Radoša postīšana • IR.lv

Radoša postīšana

Francijas prezidents Emanuels Makrons savas inaugurācijas dienā pērn 4. maijā. Foto — EPA/LETA
Peters Millers un Kristians Reirmans, © Der Spiegel

Lai uzvarētu Francijas prezidenta vēlēšanās, Emanuels Makrons nodibināja jaunu politisku kustību. Tagad viņš vēlas atkārtot līdzīgus panākumus visas Eiropas mērogā. Taču Briseles smagsvari sāk pretoties

Pēc nepilnām divām nedēļām, 16. aprīlī, Francijas prezidents Emanuels Makrons ir ieplānojis teikt runu Eiropas Parlamentā Strasbūrā. Lai gan uzrunas saturs pagaidām ir tikai nojaušams, vairāki deputāti jau sagatavojuši savus pretargumentus. Piemēram, zaļo partiju alianses līderis Filips Lambērs vēlas nosodīt Makrona neiejūtīgo attieksmi pret trūcīgajiem, par spīti tam, ka Francijas prezidents līdz šim vienmēr uzsvēris — viņš iestājas par Eiropas Savienības pilnveidošanu un uzlabošanu. Neglaimojošus komentārus Makronam gatavo arī centriski labējā Eiropas Tautas partija un Kreiso apvienība.

Pirms nepilna gada šie politiķi cildināja Makronu par Eiropas pasargāšanu no radikālās Marinas Lepēnas nākšanas pie varas Parīzē, taču tagad paši sāk justies apdraudēti. Jo Francijas prezidents paziņojis, ka ir apņēmības pilns visas Eiropas mērogā izdarīt to, ko pēdējo divu gadu laikā savās mājās: sagraut tradicionālās partijas, kas dalās kreisajos un labējos, tās aizvietojot ar jaunu centristu kustību. «Es nepieļaušu, ka šīs lielās Eiropas partijas saglabā monopolu debatēs par Eiropas nākotni un gūst pārsvaru nākamajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās!» Makrons paziņoja runā Sorbonas Universitātē pērn septembrī.

Lai gan Makrons ir kļuvis par aktīvāko ES reformēšanas sludinātāju, pagaidām viņam nav izpalīdzīgu sekotāju ne Strasbūrā, ne Briselē. Viņa 2016. gada pavasarī dibinātā kustība En Marche! (Uz priekšu!) nav pārstāvēta Eiroparlamentā, kas tika ievēlēts jau 2014. gadā. Savukārt Francijas pārstāvis Briselē eirokomisārs Pjērs Moskoviči ir sociālistu partijas vecbiedrs.

Tas gan netraucē Makronam nospraust augstus mērķus. Viņš vēlas iegūt vairākumu Eiroparlamentā nākamajās vēlēšanās 2019. gada maijā, vienā grupējumā apvienojot En Marche! un tai līdzīgi domājošus spēkus no citām valstīm. Un paralēli tam Makrons vēlas tikt pie lielākas teikšanas par to, kas būs nākamais Eiropas Komisijas līderis, Eiropas Padomes prezidents un Eiropas Centrālās bankas vadītājs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu