Bēgļu gaitu rekonstrukcija • IR.lv

Bēgļu gaitu rekonstrukcija

Gaidot laivu: Latviešu rakstnieki bēgļu ceļos Zviedrijā (2019)
Dace Lūse

Literatūrzinātniece Inguna Daukste-Silasproģe ir viena no mūsdienu aktīvākajām literatūras pētniecēm, turklāt sarakstījusi apjomīgas monogrāfijas par apjomīgām tēmām. Noturīgākā zinātniskā interese Ingunai Daukstei-Silasproģei vismaz 20 gadu garumā ir par latviešu bēgļu laiku un tā attēlojumu literatūrā pēc Otrā pasaules kara un trimdas gados pēc lielās izklīšanas uz ASV, Kanādu, Austrāliju un tepat pa veco Eiropu. Tai veltīti arī iepriekšējie darbi: Latviešu literārā dzīve un latviešu literatūra bēgļu gados Vācijā (1944—1950) (2002), Latviešu literārā dzīve un literatūra ASV un Kanādā.1950—1965 (2007), Tāla zeme, tuvi ļaudis. Latvieši Austrālijā: dzīve, literārais process, personības (2014).

Gaidot laivu: Latviešu rakstnieki bēgļu ceļos Zviedrijā (2019) ir jaunākais Ingunas Daukstes-Silasproģes veikums. Grāmatai viens vadmotīvs — laiva. Tā ir arī simbols bēgļu eksistenciālajai robežizjūtai: kāda dzīves daļa pagājusi, priekšā — nezināmais.

Bagātīgais materiāls sniedz plašu ieskatu par laikposmu, kad Otrā pasaules kara izskaņā apmēram 5000 latviešu devās pāri Baltijas jūrai uz Gotlandi. Autore balstījusies uz nopietniem teorētiskiem pētījumiem psiholoģijā, sociālantropoloģijā, literatūrzinātnē par trimdas problemātiku, izmantojusi dažādus dzīvesstāstus un arhīva materiālus: ir atmiņu fiksācijas, atsauces uz līdz šim apjomīgāko Zviedrijas bēgļu atmiņu vākumu — Valentīnes Lasmanes grāmatu Pāri jūrai — un citiem viņas personīgā arhīva materiāliem, ir mutvārdu vēstures (B. Belas, I. Gardas-Rozenbergas u. c.) izmantojums, daudz atsauču uz literāriem tekstiem, kurus Inguna Daukste-Silasproģe pārzina sevišķi labi. Rakstnieki bēgļi savos vēstījumos snieguši māksliniecisku redzējumu par piedzīvotā traģiku. 

Grāmatas trijās nodaļās — Kurzemē, Gotlandē un Zviedrijā — izvērsti rādīts  bēgļu ceļš prom no mājām līdz Kurzemes piekrastei, bīstamais ceļš pāri jūrai uz Gotlandi un pirmie izdzīvošanas jeb iedzīvošanās gadi zviedru zemē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu