TV3 no Sipenieces runas "izgriež" kritiskus vārdus par oligarhiem (papild.) • IR.lv

TV3 no Sipenieces runas “izgriež” kritiskus vārdus par oligarhiem (papild.)

52
Baiba Sipeniece-Gavare (no kreisās) pasniedz "Latvijas lepnuma" balvu Annai Verzai.
Māra Miķelsone

No TV personības un raidījumu vadītājas Baibas Sipenieces-Gavares apsveikuma runas Latvijas lepnuma balvas ieguvējai Annai Verzai izņemti kritiskie vārdi par oligarhu sarunām viesnīcā Rīdzene, kuras šovasar publicēja žurnāls Ir. Sipeniece-Gavare Ir teica, ka tāda cenzēšana ir bīstams signāls, jo var nozīmēt, ka oligarhi “ir aizsniegušies vēl līdz vienam medijam”.

Otrajos Ziemassvētkos – 26. decembrī – TV3 rādīja ikgadējo raidījumu par Latvijas lepnuma balvu piešķiršanu. Nominācijā Ģimene balvu saņēma Anna Verza, kura bez saviem bērniem ir audzinājusi un māju sajūtu devusi 16 audžubērniem. Balvu Verzai raidījuma vadītāji aicināja pasniegt Sipenieci-Gavari.

TV3 pārraidītā viņas apsveikuma uzruna Verzai bija krietni saīsināta. Sipeniece-Gavare uzrunu apbalvojamai sāka: “Kā jūs būsiet dzirdējusi, mūsu tautas pašapziņa pavisam nesen tika ļoti smagi iedragāta, jo tika nopublicētas tā sauktās oligarhu sarunas.” Te rūpīgais cenzors tekstu bija izņēmis, un Sipenieces-Gavares runa beidzās ar “..un tad otrā galā Latvijai, un ne tikai ģeogrāfiski, bet tīri filozofiski, dzīvo tāda Anna, kura dod māju, dod drošumu un sirdi, to sajūtu, ka esi kādam vajadzīgs. Anna, tu esi cerība, ka vēl viss nav galā…”

Izrādās, Sipenieces-Gavares teiktais uz skatuves bijis daudz garāks. Sazvanīta trešdien ceļā uz Latgales pusi, viņa Ir pastāstīja par savām bažām. “Ja viņi sāks cenzēt TV3, tad būs cauri. Tas ir bīstams signāls,” teica raidījumu vadītāja. Viņa “tuvu oriģinālam” Ir atstāstīja to apsveikuma runas daļu, kura bija izgriezta no raidījuma: “Teicu, ka šogad Latvija piedzīvoja lielu pazemojumu, jo tika nopublicētas oligarhu sarunas Rīdzenē. No tām varējām noprast, ka trīs vīri ar saviem drauģeļiem sadala Latviju – brutāli un rupji. Teicu, ka mēs no tā vēl nevaram attapties, bet tai pašā laikā Latvijas otrā galā dzīvo tāda Anna. Un tādi cilvēki kā Anna dod cerību, ka viss vēl nav pagalam.”

Sipeniece-Gavare arī pastāstīja, ka uzreiz pēc savas apsveikuma uzrunas saņēmusi vairākas īsziņas mobilajā tālrunī no ceremonijas skatītājiem zālē, tai skaitā no TV kolēģa un Latvijas lepnuma vadītāja Arņa Krauzes, ar atbalstu, ka viņa labi pateikusi. Tomēr daži bija bažīgi, ka “diezvai to atstās” raidījuma ierakstā.

Tā arī noticis. Sipeniece-Gavare domā, ka spiediens izņemt viņas teikto par oligarhiem, iespējams, nācis no Aivara Lemberga, “ar kuru TV3 ir noslēgts līgums”. Viņasprāt, notikušais ir bīstams signāls visiem medijiem. “Ja viņi ir aizsniegušies vēl līdz vienam medijam, tad ir – čau,” trešdien īsi piebilda Sipeniece-Gavare.

TV3 mārketinga nodaļas darbiniece Ieva Ancāne Ir atbildēja, ka otrdien, 26. decembrī, pārraidītā Latvijas lepnums ceremonija bija raidījuma ieraksts, kurš tika uzfilmēts vairākas dienas iepriekš. “Pati ceremonija ilga vairāk nekā 3,5 stundas, bet raidījuma televīzijas formāts ir 3 stundas, tādēļ garākās runas nebija iespējams atspoguļot pilnībā un tās nācās saīsināt, saglabājot būtiskāko vēstījumu, ko runas teicējs vēlējies nodot klātesošajiem un skatītājiem pie TV ekrāniem,” raksta Ancāne. Uz jautājumu, tieši kurš TV3 darbinieks izlēma īsināt Sipenieces-Gavares runas daļu par oligarhiem, Ancāne atbildi nesniedza.

Trešdienas vakarā Ir saņēma All Media Baltics vadītājas Latvijā Baibas Zūzenas komentāru par teksta īsināšanu Latvijas lepnuma raidījumā. Publicējam to pilnībā: “Kanāla TV3 vadība un svinīgās ceremonijas Latvijas lepnums veidotāji kategoriski noraida cenzūras iespējamību raidījumā, kurā ik gadu godinām Latvijas cilvēkus, kuri sniedz palīdzīgu roku saviem līdzcilvēkiem. Redakcionālā neatkarība ir mūsu kanāla pamatvērtība un darbības stūrakmens. Mēs augstu vērtējam savu skatītāju uzticību un neuzdrošināmies ar to riskēt. Svinīgās ceremonijas ieraksta kopējais garums ir 3 stundas 50 minūtes un 46 sekundes, montāžas rezultātā tas tika saīsināts par 1 stundu 28 minūtēm un 8 sekundēm, jo kopējais ceremonijas ētera laiks ir 2 stundas 33 minūtes un 38 sekundes. Raidījums tika būtiski saīsināts, saglabājot runu teicēju jēgpilnu vēstījumu, kurā galvenais ir pateicība cilvēkiem, kuri šajā gadā darījuši labu citiem, neskatoties uz grūtībām personīgajās dzīvēs. Īsinot visu runu ierakstu, atteicāmies no liekvārdības un teiktā, kas nav tieši vērsts Latvijas lepnuma balvas saņēmēju godināšanai.”

TV3 raidījumu Latvijas lepnums var noskatīties šeit.

(papildināta ar Baiba Zūzenas viedokli)

 

Komentāri (52)

Madara_e 27.12.2017. 19.01

Par šīm lietām ir jārunā, kamēr tautai pieleks. Labi, ka šāds precidents ir izskanējis publiski.
Tomēr ir drūmi klausīties cilvēkos, kuru viedoklis par Lembergu ir tāds, ka viņš taču to visu naudu nenozog tikai sev un atdot kaut ko arī Ventspilij un Latvijai. Tādi cilvēki ir biedējoši daudz.
Un tāpēc Ar to, ka varbūt brīnumainā kārtā Lemberga kungam piespriedīs reālu sodu, nekas neatrisināsies, jo tautai jāsāk pielietot kritiskā domāšana un jābeidz tā kā tādiem auniem sekot vilkiem aitu ādās.

+8
0
Atbildēt

2

    basta > Madara_e 27.12.2017. 21.24

    Ja esi no Vienotības OIK afēristu mugurām izgriezusi smukas suņu siksnas, varbūt, spēsi arī adekvāti Lembergu pakritizēt. Ja Lembergam piespriedīs reālu sodu, bet nelietīgie četrači, čekas pakalpiņi: Dombrovskis un Zatļers, turpinās maitāt mūsu planētas gaisu un indēt dzīvi latviešu tautai, neviens pat niecīgākās izmaiņas uz labu nepamanīs, jo Lembergs uz Vienotības saimņieku: čekistu un Krievijas bandītu, fona tāds sīks blēdis vien ir. Vislabāk to parāda miljonāru top. http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/632001-bagatakie_cilveki_latvija_patiesa_labuma_guveji Kā rāda raksts, izņemot intelektuāļus, Riekstiņu un Taliju, kam nav nekādas vajadzības barot Vienotības neliešus, saraksta augšgalā ir prasti noziedznieki, valsts pasūtījumu monopolisti, naudas mazgātāji un UA tirgotāji. Pateicoties Vienotībai, IeM Solcevas brigāžu stipendiātiem un čekistu midzeņiem: SAB un DP, Latvijā ērti iekārtojušās to sugas brāļi, Krievijas kriminālās autoritātes.
    В Латвии проживают два «вора в законе»: Вятлаг и Джемо стали соседями в Марупском крае http://www.kompromat.lv/item.php?docid=readn&id=8934

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Madara_e 27.12.2017. 19.09

    Un kā ar tiem cilvēkiem,kuri mēģina tautai iestāstīt,ka Latviju apzog tikai trīs oligarhi ar Lembergu priekšgalā?Kurš noorganizēja visas tautas apzagšanu caur OIK par elektrību,kuru ražo no Krievijas gāzes,uzdodot to par zaļo enerģiju?Tas tiešām ir Lembergs?Tautai kā auniem vajadzētu sekot šiem vilkiem aitu ādās,kas mēģina mums to iestāstīt?

    +3
    -5
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 27.12.2017. 19.13

    Tipisks lēta demagoga paņēmiens- izvirzīt nepatiesu tēzi un tad to apgāzt, vienlaikus mainot apspriežamo tēmu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 27.12.2017. 19.18

    Es saku,ka tēma ir greiza.Kāds demagogs izvirza greizu tēmu – nosauc trīs oligarhus un ar tiem sāk skaļu cīņu,lai citi oligarhi varētu netraucēti zagt.Dūmu aizsegs.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

J.šveiks 28.12.2017. 06.26

vai tad vēl palicis kāds mēdeklis kurš nebūtu nonācis valsts nozadzēju zaglīgajos nagos? vienīgais , kurš palicis neskarts ir tikai šis medijs

+5
0
Atbildēt

1

Gints Pope 27.12.2017. 18.18

Lūzdu pavaicājiet, vai TV play Baltics vadība, kur ietiplst TV3, atbalsta šo soli ?
Amatpersonas ir Leitis un Igaune.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu