Izstāsti, dēliņ, anekdoti! • IR.lv

Izstāsti, dēliņ, anekdoti!

Mihails Idovs. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Kinorežisors Mihails Idovs (42) jauno filmu Humorists veltījis paša atmiņām par padomju laiku Latvijā

Mihails Idovs bija pusaudzis, kad viņa ģimene neilgi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas emigrēja uz ASV. Tur viņš izstudēja kinomākslu, ieguva ASV pilsonību un sāka rakstīt grāmatas un filmu scenārijus. Vairākus no tiem pat iegādājās televīzijas kanāls HBO un Holivudas kompānijas, taču,  paša režisora vārdiem runājot, «plauktā tie arī palika, gaidot savu kārtu». 

Jau trīs gadus Idovs dzīvo Berlīnē un raksta scenārijus Eiropas filmām. Nu pats sācis režisēt. Lieldienu laikā viņš bija ieradies Latvijā ar savu pirmo režijas darbu — Vācijas un Čehijas kopražojuma filmu Humorists, kas vēsta par pazīstama padomju komiķa karjeras norietu 1984. gadā, grūtībām un pretrunām, ko tas izsauc. Par ko drīkst un par ko nedrīkst jokot pere-stroikas priekšvakarā. Filma jau skatāma Latvijas kinoteātros.

Intervijā Idovs izstāsta savas ģimenes drāmu — kā 1991. gadā Latvijas krievi, pārliecināti Atmodas atbalstītāji, tomēr izlēma doties prom, un kāpēc saņemt «ultraskaņas signālus» no Amerikas prezidenta Trampa vai putiniskā Kremļa viņam ir šausminoši.

Gribu izstāstīt mazu notikumu: 1984. gada vasaru kā desmitgadniece kopā ar mammu pavadīju atpūtas namā Cīrulīši pie Cēsīm. Zem mūsu istabiņas logiem kādu vakaru rotaļājās bērni, un viens no viņiem izstāstīja anekdoti par Brežņevu. Citi viņu klusināja: nerunā tā, taviem vecākiem būs nepatikšanas! Vai jūs atceraties joku un baiļu atmosfēru padomju Latvijā?
Protams, atceros. Filmas ideja tieši tā arī dzima — no brežņeviskās bērnības laika atmiņām, tā laika anekdošu kultūras. Humors bija viena no formām, kā paglābties no režīma. Bija oficiālais, varas akceptētais humors un neoficiālais. Oficiālo rādīja televīzijā un stāstīja estrādes pasākumos uz skatuves. Atcerieties — bija tāda TV programma Vokrug smeha. Paralēli bija pagalma joki — dažādas varai neglaimojošas anekdotes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu