Izvēlies brīvību • IR.lv

Izvēlies brīvību

1
Nellija Ločmele

Tikai dažas sekundes vajag, lai elektroniskajā kalendārā atšķirtu to oktobra nedēļas nogali 1988. gadā, kad tika dibināta Latvijas Tautas fronte — visplašākā tautas kustība, kas neatkarības ideju no sīkām dzirkstelēm uzpūta neapturamā liesmā. Cilvēki nolobīja baiļu čaulu un noticēja brīvībai.

Prātā palicis Atmodas sauklis «Kaut pastalās, bet brīvi!» — tā bija mūsu pašapzinīgā atbilde Maskavas draudiem, ka neatkarība beigsies ar krahu, ka mūsu valsts ir lemta neveiksmei. Bet veikalu pustukšie plaukti patiesāk par kompartijas presi ziņoja, ka pati padomju sistēma ir bankrotējusi.

Tagad pastalas internetā var nopirkt visās varavīksnes krāsās, bet tās sen vairs nav brīvības simbols. Šo 30 gadu laikā esam uzbūvējuši savu valsti, kas brīvības, labklājības un drošības ziņā ierindojas starp pasaules veiksminiekiem. Šis darbs ir nācis ar kļūdām, un tas nav ne pilnīgs, ne pabeigts — taču nenovērtēt to nozīmētu neuzticēties sev. Blakus ir agresīvs kaimiņš, kas turpina zāģēt mūsu pašapziņu un katru vājo vietu padarīt jo sāpīgu. Mums ir jāciena pašu sasniegtais un jāturpina savs ceļš.

Šajā oktobra nedēļas nogalē vēlēsim 13. Saeimu. Šīs var izvērsties par bīstamākajām vēlēšanām mūsu atjaunotās neatkarības desmitgadēs, kopš skaidri nospraudām virzienu uz tiesisku, eiropeisku demokrātiju. Lai to nepazaudētu, jāiet balsot un jāuztic vara tiem, kas nenoniecina valsti, nekurina bailes, neizlokās no skaidrām atbildēm. Pirms gadiem latvieši prasīja brīvību no naidīgas varas, tagad tikai jāiet un pašiem par to jānobalso. Pastalās, kedās vai augstpapēdenēs — labi, ka ir izvēle!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu