Tīrās enerģijas netīrais tēls Latvijā • IR.lv

Tīrās enerģijas netīrais tēls Latvijā

33
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Edmunds Cepurītis, Jana Simanovska

Pirms pāris nedēļām klajā nāca skandāls par krāpšanos ar zaļo enerģiju: uzņēmums “Sadales tīkls” ir maldinājis Ekonomikas ministriju par koģenerācijas staciju nodošanu ekspluatācijā, tādējādi saņemot naudu par “zaļo enerģiju”, lai gan tīklā plūdusi tikai tā pati, parastā.

Zaļā enerģija Latvijā jau vairākus gadus izmantota ar korupciju flirtējošos darījumos dažādu valdību pārraudzībā. Veids, kā Latvijā organizēta pāreja uz atjaunojamiem resursiem (AER), bijis traģikomiski dārgs un neefektīvs. To aizsāka mazās HES, kas bez nesamērīgi augstām valsts subsīdijām sagrāva desmitiem mazo upju ekosistēmu, lai saražotu niecīgu daļu elektrības. To turpināja netiešas fosilo resursu subsīdijas Rīgas TEC un šobrīd atklātās koģenerācijas staciju shēmas.

Kādēļ lai šādā situācijā jebkurš saprātīgs cilvēks aizstāvētu lielāku atjaunojamās enerģijas ražošanu Latvijā?

Atbilde saistās ar katastrofālajām sekām, kuras var rasties, ja nespēsim apturēt klimata pārmaiņas. Apdraudot visas pasaules lauksaimniecību un pārtikas sistēmu, pilnībā iznīcinot koraļļu rifu ekosistēmu (galveno pārtikas avotu simtiem miljonu cilvēku), izraisot plūdus, sausumu un dzeramā ūdens trūkumu dažādos reģionos, klimata pārmaiņas ir viena no svarīgākajām mūsdienu problēmām.

Lai arī nesen panāktais Parīzes nolīgums licis pirmos pamatus pozitīvai virzībai, klimata pārmaiņu novēršanā nepieciešams darīt daudz vairāk, ja vēlamies novērst apokaliptiskās ainas, ko ieskicē mūsdienu zinātnes pētījumi. Protams, varam arī izvēlēties neko nedarīt, ja izvēlamies zinātnieku vietā jautājumos par klimata pārmaiņām paļauties uz Donaldu Trampu un līdzīgi domājošajiem.

Līdz šim Latvija saistībā ar klimata pārmaiņu mazināšanu nav darījusi neko daudz vairāk par izšķērdīgu naudas dalīšanu savējiem (tajā skaitā pat “zaļajai” Krievijas gāzei).

Rezultātā ar milzīgiem ieguldījumiem esam desmit gadu laikā palielinājuši AER īpatsvaru tikai par 6% (no 32% uz 38%). Tas ir viens no zemākajiem rādītājiem ES. Tikai mantojumā saņemtie Daugavas HES ļāvuši mums pagaidām saglabāt augstas pozīcijas atjaunojamo resursu ražošanā.

Atjaunojamās enerģijas cenas ir būtiski kritušās, tādēļ pie labi saplānotas sistēmas par niecīgu daļu no šobrīd neefektīvās obligātās iepirkuma komponentes (OIK) novirzītā finansējuma varam būtiski palielināt zaļās enerģijas īpatsvaru Latvijā. Tā visvieglāk varam arī saražot vairāk enerģijas kopumā un samazināt atkarību no Krievijas pārdotās gāzes un neparedzamām dabasgāzes cenu svārstībām, vienlaicīgi veicinot investīcijas Latvijā. Pašreizējās vēja enerģijas cenas citur Baltijas jūras reģionā, liecina, ka tā ar netiešajiem ieguvumiem var būt ekonomiski neitrāla. Vienlaikus tas nodrošinātu Latvijas savlaicīgu pāreju uz modernu enerģijas sistēmu, atbilstoši mūsu dalībai ES klimata politikā.

Uz iepriekšējo krāpniecisko shēmu fona ziņa, ka Valsts prezidenta kancelejā top jauns Zaļās elektroenerģijas likums, ir radījusi daudzos satraukumu. Tomēr rezultāts ir atkarīgs no tā, kā šo likumu izstrādās. Mēs domājam, ka ir iespējams novērst krāpniecību un shēmas, ja nodrošinām progresīvu programmu dabai un enerģētikai ar šādiem principiem:

  • Atklāts likuma izstrādes process, pieaicinot ne vien “nozari”, bet arī vides aizsardzības organizācijas, un, — jā, — arī korupcijas novēršanas ekspertus;
  • Tiek īstenots zemākās cenas princips, neatkarīgi no ražošanas veida;
  • Paaugstinātas prasības zaļajai enerģijai – nevaram uzskatīt par zaļiem ražošanas veidus, kas piesārņo gaisu vai kaitē savvaļas dzīvniekiem;
  • Jānodrošina efektīva kontrole, lai novērstu krāpšanos;
  • Jānovērš korupcijas iespējas.

 

Autori ir partijas “Progresīvie” Vides darba grupas locekļi

 

Komentāri (33)

Aivars B. 24.11.2017. 12.32

Nav jau tikai tēls netīrs. Aiz “zaļās enerģijas” slēpjoties, notiek milzīgu naudas summu OIK veidā izpumpēšana no tautsaimniecības, un nav skaidrs, kur šī nauda nonāk. Daudzas tās firmas reģistrētas ārzemēs un ārzonās, un ar šo naudu var tikt finansēts jebkas, organizēto noziedzību un pret Latviju darbojošos aģentus ieskaitot.

+8
0
Atbildēt

2

    BardainaisSigne > Aivars B. 24.11.2017. 12.45

    Tas jau tieši ir tikai tēls, nevis pati zaļā enerģija.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Aivars B. > Bārdainais Signe 24.11.2017. 13.17

    Enerģija tīra, bet OIK nauda ir netīra – es tā uzskatu. Tas, kā visa tā shēma noorganizēta, iesaistīti gan likumdevēji, gan ministrijas, gan valsts uzņēmumi, gan kontrolējošās institūcijas neko nemana – tā ir valsts sagrābšana klasiskā veidā, un kur tā nauda nonāk, nav skaidrs.
    Piemēram , Kremļa troļļi rej uz Vienotību no rīta līdz vakaram, bet neviens no viņiem nav ne vārdiņu teicis pret Kamparu – kurš OIK atļaujas dalīja un TEC 2 otro kārtu parakstīja. Tāds iespaids, ka Kamparam troļļi ir pateicību parādā – pilnīgi iespējams, ka arī no tām OIK naudām barojas.

    +5
    -3
    Atbildēt

    3

    basta > Aivars B. 26.11.2017. 00.39

    “Kremļa troļļi rej uz Vienotību no rīta līdz vakaram”
    ——————
    Prokremliskie izdzimteņi, čekas kājslauķi, kuri minūti nav pelnījuši maitāt mūsu brīnišķīgās planētas gaisu: Dombrovskis un Kampars, ir Vienotība.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Aivars B. 24.11.2017. 14.05

    Par Kamparu ir rakstīts krustām šķērsām,arī tepat IRā komentāros pieminēts ne reizi vien.
    “Tā krāpšanās ir daudz lielāka,” uzsver Ventspils mērs, skaidrojot, ka tas bija redzams jau laikā, kad pie ekonomikas ministrijas vadības atradās pašreizējais “Vienotības” ģenerālsekretārs Artis Kampars.
    “Tajā laikā bija noteiktas kvotas vēja enerģijas ražošanai. Kad Kampars bija ekonomikas ministrs, atļaujas izsniedza ievērojami vairāk nekā drīkstēja (…) ļoti daudzi nebija realizējuši šos projektus noteiktajos termiņos, un katrs risināja šos termiņa jautājumus atbilstoši savas izdomas talantam,” norādīja Lembergs.
    Lai arī ar trauksme par iespējamo krāpšanos tika sacelta, Valsts kontrole neuzskatīja par vajadzību šo lietu izskatīt. “Lai arī ar ko es netiku runājis, tostarp ar ministriem vai premjerministriem, par šo tēmu, visi izlikās, ka neko nesaprot,” uzsvēra Lembergs.
    “Mēs visi šobrīd maksājam par milzīgu blēdību. Bet tā sākas pirms divdesmit gadiem.
    http://nra.lv/ekonomika/latvija/226047-lembergs-oik-ir-biznesa-projekts-par-kuru-maksa-visi-latvijas-iedzivotaji.htm

    +4
    -6
    Atbildēt

    1

    zanE. > Bārdainais Signe 24.11.2017. 14.47

    …muldoņu komanda pamodusies…

    +4
    -3
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > zanE 24.11.2017. 14.52

    zanE,tad apgaismo publiku par OIK uzrašanos no gāzes ražotajai elektrībai.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > Aivars B. 24.11.2017. 14.52

    …iepazīsties ar informāciju, ko tepat ir.lv norādīju pirms dažām dienām, tad nebūs jāizplata Lemberga fanu izteikas…neslinko…

    +5
    -1
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > zanE 24.11.2017. 15.16

    Kampars,starp citu, pats bija spiests atzīst,ka ir kļūdījies:https://www.youtube.com/watch?v=eGkt70LSSQk

    Bet,vai tā bija kļūda,jeb…

    +3
    -5
    Atbildēt

    1

    zanE. > Bārdainais Signe 24.11.2017. 16.28

    …negrasos Tevis dēļ tērēt laiku, lai vēlreiz rakstītu to pašu, ko esmu šeit jau reiz aprakstījusi – visu epopeju hronoloģiskā secībā, gan ar lēmumiem, gan balsojumiem…meklē pats, protams, Tu to nedarīsi un turpināsi muldēt….tāds Tev darbs….kaut kā jau tā dienišķā maizīte Tev jānopelna….

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > zanE 24.11.2017. 18.01

    Hronoloģija ir laba lieta,bet Kamparam bija iespēja neparakstīt un pārtraukt šo afēru.Ja viņš to neizdarīja,tad tev nav iemesla stāstīt,ka Vienotība ar kaut ko būtisku atšķiras no tiem,kuri šo plānu izstrādāja.

    +2
    -4
    Atbildēt

    1

    zanE. > Bārdainais Signe 24.11.2017. 19.10

    …Ērik, nudien, ko var nejēgā muldēt!?!….Tu tak neteiksi, ka biji starpgalaktiku ceļojumā un nupat atgriezies, tāpēc nezini, kā tika slēgti valstij neizdevīgi līgumi, kādas tiesvedības draudēja līgumu laušanas gadījumā, cik simtiem miljonu tās prasītu un cik vēl būtu kompensācijās jāizmaksā par negūto peļņu….neko neesi dzirdējis, cik valstij izmaksājuši visādi mierizlīgumi?….
    ….tāpēc, beidz atgremot Lemberga “preses konferences” un sāc domāt ar savu galvu….

    +5
    -2
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > zanE 24.11.2017. 20.26

    Līgumu vienkārši nevajadzēja slēgt,tad nekas arī nebūtu jālauž.
    Atklāto vēstuli par to, ka līgums par TEC-2 rekonstrukciju ir atbilstošs valsts interesēm, Valsts prezidentam un citām amatpersonām iesniedza Nacionālās enerģētikas konfederācijas prezidents un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, Pasaules Enerģētikas padomes Latvijas Nacionālās komitejas prezidents Namejs Zeltiņš, Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Krēsliņš un Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis Andris Akermanis.
    Līgumu ar GAMA vēl centās apstrīdēt ekonomikas ministrs A. Kampars, kurs publiski paziņoja, ka “projekta īstenošanā ir ieinteresēti turki un amerikāņi, tas ir normāli, bet man kā ministram jāaizstāv Latvijas valsts intereses”, ar to liekot saprast, ka pat Latvijai neredzēti lielu lobija darbu ar lēmuma pieņēmējiem ir veikušas ASV un Turcijas vēstnieces Latvijā.
    Taču beigu beigās arī A. Kampars pārstāja pretoties.
    Šā gada februāra beigās vairs tikai viens cilvēks varēja apturēt GAMA līguma noslēgšanu, un tas bija Jaunā laika finanšu ministrs Einārs Repše. Tikai Ministru prezidenta labā roka – finanšu ministrs – 26. februārī ar savu parakstu noņēma pēdējo šķērsli GAMA līgumam. E. Repše savu lēmumu pamatoja jau uz Ekonomikas ministrijas atbalsta un Valsts kases atzinuma, kurā bija norādīts, ka nav pamata uzskatīt, ka ar TEC-2 otrās kārtas modernizācijas projektu saistīto iepirkumu veikšana radīs apdraudējumu uzņēmuma nākotnes maksātspējai.http://nra.lv/latvija/27886-latvenergo-vadibas-lieta-tarane-milzu-projektus.htm?cp=1

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    lno > Bārdainais Signe 25.11.2017. 01.07

    Zanīte kā vienmēr aizmāršīga – aizmirsusi ka pieaudzis izsniegto atļauju skaits Kampara laikā:):):)

    +2
    -4
    Atbildēt

    1

    zanE. > lno 25.11.2017. 21.56

    ….kas tad, nu?…cienījamais vecums liedz adekvāti uztvert izlasīto?….
    http://pbs.twimg.com/media/DPJFwmgWsAAobGR.jpg

    +2
    -1
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > zanE 26.11.2017. 12.26

    Tā ir reklāmas lapiņa.Kā tagad uzzinām,kontroles pasākumi bija formāli,jaunas atļaujas pārtrauca izsniegt tikai koģenerācijas stacijām,kuras darbina ar dabasgāzi,kas ir saprotams,jo bija jātaisa ar to pašu dabasgāzi darbināmā lielā TEC 2 otrā kārta,un nekas nav pateikts,kas notika ar kvotām pēc 2013.gada 13 janvāra.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > zanE 26.11.2017. 23.05

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > zanE 24.11.2017. 14.56

    Tu domā to shēmiņu?Tur par OIK gāzes elektrībai nebija ne vārda.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > Aivars B. 25.11.2017. 00.52

    un nav skaidrs, kur šī nauda nonāk.
    ———
    Liela daļa nonāk pie bijušā exDienas visgalvenākā redaktora Šķēles “ģimenes”

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    basta > andrejs 26.11.2017. 00.43

    Lielāka daļa nonāk pie Vienotības un SC saimņieka, Gazprom.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

Mantrausis 26.11.2017. 06.57

Var apsmiet vārdu “normāli” un tā lietojumu, bet – nudien – vai Latvijā kaut kas notiek normāli?
Ielu remonti Rīgā notiek ilgi, kas nav pārsteigums, bet pērn un šogad klātais bruģis jau ļogās? Normāli?
Par mazajām HES runāts daudz, OIK rauj naudu no mūsu maciņiem, bet izrādās, daudz kas atrodams vien papīros. Normāli?
Sagruva viena kartona būda, paņemot līdz 54 dzīvības. Sistēma kārto papīrus, nedomājot par profesionalitāti. Likumi, lai sodītu un ierobežotu, tiek cepti, vai Latvijā pieaug profesionālu būvnieku skaits? Nezi… Normāli?
Gribu norādīt uz to, ka faktiski jau gadus X Latvijā ar likumiem nevis nostiprina vai veido kādu kārtību, bet nodrošina ar darbu juristus. Vai no visa šī mēs iegūsim lieliskas celtnes, stiprus to jumtus, profesionāli ieklātus bruģus un īstu, “zaļo” enerģiju?
Nez vai – mēs iegūsim ilgstošus tiesas procesus par jebko un juridiskā biznesa industrijas uzplaukumu. Jādomā par kapitālu sistēmas pārbūvi, visu vienkāršojot un tiesai atstājot vien ārkārtas lietas. Tiesu nevar padarīt par slimību mākta cilvēka ģimenes ārstu.

+5
0
Atbildēt

0

Antons 25.11.2017. 10.21

Kamielim prasīja – kāpēc tev līka mugura?
Un viņš atbildēja – un kas tad man vispār taisns?

Latvijā korupcija un valsts nozagšana ir “elites” nacionalā ideja, un kāpēc ar “zaļo enerģiju”lai būtu savādāk – Latvijas pērkamie un iebiedētie politiķi par sīknaudu gatavi nodrošināt saviem “sponsoriem” iespējas darīt jebko.

Un iedzīvotāji vai elektorāts ( pilsoņu tradicionalā izpratnē Latvijā pamaz), gatavi balsot par tiem, kas viņus aptīra, arī turpmāk, jo adekvāti spriest, analizēt, domāt, nav spējīgi, balso kādu lozungu iespaidā, tāpēc jau ZZS, SC un NA mums ir nemirst’īgi.

+4
0
Atbildēt

2

    BardainaisSigne > Antons 25.11.2017. 14.36

    A kapēc zatleristi un Vienotība ir mirstīga?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    basta > Antons 26.11.2017. 00.33

    Vai tad tu, pakaļā jātais, ar sifiļisa izēstām smadzenēm, prostatas un hemoroīdu nomocītais, STS un zarnu infekciju perēkli, nezināji, ka TECII, kur aiziet lauvas tiesa OIK 2. kārtu pretēji visiem speciālistu argumentiem, pēc sava čekas saimņieka rīkojuma, uzblieza čekistu publiski piesmietais morālais kroplis, kolorado lentenis, parādu kompromatu un bābu atkarīgais, Dombrovskis ar Kamparu un Vienotību?
    Atkārtoju jau kuro reizi, ka par noziegumiem pret valsti ir jābūt baisam nāvessodam, lai tādi izdzimteņi no politikas un valsts pārvaldes turētos pa lielu gabalu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu