Trīs vīri alus upē • IR.lv

Trīs vīri alus upē

1
Divi no alus darītavas Malduguns līdzīpašniekiem: Krišjānis Zeļģis (no kreisās) un Andris Liepiņš. Foto — Ieva Salmane
Aivars Kļavis

No katliem un toveriem virtuvē, kur raudzēta misa, līdz savai alus darītavai ar vilinošu nosaukumu Malduguns — šādu ceļu nogājuši trīs puiši, kuru darīto alu par labu atzīst ne tikai pašu mājās, bet arī citviet Eiropā

Šoruden apritēs seši gadi, kopš pārdota pirmā Malduguns ražotā alus pudele. Un arī pati darītava bija viena no pirmajām mazajām Latvijā. Pašlaik tādu ir vairāk nekā 50, un gadā visas kopā saražo ap 26% no valstī patērētā alus. Tiesa, nosaukums «mazās» ir drīzāk juridisks, nevis biznesa termins. Jo pie mazajām tiek pieskaitītas arī tādas alus darītavas kā Bauskas, Piebalgas, Užavas, Brālis un citas, kuras īsts alus baudītājs diezin vai sauktu par mazām.

Tomēr pēdējo piecu gadu laikā strauji audzis tieši vismazāko, tā saukto craft darītavu skaits. Tātad konkurence ir milzīga. Kā atzīst viens no trim uzņēmuma līdzīpašniekiem Andris Liepiņš, arī patērētājs jeb īsts alus baudītājs, nevis dzērājs, kļūst izvēlīgāks. Kā Malduguns spēj aizvilināt sev līdzi? Andra kolēģis, arī uzņēmuma līdzīpašnieks un valdes loceklis Valdis Jansons zina teikt, ka tieši klienti — alus bāru, restorānu un nelielu specializēto veikalu īpašnieki — bieži bijuši tie, kas paši atraduši ražotājus.

Aldari, nevis grāmatveži

«Mums vienkārši paveicās,» saka Valdis. Tomēr šī veiksme, kas prasījusi milzu uzņēmību, smagu darbu un arī zināmu risku, drīzāk ir likumsakarība. Toreiz, kad sākuši, Latvijā ražots tikai tā sauktais lager alus jeb lāgeris. Malduguns uzreiz pievērsusies citam alus stilam — piedāvāja tā saukto eilu. Tam ir daudz vairāk variāciju, tas atšķiras ar spēcīgāku aromātu, intensīvāku garšu un ir nedaudz biezāks.

Šim pirmajam solim alus pasaulē drīz vien sekoja nākamais. Izstrādājusi pati savas receptes, Malduguns pievērsās arī IPA jeb Indian Pale Ale ražošanai, kas ir krietni rūgtāks un stiprāks — savulaik speciāli radīts angļu jūrniekiem un Indijas kolonizatoriem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu