Saskaņas melnā kase? • IR.lv

Saskaņas melnā kase?

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Raivis Vilūns

Jauns skandāls satricinājis galvaspilsētu — caur Rīgas Tūrisma attīstības biroju 300 000 eiro, iespējams, izlietoti Saskaņas vēlēšanu kampaņai. Opozīcija paredz, ka līdzīgi pārkāpumi atklāsies arī citās pašvaldības kapitālsabiedrībās, tomēr uz pārmaiņām domē cer tikai pēc vēlēšanām.

KNAB aprīlī sāktā izmeklēšana par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu Rīgas Tūrisma attīstības birojā (RTAB) var izmeklētājus aizvest līdz pierādījumiem par Saskaņas nelikumīgu finansēšanu. Maija vidū KNAB uz pāris dienām aizturēja RTAB valdes priekšsēdētāju Vitu Jermoloviču (GKR) un lēš — apmaksājot privātus rēķinus un slēdzot fiktīvus sadarbības līgumus, varētu būt izšķērdēti pat 300 000 eiro. Taču pagājušajā nedēļā LTV un TV3 analītiskie raidījumi vēstīja, ka RTAB līgumi par pilsētas reklamēšanu ārvalstīs slēgti ar mērķi piesegt faktu, ka nauda izmantota, lai apmaksātu Saskaņas konsultanta darbu 13. Saeimas vēlēšanu kampaņā. Vācijā zināmais reklāmists Lucs Meiers, kurš viesojies Saskaņas birojā Spīķeros un kopā ar partiju arī sagaidījis vēlēšanu rezultātu, pēc mediju informācijas, varētu būt saņēmis no domes nodibinājuma ap 300 000 eiro par neeksistējošu Rīgas reklāmas kampaņu veidošanu. Ja šī informācija ir patiesa, tas būtu nopietns gan partiju finansēšanas noteikumu, gan kampaņas tēriņu griestu pārkāpums, kas var beigties ar milzīgiem sodiem un Saskaņas galu.

Jāatgādina, ka par Saskaņas kampaņas finansēm atbild partijas līderis Nils Ušakovs, bet viņa sievas Ivetas Strautiņas-Ušakovas vadītais mēra birojs uzrauga RTAB. Saskaņas Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovicš atzina Ir, ka pēc mediju ziņām ir «painteresējies» par situāciju un saņēmis «izsmeļošu atbildi», ka žurnālistu secinātais neesot patiess. «Patiesība noskaidrosies, un kādam būs kauns — vai nu tiem, kas melo, vai tiem, kas noliedz.» Pats Urbanovičs neesot procesā bijis klāt, tāpēc nevar «neko iztiesāt».

KNAB komentārs Ir liecina, ka šobrīd kriminālizmeklēšana vēl nav kvalificēta par partiju finansēšanas likuma pārkāpumiem, taču birojs rūpīgi pārbauda faktus. «Ja šo faktu izvērtēšanas rezultātā tiks iegūtas ziņas par, iespējams, kādas partijas nelikumīgu finansēšanu, krimināllieta tiks papildus kvalificēta pēc attiecīgajiem Krimināllikuma pantiem,» otrdien teica KNAB.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu