Mēslu karš • IR.lv

Mēslu karš

Biedrības Pilsoņu vara rīkotais pikets Rātslaukumā pret Rīgas domes atkritumu apsaimniekošanas politiku 12. septembrī. Foto — LETA
Mārtiņš Galenieks

Konkurences padome un Rīgas dome ir pārliecinātas par savu argumentu uzvaru tiesā, kurai jālemj par atkritumu monopolu. Zaudējuma gadījumā domei būs tikai daži mēneši, lai atrastu risinājumu atkritumu šķirošanas ieviešanai

Par spīti atbildīgo iestāžu un uzņēmumu apgalvojumiem, ka Rīgā atkritumu izvešana vismaz pagaidām ir sakārtota, situācija joprojām ir neskaidra. Pēc Konkurences padomes 9. septembra lēmuma apturēt jaunā monopolista Tīrīga darbību un valdības lēmuma 11. septembrī izsludināt ārkārtas stāvokli galvaspilsētas atkritumu saimniecībā Rīgas dome ir vienojusies par atkritumu savākšanu uz līdzšinējiem noteikumiem ar trim agrākajiem partneriem — Clean R, Eco Baltia vide un Lautus. 

Abi pirmie pārņēmuši arī Rīgas tirgu atstājušā Pilsētvides servisa klientus. Uzņēmumi atzīst, ka nav spējuši uzreiz tikt galā ar atkritumu izvešanu visās jaunajās adresēs, taču problēma neesot liela.

Gaida tiesu

Daudz neskaidrāks ir jautājums, kas Rīgas atkritumu apsaimniekošanā notiks tālāk. Lielā mērā tas izšķirsies jau pirmdien, 23. septembrī, kad tiesa skatīs Rīgas domes prasību atcelt Konkurences padomes pagaidu noregulējumu par Tīrīgas līguma apturēšanu. 

Likums prasa lietu izlemt 14 dienu laikā, un šis tiesas lēmums nebūs pārsūdzams. Nākamā iespēja domei apstrīdēt KP lēmumu būs tikai pēc tam, kad padome pieņems galīgo lēmumu ierosinātajā lietā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, taču šī KP pārbaude var ilgt pat divus gadus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu