Nila amerikāņi • IR.lv

Nila amerikāņi

3
Aivars Ozoliņš

Saskaņas vēlēšanu kampaņu konsultēs Kremļa lobisti no ASV

Bildes no Vašingtonas pērn bija iespaidīgas — vienā Nils Ušakovs sarokojās ar senatoru Lindsiju Gremu, citā sasmaidījās ar senatoru Džonu Makeinu. Radās divi jautājumi — kurš Nilam šādas «fotoiespējas» organizē, un cik tas maksā?

Atbilde uz pirmo tagad sāk noskaidroties — Saskaņu pirms Saeimas vēlēšanām konsultēšot skandalozā lobista Pola Manaforta komandas bijušais cilvēks Kristiāns Ferijs (Christian Ferry), ar kuru kontakti uzņemti jau 2016. gadā, izpētījusi Re:Baltica sadarbībā ar Buzzfeed.com.

Manaforts 2016. gada augustā bija spiests atkāpties no Donalda Trampa kampaņas vadītāja amata, bet pagājušogad viņš apsūdzēts sazvērestībā pret ASV. Viņš ir viens no redzamākajiem personāžiem īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanā par Trampa kampaņas iespējamo sadarbību ar Krieviju.

Ferijs esot pārstājis strādāt Manaforta firmā Davis Manafort, Inc. jau 2006. gadā, pēc bija palīdzējis tolaik vēl Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča partijai gūt labus panākumus parlamenta vēlēšanās. 2008. gadā viņš bija viens no Makeina prezidenta vēlēšanu kampaņas rīkotājiem, 2015. gadā kļuva par senatora Grema vēlēšanu kampaņas menedžeri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu