Plāksteris uz augoņa • IR.lv

Plāksteris uz augoņa

1
Līva Fomrate. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Alberte

Patlaban daudzi bērnunamu bērni netiek pie audžuģimenēm, jo valsts ieviestais reģistrs nestrādā. Kustība Plecs un tās vadītāja Līva Fomrate veido jaunu datubāzi

Brokastis Andalūzijas sunī ziemas drēgnumā ir tas siltais brīdis, kad tiekamies ar Līvu Fomrati. Labdarības organizācijas Ziedot.lv paspārnē izveidoto kustību Plecs viņa vada tikai otro mēnesi. Pleca mērķis ir rūpēties par to, lai katram bērnam Latvijā būtu ģimene. Ziedošanas maratonā Dod pieci! Ziemassvētkos Plecam tika saziedots 358 121 eiro, bet portālā Ziedot.lv papildus vēl klāt nāca 14 523 eiro. Labklājības ministrija kustībai turpmākajiem trim gadiem nolēmuši piešķirt 250 000 eiro. Līva ir pirmā Pleca darbiniece, sāka strādāt pērnā gada rudenī.

«Vasarā sāku meklēt darbu, jo bija beidzies bērna kopšanas atvaļinājums. Gribēju tādu darbu, pēc kura dienas beigās saprastu, ko esmu padarījusi,» Fomrate stāsta. Pavasarī viņa bija izmācījusies par arboristi, jo Līvai ļoti patīk koki. Taču saprata, ka tas ir fiziski smags darbs, bet atgriezties Swedbank mārketinga nodaļā arī nevēlējās. Viņas pienākumos tur bija rūpēties par e-pakalpojumiem: sarežģītus procesus vienkāršot pēc iespējas lielākam klientu skaitam. «Plecā daru kaut ko līdzīgu padaru sarežģītu sistēmu vienkāršāku un cilvēciskāku. Bērna nonākšana ģimenē ir sarežģīts process,» saka Līva. Pleca komandā pieteicās, jo juta šis darbs ir domāts viņai. Daudz par bērnunamiem bija dzirdējusi no draudzenes, kura piestrādāja par auklīti bērnunamā un tagad vada Kapseļu ielas bērnunamu.

Plecs kopš janvāra pievērsies trim vērtīgiem darbiem. Pirmais savlaicīgāk nokomplektēt audžuģimeņu kursus. Bija ierasts, ka Labklājības ministrijas organizētās mācības notiek tikai divreiz gadā pavasarī un rudenī. Pēc Dod pieci! maratona gribētāju kļūt par audžuģimeni bija daudz, un Līva prasīja ministrijā, vai mācības varētu sākt agrāk. Saņēma atbildi, ka diez vai, jo jāizsludina iepirkums un tad kāds to var vēl apstrīdēt. Arī bāriņtiesas nesteidzināja nākamās audžuģimenes, jo zināja, ka kursi būs tikai pavasarī. Pleca vadītāja zvanīja uz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (VBTAI), vaicājot, cik ģimeņu gaida mācības. «Apaļas četras,» Līva skaidri atceras atbildi. Pleca vadītāja tam neticēja un zvanīja uz Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociāciju, kas bija ar mieru izsūtīt e-pastu saviem biedriem, vaicājot, cik ģimeņu gaida mācības. Ātri kļuva skaidrs, ka šādu ģimeņu Latvijā ir 74. Plecs skubināja ministriju, un janvārī tika nokomplektēta grupa Rīgā, Smiltenē, Alūksnē, Jelgavā un Jēkabpilī. Martā būs vēl divas grupas. «Esam lepni, ka tas izdevās. Septiņdesmit ir daudz. Tas ir tik, cik ģimeņu pērn tika apmācītas visa gada laikā,» staro Līva.

Kad šīs ģimenes būs pabeigušas kursus, to dati tiks pievienoti Pleca datubāzei. Un tas ir otrais labais darbs datubāze. Kopš janvāra tajā ir 602 interesenti cilvēki, kuri zvanījuši vai rakstījuši, izrādot vēlmi sadarboties. No tiem 390 atzinuši, ka ir domājuši par to, ka varētu savā ģimenē pieņemt bērnu, savukārt 212 ģimenes vēl nav līdz galam izlēmušas, kad to varētu darīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu