Čaula un dvēsele • IR.lv

Čaula un dvēsele

Izstāde Piecas mājas. Stāsti par pielāgošanos iepazīstina ar piecām vēsturiskajām LNB ēkām. Attēlā: lasītava Jēkaba ielā 1969. gadā. Publicitātes foto
Veronika Viļuma, Fold

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā apskatāmas divas jaunas un saistošas izstādes, kas ļauj to iepazīt gan no ārpuses, gan iekšpuses

Simtgades svinības turpinās, kad apaļo gadskārtu atzīmē virkne jubilāru, sākot no Latvijas armijas un Latvijas Universitātes līdz Nacionālajam teātrim. Viņu vidū ir arī Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), kas publiskas svinības rīkos 31. augustā. Šis notikums kalpojis par ieganstu tam, lai iestāde, kuras darbs gadsimta garumā bijis nesavtīgi rūpēties par citu radīto garadarbu krāšanu un zināšanu nodošanu sabiedrībai, beidzot iznāktu priekšplānā un pastāstītu par sevi. 

Tas darīts divās atsevišķās izstādēs, kas izvietotas Gaismas pils pirmajā stāvā. Viena, Piecas mājas, iepazīstina ar Rīgas vēsturiskajām ēkām, kas, lai arī sākotnēji paredzētas citiem mērķiem, kalpojušas bibliotēkas vajadzībām. Otra, Inventārs, pievēršas darba apstākļiem un videi to iekštelpās, eksponējot priekšmetus gan ar muzejisku, gan sentimentālu vērtību. Kaut gan formas un iekārtojuma ziņā pilnīgi atšķirīgas un nesavienotas, abas izstādes piedalās viena stāsta veidošanā.

Konspektīvas saliņas

Askētiskā Piecas mājas ekspozīcija, kuru, īpaši nemeklējot, var arī nepamanīt, piedāvā piecas «saliņas» — namu Krišjāņa Barona ielā 14 un 3, Anglikāņu ielā 5, Jēkaba ielā 6/8 un Tērbatas ielā 75 dosjē. Fotogrāfijas, kuras izrādās, var pabīdīt, paver skatu uz konspektīviem tekstiem, kuros atklāts interesantākais par konkrēto namu, iezīmējot gan tā arhitektonisko vērtību, gan funkcijas, kas laika gaitā mainījušās. 

Pāris stendus papildina kāds rekvizīts: konservu bundža ilustrē fabrikas Kaija atrašanos Tērbatas ielas industriālajā būvē, bruģakmens — Vecrīgas nemieros izsisto Jēkaba ielas nama stiklu. Pārējiem stāstiem šādu papildinājumu nav, un līdz ar to, iespējams, bez tiem varēja iztikt pavisam. Lai arī izstādes iekārtojums ir gaišs, gluži vai ēterisks, tās saturs ir nomācošs. Cita pēc citas atklājas dažādas pārslodzes un ēku nepiemērotības izraisītas likstas un avārijas, kas nodarījušas pāri gan bibliotēkas krājumam, gan arhitektūrai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu