Tēt, vai tev ir ideja? • IR.lv

Tēt, vai tev ir ideja?

Juris Kostjukovs un Solvita Kostjukova. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Zinātnieks Juris Kostjukovs pieredzi kosmosa iekārtu aizsargmateriālu veidošanā ieguldīja eksperimentos ar vielām, ko var pievienot krāsām un novērst ēku pelējumu. Viņa meitai Solvitai bija vēlme darboties zinātnes komercializācijā — tā radās SIA Alina, kas izraisījusi pasaulē ietekmīgāko ķīmijas koncernu interesi

Vecas ēkas apaug ar zaļumiem, sūnām. To var redzēt arī Rīgā uz Jēkaba kazarmu sienas. Lai ūdens dispersijas krāsas, ar kādām tās krāso, nebojātos, parasti tām pievieno dažādas vielas. Principā indes — biocīdus, kas satur toksiskas vielas un smagos metālus. Tie pakāpeniski izdalās, nonāk dabā. Juris Kostjukovs, kurš to stāsta, problēmai ir izdomājis risinājumu. Tā dēvētajos smektītu mālos, kurus raksturo ļoti augsta porainība, iefiltrēt cilvēka veselībai nekaitīgas aktīvās vielas, iegūstot ekoloģisku aizsargmateriālu. Šķidro maisījumu pievienot krāsām, lakām un apmetumiem, mājas pasargājot no sēnītēm un baktērijām — mikropasaules, kas kaitē to virsmai.

LU Dabaszinātņu akadēmiskā centra pagrabā iekārtotā laboratorijā, kur risinājušies Jura eksperimenti, mēs netiekamies tikai divatā. Sarunā piedalās arī ķīmiķa meita Solvita Kostjukova. Viņas vadītā SIA Alina izveidota, lai atrisinātu citu sarežģītu uzdevumu — zinātnieka inovāciju ieviestu ražošanā.

Darbojies pie Buran raķetes

«Vajadzēja izdomāt, kā to «kantori» nosaukt. Tajā brīdī ienāca prātā pēc dabas nešpetnākā mazmeita Alīna, pusaudze ar «ragiem un nagiem». Es jau viņai esmu «topā», to spītību neizjūtu. Bet, jā, veidojumam ir jābūt nešpetnam,» Juris Kostjukovs ar humoru piemin SIA Alina pirmsākumus 2015. gada beigās.

Taču tikpat lielu spītu vajadzēja viņam pašam, lai saglabātu padomjlaiku zinātnieku zaudētās paaudzes zināšanas un pēc 60 gadu sliekšņa pārkāpšanas pievienotos moderno inovatoru rindām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu