Vēlēšanu maģija • IR.lv

Vēlēšanu maģija

Aivars Ozoliņš

Partiju vēlēšanu programmas rāda sabiedrībai pašlaik aktuālo

Vēlēšanu sarakstu numuru izlozē pagājušo piektdien notika brīnums. Izrādījās, ka ikviens no 16 vēlēšanām reģistrēto partiju izlozētajiem numuriem ir vislabākais vai vismaz ļoti labs un nevienai nav ticis slikts un negribēts. Vai nav brīnums?

Nudien, priecājās ne tikai Latvijas Krievu savienība, kurai palaimējās vinnēt pirmo numuru, kas nodrošina partijas saraksta atrašanos biļetenu čupiņas augšā. Pat pēdējo, 16. numuru izvilkušais Zaļo un Zemnieku savienības priekšsēdis Armands Krauze bija gandarīts, ka balsotājiem «ļoti viegli būs paņemt — taisni apakšā», un 13. numuru dabūjušajai Jaunajai Vienotībai tas būšot laimīgs skaitlis, jo «ir 13. Saeima, 13. saraksts, pulksten 13.00 izloze», kā tulkoja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Bet Danielam Pavļutam no Attīstībai/Par «šausmīgi» patīkot 10. numurs, jo 1 un 0 esot programmēšanas skaitļi.

Vēlēšanas vienmēr ir sabiedrisko attiecību pasākums, bet horoskopi un cita homeopātija ir tautā populārs īstenības kon-struēšanas līdzeklis. Vēlētāji, cits vairāk, cits mazāk, gaida brīnumu, tātad maģiskās domāšanas klātbūtne arī partiju programmās ir neizbēgama. Pirms vēlēšanām visas partijas uzvedas vairāk vai mazāk populistiski. Tātad ir vērts lasīt to programmas ne tikai tādēļ, lai saprastu, kādas vērtības jeb ideoloģiju katra partija pārstāv, bet arī tāpēc, ka tās ir vērtīgs sabiedrības pieprasījuma un pašlaik aktuālo diskusiju atspoguļojums.

Programmas palasot, var secināt, ka ir noticis būtisks, lai nebūtu jāteic, ka brīnumains pavērsiens sabiedrības priekšstatos par galveno brīnumlīdzekli visu problēmu atrisināšanai. Tas vairs nav «visas tautas vēlēts prezidents», kā bija bijis kopš Latvijas valstiskuma atjaunošanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu