100 gadi biznesā • IR.lv

100 gadi biznesā

Krista Dzidzēviča

Svinot Latvijas simtgadi, domājam par vērtībām, kuras nodrošina ilgmūžību ne tikai valstij, bet arī uzņēmumiem. Vai biznesa spēks slēpjas gadiem krātā pieredzē, vai arī šodien laiks skrien pārāk ātri un tik tālus mērķus nospraust nav iespējams? Ir Nauda jautāja dažādu nozaru veiksmīgiem uzņēmējiem — vai viņi sapņo par sava uzņēmuma simtgadi?

Uldis Biķis, Latvijas Finieris

Uzņēmums dibināts 1992. gadā
Sasniegumi: lielākais kokapstrādes uzņēmums Latvijā

Pērn akciju sabiedrība Latvijas Finieris nosvinēja 25 gadu jubileju — gana daudz, tomēr tikai ceturtā daļa no gadsimta. Uzņēmuma dibināšanas datums 90. gadu sākumā gan ir tikai viens no posmiem tā ilgajā vēsturē, jo Latvijas Finiera saknes ir daudz senākas. Jau 1873. gadā Rīgā, Daugavas krastā, durvis vēra kokzāģētava, kurā vēlāk pirmo reizi Latvijā sākta saplākšņa ražošana. Ar laiku rūpnīca ieguva nosaukumu Latvijas Bērzs, bet saplāksnis pirmās brīvvalsts laikā ierindojās starp nozīmīgākajām Latvijas eksporta precēm, tāpēc neoficiāli var teikt, ka uzņēmums savu simtgadi kaut kādā ziņā jau ir pārdzīvojis.

Ir pagājuši 145 gadi, kuru laikā vairākkārt mainījušās valsts iekārtas, ražotņu īpašnieki, to juridiskais statuss, produktu un pakalpojumu struktūra. «Katras pārmaiņas, protams, ir iezīmējušas noteiktus posmus uzņēmuma vēsturē, taču tie bijuši savstarpēji cieši saistīti gan zināšanu pārnesē, gan vadības spējā sabalansēt ārējo faktoru ietekmi ar iekšējo procesu attīstību,» atklāj Latvijas Finiera padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis, uzsverot, ka spēja mainīties un pielāgoties laika plūsmai ir svarīga ilgtspējīgai uzņēmuma pastāvēšanai. «Esam pārliecināti, ka mūsdienās tikai atvērtība un aizvien ciešāka mijiedarbība var nodrošināt spēju radīt inovācijās balstītus produktus, ko pieprasa pasaules tirgus.»

Biķis uzskata, ka jebkura uzņēmuma vērtību veido ilgtermiņā iegūta uzticība, kam biznesa vidē — vienalga, vai mazumtirdzniecībā, vai starpnozaru sadarbībā — bija, ir un būs ļoti liela nozīme. Viss balstās savstarpējā cieņā un uzticībā. Jautāts, vai Latvijas Finieris arī oficiāli varētu nosvinēt savu simtgadi, Uldis Biķis nevilcinoties atbild ar «jā». «Šī pārliecība balstās uzticībā mežu īpašniekiem, kuri Baltijas jūras reģiona valstīs īsteno ilgtspējīgu mežsaimniecības praksi, nodrošinot koksnes pārstrādes uzņēmumiem iespēju domāt pat par gadsimtiem tālu biznesa nākotni. Kādu mēs sev šo nākotni veidosim. Protams, to noteiks katra uzņēmuma komandas spēja iet līdzi tirgus pieprasījumam un mūžīgo pārmaiņu procesiem pasaulē!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu