brazīlija, Francija, Vācija un Turcija pārkāpj bērnu tiesības, nepienācīgi cīnoties par siltumnīcas efekta gāzu samazināšanu. 

20 valstis, to skaitā Latvija, pagājušonedēļ ANO parakstīja organizācijas Reportieri bez robežām ierosināto deklarāciju par cīņu ar viltus ziņu izplatīšanu internetā.

Pirmdien Eiroparlamenta deputāti noraidīja divus no 27 jaunās EK prezidentes Urzulas fon der Leienes komisāru kandidātiem. EP juridiskai komisijai bija nepieņemami Rumānijas pārstāves Rovanas Plumbas un Ungārijas pārstāvja Lāslo Tročāņi interešu konflikti. Abām valstīm jāizvirza jauni kandidāti komisāru amatiem. Politiķiem aizdomas rada divi kredīti, kurus ņēmis Plumba, savukārt Tročāni pārmet iespējamo likuma pārkāpšanu, izkārtojot valdības pasūtījumus savai advokātu firmai.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi pagājušajā nedēļā paziņoja par oficiālas impīčmenta izmeklēšanas sākšanu pret ASV prezidentu Donaldu Trampu par to, ka viņš pārkāpis konstitūciju, mēģinādams panākt palīdzību no Ukrainas, lai kaitētu savam politiskajam sāncensim Džo Baidenam. Tramps 25. jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski prasīja, lai Ukraina sāk izmeklēšanu par Baidena dēla darījumiem, bet nedēļu pirms tam bija apturējis ASV militāro palīdzību Ukrainai. Pats ASV prezidents apgalvoja, ka impīčmenta izmeklēšana veicinātu viņa izredzes uzvarēt ASV prezidenta vēlēšanās nākamgad. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu