
Vidzemes maiznīcas direktore Ligita Liepiņa-Eglīte: «Izaicinājumi 20 gadu garumā, kopš es te strādāju, bijuši katru dienu. Visu laiku jādomā, ko darīt, kā noturēties tirgū.» Foto — Alise Šulca, Picture Agency
No pēdējās ekonomiskās krīzes viļņiem Vidzemes maiznīca izpeldēja, kā glābšanas riņķi lietojot tautā iemīļotās barankas. Tagad tās aizceļojušas arī uz veikaliem Anglijā un Īrijā
Mašīna tvertnē samīca 60—80 kilogramus mīklas, kas ar ratiņiem tiek aizvesta līdz nākamajam agregātam. No tā birst mīklas gredzentiņi. Mūsu viesošanās brīdī top klasiskās ovālās sausbarankas, dēvētas par «laiviņām», bet tikpat labi tās varētu būt lielās, mīkstās vaniļas barankas vai mazās, apaļās sausbaranciņas, ko var mutē iemest kā vienu kumosu.
Ar rokām salikti uz koka dēlīšiem, aptuveni 40 minūtes mīklas veidojumi pavadīs raudzēšanas kamerā, tad — krāsnī, kur cepsies nepilnu pusstundu. Tātad no mīklas mīcīšanas līdz gatavam produktam paies nepilnas divas stundas.