Kaņepes un skujas plastmasas vietā • IR.lv

Kaņepes un skujas plastmasas vietā

Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta pētnieki Mārtiņš Spāde (no kreisās) Uldis Grīnfelds, Juris Zoldners un Igors Sivačovs pie galdiņa ar kaņepju papīru un no tā darinātām ūdensnecaurlaidīgām krūzītēm. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Jakone

Vienreizlietojamās krūzītes no kaņepēm, termoiepakojums no skujām un niedru salmiņi — kādas idejas videi draudzīga iepakojuma ražošanā piedāvā Latvijas zinātnieki un uzņēmēji?

Aptuveni 31 kilograms gadā. Tik daudz plastmasas iepakojuma ik gadu tiek saražots uz vienu Eiropas Savienības iedzīvotāju. Kopumā tie ir gandrīz 16 miljoni tonnu gadā, rēķina Eurostat. Katru piecu minūšu laikā pasaulē tiek nopirkti pieci miljoni plastmasas pudeļu un veikalos paņemti desmit miljoni plastmasas maisiņu — trauksmi ceļ Pasaules ekonomikas foruma aplēses.

Lielākā daļa šo naftas izstrādājumu pēc izmantošanas nonāk pasaules jūrās un okeānos, kur tie veido milzīgas peldošas salas un nonāk jūras dzīvnieku vēderos. Aina ir skarba. Skaidrs, ka tā turpināt nedrīkstam. To apjautusi arī Eiropas Savienība, pieņemot lēmumu aizliegt vienreizlietojamu plastmasas galda piederumu, šķīvju un salmiņu tirdzniecību no 2021. gada. Ierobežota tiks arī virkne citu videi kaitīgu produktu izmantošana.

Kā karstā vasaras dienā dzersim mohito bez salmiņa? Ar ko aizstāsim plastmasas krūzīti piknikā? Radoša pieeja un pielāgošanās būs vajadzīga gan patērētājiem, gan uzņēmējiem. Šis ir īstais laiks, lai piedāvātu videi draudzīgas alternatīvas plastmasas iepakojumiem un palīdzētu glābt pasauli no vēl lielāka piesārņojuma. Kā izrādās, lieliskas idejas videi draudzīga iepakojuma ražošanai radījuši arī Latvijas zinātnieki un uzņēmēji. Ir Nauda tuvāk iepazina dažas no tām.

Kaņepei ir nepareiza reputācija!

Kas ir slikti ar kaņepi? Tai ir nepareiza reputācija, — satikts uz sarunu Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtā saka pētnieks Igors Sivačovs. Kopā ar biedriem Uldi Grīnfeldu un Mārtiņu Spādi viņi, cits caur citu jokojot, stāsta par savu ikdienu, pētot, kādas iespējas videi draudzīgu materiālu ražošanā piedāvā Latvijā izsenis pazīstamā kaņepe. Ar auga piedāvātajām iespējām viņi ir tik aizrāvušies, ka institūtā pat gribējuši izveidot atsevišķu kaņepju laboratoriju, taču nesaņēma tam atbalstu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu