Kāpēc Muižnieks nav rektors? • IR.lv

Kāpēc Muižnieks nav rektors?

4
Biologs Indriķis Muižnieks Latvijas Universitāti vadīja kopš no 2015. gada jūnija, taču pārvēlēšana uz otru termiņu ir iepinusies juridiskās pretrunās. Foto — LETA
Gunita Nagle

Trīs mēnešus lielākā Latvijas augstskola ir bez valdības apstiprināta rektora. Arī šīs nedēļas valdības sēdē netika pieņemts lēmums amatā apstiprināt Indriķi Muižnieku. Iemesls — juridiskas neskaidrības. Kādas tās ir?

Šī ir Latvijas un tās augstākās izglītības vēsturē nebijusi situācija — augstskolā ievēlē rektoru, bet valdība to mēnešiem ilgi neapstiprina. Indriķis Muižnieks, ko vasaras sākumā Latvijas Universitātes Satversmes sapulce ievēlējusi par rektoru, nav rektors. Viņa pirmā termiņa pilnvaras beidzās 3. augustā. Tātad kopš 4. augusta Muižnieks ir tikai rektora vietas izpildītājs. 

Kāpēc izglītības ministre Ilga Šuplinska uzskata, ka Muižnieks nav ieceļams rektora amatā, bet kolēģi valdībā jau otro reizi prasa viņai precizēt rīkojuma projektu, kas liktu Universitātei rīkot jaunas rektora vēlēšanas?

Juristi: ir pārkāpumi!

Diskusijas, ir vai nav LU leģitīmi ievēlēts rektors, sākās tūlīt pēc 24. maija vēlēšanām, kurās uz rektora amatu kandidēja divi pretendenti: līdzšinējais rektors Indriķis Muižnieks un profesors Gundars Bērziņš. Par Muižnieku nobalsoja 141 (pret 143), savukārt par Bērziņu — 128 (pret 156). Tiklīdz balsu skaitīšanas komisijas priekšsēdētājs paziņoja, ka neviens nav ievēlēts un nepieciešama otrā kārta, viņu pārtrauca Satversmes sapulces priekšsēdētājs Māris Kļaviņš ar paziņojumu, ka rektoru ievēlē ar klātesošo sapulces dalībnieku balsu vairākumu un «līdz ar to par rektoru ievēlēts Indriķis Muižnieks». Šī dīvainā situācija izraisīja neizpratni gan Universitātē, gan plašākā sabiedrībā. 

6. jūnijā Satversmes sapulces ārkārtas sēdē notikušajā rektora vēlēšanu otrajā kārtā delegāti balsoja vairs tikai par vienu kandidātu — Muižnieku. Par viņu savas balsis atdeva 132, pret — 112 delegāti, deviņas balsošanas zīmes atzina par nederīgām, un līdz ar to Muižnieku izsludināja par ievēlētu. 12. jūnijā Universitāte nosūtīja ministrijai dokumentus, lai tā valdībai sagatavo rīkojumu par Muižnieka iecelšanu amatā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu