Žurnāls: Kas ir trīs fināla varianti jaunajai koncertzālei Rīgā • IR.lv

Žurnāls: Kas ir trīs fināla varianti jaunajai koncertzālei Rīgā

8

Kultūras ministrija ir izvērtējusi deviņas jaunās akustiskās koncertzāles atrašanās vietas Rīgā, un par šo jautājumu nākamnedēļ iecerēta valdības koalīcijas lemšana. Kā trīs reālās izvēles ministrija virza AB dambi, Eksporta ielu Andrejostā un Kongresu nama pārbūvi, ceturtdien raksta žurnāls Ir.

Žurnāls ir salīdzinājis visu deviņu piedāvājumu plusus un mīnusus, kas apkopoti uzskatāmā tabulā. Fināla trim variantiem doti detalizēti projektu izmaksu aprēķini. Visdārgākais variants ir AB dambis – tur koncertzāles celtniecība kopā ar PVN izmaksātu 131,8 miljonus eiro. Andrejostas variants izmaksātu kopumā 125 miljonus eiro, bet lētākais patlaban izskatās Rīgas Kongresu nama variants – kopumā 65,8 miljoni eiro.

AB dambja priekšrocība, kā Ir skaidro ministrijas eksperts Jānis Dripe, ir tā, ka nav jārīko jauns metu konkurss, projektam ir pašvaldības atbalsts un var paspēt piesaistīt ES naudu — tāpēc šo ministrija vēl aizvien uzskata kā labāko variantu. Eksporta ielā teritoriju piedāvā ar ekspremjera Andra Šķēles ģimeni saistītais uzņēmums Rīgas Pasažieru termināls. Zemi valstij uzdāvinās ar nosacījumu, ka tiks pārplānota Eksporta iela un koncertzāli patiešām uzcels.

Savukārt Kongresu nama īpašnieks, pašvaldības uzņēmums Rīgas Nami pārbūves ideju nenoraida. «Rīgas Nami vienmēr un arī šobrīd uzskata, ka Kongresu nams ir vispiemērotākā vieta koncertzālei Rīgā,» saka uzņēmuma pārstāve Zane Arāja. Viņa norāda, ka līdz šim no ministrijas nav saņemti konkrēti priekšlikumi, tāpēc šobrīd pašvaldība pati plāno par saviem līdzekļiem sākt Lielās zāles rekonstrukciju 2020. gadā.

Ja esat abonents, visu rakstu lasiet šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (8)

lindab456 22.06.2019. 10.55

“Viedoklis: ERAF nauda, kas paredzēta koncertzāles būvniecībai Rīgā, tai nemaz nepienākas. RTU Arhitektūras fakultātes profesors Jānis Krastiņš – par intervijā ar Finanšu ministra padomnieku Intu Dālderi (Sestdiena, 14.06.) 9 reizes uzsvērti atkārtoto: “mums koncertzālei ir paredzēt 23 miljoni no Eiropas struktūrfondiem.”
Kultūrvēsturiski vērtīgās būves AB dambja pārveidošana ar domu, tur kādreiz būvēt grūti pieejamu absurdu celtni nav ne mantojuma aizsargāšana, ne attīstīšana, nemaz nerunājot par elementāru saglabāšanu. Tādejādi jautājuma patiesais saturs ir: “kā nozagt naudu, lai to izlietotu koncertzālei?””( J. Krastiņš. Viedoklis: ERAF nauda…Diena, 20.06..

P.s. Komentējot Sestdienas interviju, 23 milj. salaulāšanu ar dambja projektu, kā to saprast – vai tā ir mākslinieka improvizāciju vai politiķa manipulāciju ar faktiem?
Latvijā, kur situācija ar dabas un kultūras pieminekļiem ir tik sasāpējusi, kritiska – Eiropas miljoni tiek turēti dambim, zinot, ka tas šim piešķīrumam nekvalificējas.

0
0
Atbildēt

1

    lindab456 > lindab456 22.06.2019. 11.00

    Labots: vai kā mākslinieka improvizācija, vai kā politiķa manipulācija ar faktiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 20.06.2019. 17.33

a kāpēc lietuvieši ? !
kāpēc ne latvieši?!

es domāju, ka tāpēc, ka Lietuvā un Igaunijā bija lustrācija, tur čekistus savaldīja, bet Latvijā nē – tāpēc vini mūs turpina mocīt – tie čekisti un komunisti

Skanstes apkaimē plānotais biroju centrs “Verde” Hanzas ielā 14B būs viens no lielākajiem Rīgā, piedāvājot apmēram 30 000 kvadrātmetrus nomas platības un aptuveni 3000 jaunas darbavietas, ceturtdien preses konferencē sacīja Lietuvas uzņēmuma “Capitalica Asset Management” vadītājs Andrjus Barštis.

0
0
Atbildēt

0

kolpants 20.06.2019. 10.55

AB dambja priekšrocība, kā Ir skaidro ministrijas eksperts Jānis Dripe, ir tā, ka nav jārīko jauns metu konkurss, projektam ir pašvaldības atbalsts un var paspēt piesaistīt ES naudu
достаточно спорные преимущества
Жаль, тут таблицу не видно, учтено ли, что на АБ только подготовка места 23 млн евро потребует

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu