Damokla zobens Getliņos • IR.lv

Damokla zobens Getliņos

Raivis Vilūns

Neraugoties uz Konkurences padomes brīdinājumiem par pakalpojumu sadārdzināšanos, Rīgas dome nesatricināmi dodas uz priekšu un vienam atkritumu apsaimniekotājam piešķirs monopoltiesības uz 20 gadiem. 

Konkursā zaudējušais pretendents šonedēļ atteicās no iespējas apstrīdēt tā rezultātu, un līdz ar to līguma slēgšanai nav šķēršļu. Dome informē, ka to varētu noslēgt tuvākajos mēnešos. Aizkavēt monopola izveidi tagad var tikai Konkurences padome, ja izlems, ka divu uzņēmumu apvienošana konkursā uzvarējušajā kapitālsabiedrībā CREB Rīga neatbilst likumam.

Konkurss noslēdzās 10. maijā, kad pašvaldības atkritumu poligona apsaimniekotājs Getliņi EKO par uzvarētāju pasludināja Clean R un Eco Baltia vide izveidoto kapitālsabiedrību CREB Rīga. Otrs pretendents bija apvienība Pilsētvides serviss un Lautus. Otrdien beidzās konkursa pārsūdzības termiņš, bet «mēs neesam atraduši pamatu apstrīdēt rezultātus, un tiesāties tiesāšanās pēc nav mūsu stratēģija», komentēja Pilsētvides servisa valdes loceklis Jurģis Ugors.

Šie četri uzņēmumi, kas pašreiz apsaimnieko atkritumus Rīgā, bija arī vienīgie no Latvijas, kas varēja konkursā piedalīties, jo tika prasīta pieredze pilsētās ar vismaz pusmiljonu iedzīvotāju. Ārzemnieki nepieteicās. Aiz abām apvienībām — gan uzvarētāja, gan zaudētāja — redzamas saites ar ekspremjeru Andri Šķēli.

Līgums paredz privātās un publiskās partnerības izveidošanu — pašvaldība nodos bezatlīdzības lietošanā zemi, bet uzņēmēji ieguldīs 27,4 miljonus eiro infrastruktūras uzlabošanā (pirks jaunas atkritumu mašīnas un iekārtas, pieckāršos dalīti vākto atkritumu nodošanas punktu skaitu no 500 līdz 2500). Projekts ir ļoti ienesīgs — 20 gadu laikā ieņēmumi pārsniegs 680 miljonus, bet peļņa gandrīz 63 miljonus.

Iedzīvotājiem tas nozīmē cenu celšanos. Pašlaik Rīgā maksa par atkritumu kubikmetru svārstās starp 12,10 un 18,15 eiro ar PVN. Konkursa uzvarētājs CREB Rīga piedāvā vidējo līgumcenu gadā 20,38 eiro bez PVN (zaudētāja piedāvājums bija līdzīgs — 21,56 eiro). Sadārdzinājums būs jūtams jau šogad, jo gada nogalē cena būs 17,38 eiro par kubikmetru bez PVN.

Tikmēr Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) priecājas, ka atkritumu apsaimniekošana kļūs ērtāka un efektīvāka. «Tagad pa vienu maršrutu bieži vien brauc divu, trīs, pat četru pakalpojumu sniedzēju mašīnas — tas palielina sastrēgumus, piesārņo vidi, rada neērtības rīdziniekiem.»

Savukārt Konkureces padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama brīdina: «Pašreizējais Rīgas scenārijs ir Damokla zobens atkritumu apsaimniekošanas tirgus attīstībai Latvijā — tās ir faktiski beigas», jo līgums nozīmē, ka pakalpojumi kļūs dārgāki un neefektīvi.

KP atgādina, ka CREB Rīga jauniegūtās tiesības faktiski uzskatāmas par apvienošanos, tāpēc uzņēmumiem jāiesniedz attiecīgs paziņojums. Par neatļautu apvienošanos, kam nav saņemta atļauja, KP var piemērot naudas sodu un vērtēt, vai šāda apvienošanās atbilst likumam.

Uzņēmēju solītās investīcijas (2020—2023)

Atkitumu savākšanas autotransports 11 750 000
Dalīti vākto atkritumu apstrādes iekārtas 8 000 000
Nešķiroto sadzīves atkritumu konteineri 2 830 000
Konteineru novietņu nojumes 2 000 000
Dalītās vākšanas konteineri 1 200 000
Šķiroto atkritumu savākšanas laukums 840 000
Pazemes konteineri 480 000
Konteineru aprīkošana ar RFID identifikatoriem 277 290

KOPĀ 27 377 290

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu