Purvīša balvas nominanti – multimākslinieku grupa Orbīta • IR.lv

Purvīša balvas nominanti – multimākslinieku grupa Orbīta

1
Grupa Orbīta birojā Ģertrūdes ielā. No kreisās: Vladimirs Svetlovs, Aleksandrs Zapoļs, Sergejs Timofejevs un Artūrs Punte. Foto — Lauris Aizupietis

Četri spilgti dzejnieki un multimākslinieki Vladimirs Svetlovs, Aleksandrs Zapoļs, Sergejs Timofejevs, Artūrs Punte jeb Tekstgrupa Orbīta nominēti Purvīša balvai par jaunāko kopdarbu — ar dzeju saistītu izstādi No kā rodas dzeja? galerijā Noass, šonedēļ rakstā Neona burtiem vēsturē vēsta žurnāls IR.

Pirms gada veidojot izstādi, četrotne mēģinājusi atbildēt uz jautājumu — no kā rodas dzeja un māksla vispār? Izstādē redzami četri mākslas objekti — četri individuāli atbildes mēģinājumi. Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes katedras docente Aiga Dzalbe par Orbītas fenomenu saka: «Orbītiešu vizuāli risinātie darbi ir eksperimentāli, viegli, rotaļīgi, tomēr tiem piemīt kāda neapšaubāma īstas mākslas pazīme — autoru jūtīgs vērojums, kas notiek apkārtējā vidē un cilvēkos. Formu šim sākotnēji poēzijā jau formulētajam vērojumam dzejnieki atrod sadarbībā ar dažādu mākslas jomu profesionāļiem, kas līdzīgi izjūt laika garu. Tieši spējas just un sadarboties dēļ Orbīta ar neona burtiem neatgriezeniski ierakstījusies Latvijas mākslas vēsturē.»

Grupai aprit 20 gadi kopš dibināšanas. Četrotnei pieder neliela izdevniecība Orbīta, kas izdod grāmatas latviešu un krievu valodā. Divdesmit gadu laikā izdotas 40 grāmatas. Savulaik četri krievu valodā rakstošie Latvijas dzejnieki sanāca kopā, lai paplašinātu robežas izpratnei par mākslu. Aleksandram Zapoļam, kurš raksta dzeju ar pseidonīmu Semjons Haņins, Vladimiram Svetlovam, Sergejam Timofejevam un Artūram Puntem nav akadēmiskās izglītības mākslā. Trīs no viņiem studējuši filoloģiju, viens — psiholoģiju. Puišus vienoja interese un zināšanas par kino, mūziku, fotogrāfiju, tekstu. «Sāka ar dzeju, tad papildināja to ar video. Darbojās performances subžanrā, darīja ļoti daudz ko,» stāsta mākslas zinātnieks Vilnis Vējš.

Purvīša balvu reizi divos gados Lavijā pasniedz par izcilāko sasniegumu vizuālajā mākslā. No 22.marta Orbītas darbus līdz ar citiem nominētajiem var aplūkot Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē. 12.aprīlī svinīgi nosauks Purvīša balvas ieguvēju.

Komentāri (1)

Sskaisle 22.03.2019. 15.12

nav laika – bet tā nagi niez rakstīt –
ko es gribu pateikt – ka ne žurnāliste paajautāja , ne kungi atbildēja – ko viņi vispār domā par kultūras un sabiedrības attiecībām jeb proporcijām

Lūk, ticu – uz sitienu ticu , ka šie kundziņi visi kā viens ir labāk zināmi un novērtēti ārzemēs , ka tepat Latvijā

Šorīt no medijiem dzirdu, ka visiem valsts un pašvaldībā cels algas – ka ierēdņu atbildība jāceļ – klusums – šiem nauda, mums piga – kā saka.
Mākslinieki – manis pēc lai lido kaut līdz mēnesim bet – mums paliek sveši – neiepazīti , nezināmi

Un tā – veja atrāaumā turpina padziļināties un paplašināties plaisa starp valsti un sabiedrību , starp māklsu un sabiedrību

un tas ir ļot ļoti slikti

bet nu viss –

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu