Kamčatka un pusmiljons • IR.lv

Kamčatka un pusmiljons

3
Foto – LETA
Indra Sprance

250 000 eiro kukuļa ņemšanā apsūdzētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pārtraucis klusumu un sniedzis informāciju prokuratūrai, noskaidro Ir

Neesmu medījis, esmu makšķerējis lašus! Tā pēc aizturēšanas februārī savu izklaides braucienu uz Kamčatku 2010. gadā skaidroja par kukuļņemšanu aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Toreiz sabiedrības uzmanību šim ceļojumam pievērsa aģentūras AP publicēta fotogrāfija, kurā Rimšēvičs redzams medību namiņā vakariņojam vīru kompānijā ar Dmitriju Piļščikovu. Viņš vadīja Krievijas militāro tehnoloģiju uzņēmumu, kurš vēlāk pēc Krimas aneksijas tika pakļauts ASV sankcijām.

Tagad atklājies, ka šis Kamčatkas brauciens ne tikai rada jautājumus par nacionālās drošības risku, bet arī kļuvis par vienu no epizodēm kukuļņemšanas kriminālprocesā. KNAB izmeklēšanā noskaidrots, ka Trasta komercbankas (TKB) līdzīpašnieks ar šo ceļojumu piekukuļojis Rimšēviču, lai tas palīdzētu bankas komunikācijā ar finanšu uzraugu FKTK. Ar šo pašu mērķi, bet daudz lielākā mērogā, notikusi arī otra kukuļošanas epizode — pusmiljons eiro norunāts un puse šīs summas saņemta 2013. gadā.

Kādas ir nozieguma detaļas un kāpēc šī pirms vairākiem gadiem notikusī kukuļošana tiek izmeklēta tikai tagad, 29. jūnijā sabiedrībai skaidroja prokurore
Viorika Jirgena, kura dienu iepriekš bija izvirzījusi apsūdzības Rimšēvičam un šīs kukuļņemšanas atbalstītājam, uzņēmējam Mārim Martinsonam.

Kukuļdevējus nesodīs

Kriminālprocesu, kura ietvaros tagad apsūdzēts Rimšēvičs un Martinsons, KNAB ierosinājis šā gada februārī pēc divu TKB akcionāru iesnieguma par viņu pašu veiktu kukuļdošanu 2010. un 2013. gadā. Prokurore vārdus nesauc, bet publiski jau izskanējis, ka tie varētu būt lielākais bankas īpašnieks Igors Buimisters un mazākuma akcionārs, arī bijušais valdes loceklis Viktors Ziemelis, kura iespējamo lomu naudas atmazgāšanas shēmās jau kopš 2015. gada izmeklē policija. Abi pēc šīs labprātīgās atzīšanās ir atbrīvoti no kriminālatbildības par kukuļdošanu, jo šādu iespēju paredz likums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu