VIDEO: Belokoņs: Vai nācija pastāvēs pēc 200 gadiem, ir atkarīgs no literatūras • IR.lv

VIDEO: Belokoņs: Vai nācija pastāvēs pēc 200 gadiem, ir atkarīgs no literatūras

5
Valērijs Belokoņs. Publicitātes foto

Ilggadējs latviešu literatūras mecenāts, Baltic International Bank galvenais akcionārs Valērijs Belokoņs uzskata, ka literatūras pastāvēšana ir būtiska visai nācijai. Lai latviešu kultūra un valoda varētu turpināties, ir jāpastāv literatūrai: “Ko gan vēl mēs atstājam bez valodas? Mēs atstājam savas tautas domas. Ja mēs pazaudēsim vārdu, mēs pazaudēsim domu. Tāpēc ir jāizdod grāmatas – lai mēs saglabātu lielu, pabeigtu, filozofisku domu.”

Intervijā video stāstu sērijā “Bibliotēka” Valērijs Belokoņs ļauj ieskatīties savā privātajā bibliotēkā un atklāj savu personīgo motivāciju atbalsta sniegšanai. “Grāmatās ir viss nepieciešamais mūsu dzīvei un mūsu dvēseles dzīvei,” viņš saka. “Atbalstīt grāmatas man ir dzīves un dvēseles pieprasījums. Cilvēks var atbalstīt literatūru tikai tad, ja viņš to saprot un viņam tā ir nepieciešama. Nav tā, ka literatūra nāktu ar izstieptu roku.”

Mecenāts norāda, ka visas atbildes uz jautājumiem ir atrodamas grāmatās. “Mūsdienās cilvēki domā, ka visas atbildes ir atrodamas Google. Man nāksies viņus apbēdināt, jo tā nav. Visas atbildes ir grāmatās,” viņš saka.

Pilnu interviju ar Valēriju Belokoņu iespējams noskatīties projekta “Bibliotēka” mājas lapā www.manabiblioteka.lv. Turpat skatāmas arī sešas līdz šim publicētās intervijas – ar rakstniekiem Noru Ikstenu un Māri Bērziņu, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktoru Andri Vilku, LNB Atbalsta biedrības direktori Kārinu Pētersoni un  bijušo Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Komentāri (5)

J.šveiks 16.02.2019. 00.16

Hruščovs ir ģēnijs , atstājis krieviju bez maizes…Vinstons Čērčils

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 15.02.2019. 10.41

JŪLIJS KRŪMIŅŠ arī mīl izrādīties ar cigāriem …. nezinu …. bet ja es pēkšni dabūtu miljonus – es iespējams briljantus saliktu sev visur kur var salikt – un izskatītos tikpat stulbi kā šie vīriņi ar cigāriem

ja par lielīšanos – es ne tikai zinu, ka Čērčils ir Nobela prēmijas autors, bet zinu par ko tieši un zinu dauzus viņa izcilus teicienus, kuri ir foklorizējušies globālā līmenī. Bet britu parlamentā es pārlaidu roku nopulētai nospodrinātai Čērčila skulptūrai – priekš veiksmes

Bet ja par lietinu – to jau Gēte teica, kad nomirst literatūra, tai seko nācija – es uzskatu, ka latviešu literatūra stipri nīkuļo, stipri – vai atkopsies – šaubos ….

+2
-1
Atbildēt

1

    J.šveiks > Drosma 16.02.2019. 00.12

    man patīk briljants apakšlūpā, trusikos , ieliksi?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

vitalisvita 23.02.2019. 08.30

“Vai nācija pastāvēs pēc 200 gadiem, ir atkarīgs no” tās spējām likvidēt okupācijas sekas, jo tad arī latviešu valoda un kultūra, ieskaitot literatūru, saglabāsies.
“Ko gan vēl mēs atstājam bez valodas? Mēs atstājam savas tautas domas. Ja mēs pazaudēsim vārdu, mēs pazaudēsim domu. Tāpēc ir jāizdod grāmatas – lai mēs saglabātu lielu, pabeigtu, filozofisku domu.”
Es gan vēl piebilstu, ka tā latviskā – etniski integrētā doma ir jāsaglabā ne vien literatūrā, kā “politiskas nācijas” muzeju ekspozīcijā, bet arī pašā latviešu tautā, kā savas etniskās integrētības turpinātājā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu