«Tālas civilizācijas nav spekulācija» • IR.lv

«Tālas civilizācijas nav spekulācija»

1
Foto — Džēreds Līdss
Johans Grolle, © Der Spiegel

Astronoms Avi Lēbs tic, ka kosmosā pamanītais starpzvaigžņu objekts Oumuamua varētu izrādīties zonde, ko atsūtījuši citplanētieši

Avi Lēbs (Avi Loeb) vada astronomijas nodaļu Hārvarda Universitātē un publicējis vairāk nekā 700 zinātnisku rakstu par dažādiem astrofiziskiem fenomeniem. Viņa interešu lokā ir gan melnie caurumi, gan pirmo zvaigžņu dzimšana Visumā. Nesen Lēbs (56) pievērsies pētījumiem par citu saprātīgu būtņu iespējamo eksistenci kaut kur kosmosā.

Vai jums ir mīļākais citplanētietis?
Godīgi sakot, man nepatīk zinātniskā fantastika. Manuprāt, nav labi, ja kino ignorē fizikas likumus. Šādos gadījumos es nespēju filmas izbaudīt arī estētiski.

Bet, ja jums nepatīk citplanētieši, kāpēc pētāt jautājumu par saprāta eksistenci ārpus Zemes?
Jo tas ir plašs jautājums. Mani vienmēr interesējis, pat bērnībā, paskatīties uz pasauli plašāk. Un pats fundamentālākais ir jautājums: vai mēs esam vieni?

Kāpēc jums tas šķiet fundamentāls?
Ja kādreiz satiksimies ar citām saprātīgām būtnēm, tas radikāli mainīs skatījumu uz mūsu vietu lielākā pasaules kārtībā. Turklāt ārpuszemes saprāts var ievērojami palielināt mūsu zināšanas. Uzlabot izpratni par pasauli. Gluži tāpat, ja kādam cilvēkam no viduslaikiem būtu dota iespēja ieskatīties 21. gadsimtā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu