Rīgas melnā kaste • IR.lv

Rīgas melnā kaste

1
Aivars Ozoliņš

Rīgas domes nodibinājumu shēmas KNAB atklāja kopā ar Valsts kontroli

Rīgā valdošā koalīcija ir noraidījusi opozīcijas priekšlikumu atvēlēt domē kabinetu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam. Taču kļūst par tradīciju KNAB «sadarbības vizītes» pašvaldībā, turklāt nu jau arī kopā ar citām valsts iestādēm.

Korupcijas apkarotāji parasti izkrata arī no amata tagad atstādinātā mēra Nila Ušakova kabinetu. Pēc Rīgas Satiksmes vadošo amatpersonu aizturēšanas janvārī iznesa no tā vairākus portfeļus un maisu ar dokumentiem. Bet pirmdien, kad kratīšanas notika Saskaņas frakcijā, nodibinājumā Riga.lv, Ārlietu pārvaldē un atkal Ušakova birojā, KNAB darbinieki iznesuši no domes vairākas lielas, melnā plēvē ietītas kastes. Varam cerēt, ka tās nebūs pēdējās, pat ja domē valdošie nebūs aizlaikus salikuši atsevišķā telpā visus dokumentus par savām shēmām.

Taču līdztekus veidojas vēl viena svarīga tradīcija — KNAB operāciju arvien ciešākai saistībai ar citu valsts iestāžu darīto. Maija sākumā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra lauza līgumu ar Rīgas Satiksmi par Kapu tramvaja projektu, atsaukdamās arī uz KNAB sāktajām lietām par iespējamo krāpniecību RS iepirkumu konkursos. Bet tagad Valsts kontrole pāris nedēļu pieturēja revīzijas ziņojuma publicēšanu par pašvaldības dotācijām biedrībām un nodibinājumiem, lai KNAB var pienācīgi sagatavoties reidam domē.

KNAB pirmdien informēja, ka jau 5. aprīlī sācis kriminālprocesu pret Rīgas tūrisma attīstības biroja amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un krāpšanu, un informācijas iegūšanā cieši sadarbojies ar Valsts kontroli. VK revīzijā iegūtā informācija ir apkopota pirmdien publicētajā ziņojumā. Tajā secināts, ka Rīgas pašvaldība laikā no 2016. līdz 2018. gadam caur biedrībām un nodibinājumiem izsaimniekojusi 21 miljonu eiro rīdzinieku naudas. Nauda aizplūdusi uz diviem pašvaldības nodibinājumiem – RTAB (17 miljoni) un Riga.lv (4 miljoni).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu