Pa ierasto taciņu tālāk? • IR.lv

Pa ierasto taciņu tālāk?

Ilustrācija — Shutterstock
Indra Sprance

Vai tiesnešu kļūdas maksātnespējas lietās tiešām ir tāla pagātne? Ir analizē dīvainības un likumpārkāpumus, kas pieļauti pēdējos trijos gados, un atklājam arī gadījumus, kā tiesneši palīdz no soda glābties pārkāpumos pieķertiem administratoriem

Ar 80 lappušu ziņojumu noslēdzies ekspertu darbs pie tiesnešu lēmumu vētīšanas maksātnespējas lietās, kurās Ir pērn atklāja daudzas kļūdas un brīžiem skandalozus likumpārkāpumus. Vairākus mēnešus tapušais ziņojums sabiedrībai vēl nav pieejams, bet pirmdien, 27. augustā, to apspriedīs Tieslietu padome. Viens no komisijas ekspertiem, tieslietu jomas autoritāte un bijušais Augstākās tiesas (AT) tiesnesis Kalvis Torgāns jau izteicies, ka ziņojums pievīlis cerības — tas vairāk atgādinot «tiesnešu aizstāvības rakstu», nevis objektīvu izvērtējumu. Tomēr eksperti nonākuši pie secinājuma, ka atsevišķi tiesneši pieļāvuši rupjas kļūdas 2008.—2014. gadā notikušajos maksātnespējas procesos.

Kamēr Tieslietu padomes vērtējums šīm kļūdām vēl gaidāms, Ir nolēma turpināt sākto darbu un pārbaudīt — vai ķēķa tikumi tiešām ir izzuduši? Tieši to iepriekš uzsvēra tieslietu jomas augstākās amatpersonas: pārkāpumi līdz 2014. gadam ir bijuši, bet vēlāk situācija radikāli uzlabota, un visas problēmas palikušas tālā pagātnē.

Lai pārbaudītu šī argumenta pamatotību, Ir izanalizēja maksātnespējas lietas laika posmā no 2015. gada līdz 2018. gada sākumam. Secinājums — lietu daudzumam samazinoties, sarūk arī aizdomīgu procesu skaits un tiesnešu pārkāpumi, tomēr konstatējām vairākas uztraucošas lietas.

Pirmkārt, joprojām atrodas spilgti piemēri, kas rada aizdomas, ka turpinās shēmošana ar «nejaušo» lietu sadali maksātnespējas administratoriem. Otrkārt, atklājas gadījumi, kuros Maksātnespējas administrācija sākusi vērsties pret nopietniem pārkāpumiem administratoru darbā, taču tiesneši ar nelikumīgiem lēmumiem glābj šīs «melnās avis».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu