Telekomunikāciju operatorus LMT un ''Lattelecom'' neapvienos • IR.lv

Telekomunikāciju operatorus LMT un ”Lattelecom” neapvienos

Ilustratīvs foto: pixabay.com

Valdība otrdien nolēma neatbalstīt SIA “Latvijas Mobilais telefons” (LMT) un SIA “Lattelecom” apvienošanu, žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V). Kā citē aģentūra LETA, ministrs norādīja, ka Ministru kabinets pieņēma politisku lēmumu pretēji Ekonomikas ministrijas piedāvātajam risinājumam sākt sarunas ar partneri “Telia Company” par iespējamu abu uzņēmumu apvienošanu, valstij iegūstot 51% kapitāldaļu.

Ašeradens pauda, ka lēmums ir politisks, ņemot vērā Nacionālā apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes pirmdienas lēmumu apvienošanu neatbalstīt. Jau iepriekš bijusi vienošanās, ka lēmumā par apvienošanu vajadzīga vienprātība.

Ministrs norādīja, ka turpināsies sarunas ar “Telia Company” par tālāko sadarbību, lai nodrošinātu uzņēmumu spēju tālāk strādāt. Pēc viņa teiktā, viena uzņēmuma darbība patlaban ir ļoti apgrūtināta, jo kompānijas padomei ir grūti pieņemt lēmumus. Iecerēts ar “Telia Company” meklēt kādus kompromisus.

Vienlaikus ministrs atzina, ka patlaban “Telia Company” tālākie soļi vēl nav zināmi, tomēr partneris jau iepriekš paudis neapmierinātību ar pastāvošo situāciju. “Visticamāk, viņi meklēs risinājumus, lai izietu no šīs situācijas ārā, neizslēdzot arī iespēju, ka viņi varētu pārdot akcijas,” sacīja Ašeradens. Ja būs jālemj par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu, valdība to vērtēs.

Lai vērtētu tālāko rīcību ar valstij piederošajām LMT un “Lattelecom” kapitāldaļām, bija piesaistīts konsultants KPMG. Taujāts, vai konsultantam samaksātie teju 180 000 eiro nav uzskatāmi par izšķērdētiem, ja konsultants ieteica uzņēmumus apvienot, bet valdība – tāpat kā pirms dažiem gadiem – pieņēma politisku lēmumu uzņēmumus neapvienot, Ašeradens sacīja, ka konsultanta analīze bija kvalitatīva un palīdzēja lemt par šo jautājumu.

Ministrs gan atzina, ka šādu politisku lēmumu valdība varēja pieņemt jau iepriekšējos gados. Vienlaikus viņš apliecināja, ka patlaban nav norāžu par abu uzņēmumu vērtības samazināšanos.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija izskatīšanai valdībā bija iesniegusi informatīvo ziņojumu par turpmāko rīcību ar “Lattelecom” un LMT kapitāla daļām. Jau pirmdien pēc koalīcijas partneru sēdes tika atzīts, ka valdība varētu neatbalstīt telekomunikāciju operatoru apvienošanu. VL-TB/LNNK valdes sēdē pieņēma noraidošu lēmumu. VL-TB/LNNK valdes loceklis Roberts Zīle aģentūrai LETA pēc partijas valdes sēdes pauda, ka līdz šim neesot dzirdēts neviens arguments par labu uzņēmumu apvienošanai.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka  būtu loģiski uzņēmumus neapvienot, jo ir pārāk daudz neatbildētu jautājumu un nav vienotas nostājas koalīcijā.

Skandināvu telekomunikāciju uzņēmums “Telia Company” (“Telia”) brīdinājis Latvijas valdību, ka, neapvienojot LMT un “Lattelecom”, varētu pārdot savas daļas uzņēmumos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā “Telia” vecākā viceprezidenta Roberta Andersona vēstule, kas adresēta valdības ministriem.

“Telia” grupas uzņēmumiem “Sonera Holding” un “Telia Company” pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, Latvijas valstij “Latvijas Radio un televīzijas centra” un Privatizācijas aģentūras (PA) personā – kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder “Telia” un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam “Lattelecom”. “Telia” grupas kompānijai “Tilts Communications” pieder 49% “Lattelecom” kapitāla daļu, Latvijas valstij PA personā – 51%.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu