Nav kaut kādas nolemtības • IR.lv

Nav kaut kādas nolemtības

Jānis Reirs. Foto — Ieva Salmane
Pauls Raudseps

Jānis Reirs nav jauna seja politikā un jau otro reizi ir finanšu ministra amatā. Taču dzīve vienmēr izvirza jaunus izaicinājumus. Kā viņš plāno tikt galā ar krietni aizkavēto budžetu un draudiem, ka Latvija var nonākt Moneyval pelēkajā sarakstā?

Starp jaunās Kariņa valdības ministriem, kas koalīcijas veidošanas laikā izsauca negatīvu rezonansi sabiedrībā, ierindojams arī finanšu ministrs Jānis Reirs. Viņš politikā ir jau sen — bijis viens no Jaunā laika, vēlāk Vienotības redzamākajiem politiķiem kopš 2002. gada un ieņēmis vadošus amatus gan partijā, gan valsts pārvaldē. Taču šobrīd tieši finanšu ministram laiks noorientēties vispār nav dots. Valsts vēl aizvien dzīvo bez budžeta (plānots to iesniegt Saeimā 8. martā un pieņemt marta beigās vai aprīļa sākumā). Moneyval prasības naudas atmazgāšanas apkarošanai jāizpilda sešu mēnešu laikā.

Kas ir svarīgākie mērķi, kurus vēlaties kā finanšu ministrs sasniegt?
Vispirms varbūt par darāmajiem darbiem. Tas ir budžets, gan 2019. gada budžets, gan 2020. gada budžets. Tālāk ir ļoti svarīgi jautājumi, kas saistīti ar Moneyval rekomendāciju ieviešanu. Ir jātiek ārā no šīs situācijas, gan ekonomikai tas nāktu par labu, gan finanšu tirgiem. Nostiprināt Valsts ieņēmumu dienesta un muitas darbu. Tūlīt jau gads kā VID nav vadības, muitā vairāk nekā trīs gadus. Skaidrs, ka iegūt papildu līdzekļus var, tikai apkarojot ēnu ekonomiku.

Kādā stāvoklī iepriekšējā valdība ir atstājusi valsts finanses?
Skatāmies 2019. gada budžetu, un ar tām lietām, kam nebija paredzēts finansējums — izglītība, veselība —, pašreiz ir mīnuss. Vēl neesam sākuši budžetu, bet ir jau ap 30 miljoniem mīnusā. Uzreiz jāpasaka — tas viss, kas pielemts jaunajā Saeimā, tiks iestrādāts budžetā. Atalgojumi visiem ir. Nav tā, ka tie 30 miljoni trūkst kaut kam konkrētam. Labā ziņa ir tā, ka visas partijas vēlēšanās teica, ka ļoti daudz līdzekļu valsts pārvaldē tiek iztērēti nelietderīgi. Līdz ar to ir iespējams izvērtēt programmas.

Tos miljonus varēs atrast, samazinot dažādus liekos izdevumus?
Man ļoti grūti atbildēt. Bet nauda ir tik, cik ir, un pieaugums, kas šogad ir iestrādāts, ir ļoti liels — virs pusmiljarda.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu