Nesamierināties! • IR.lv

Nesamierināties!

4
Nellija Ločmele

Vai zināt, ka oligarhu lietas nemaz nav? Ir jau pērn izbeigtais kriminālprocess nr. 1687000911, jeb «911», kā to saīsināti dēvē KNAB priekšnieks Jēkabs Straume. Tieši šāds saīsinājums iepriekš dzirdēts no kāda Rīdzenes sarunu dalībnieka, kas ironiski piesauc numura sakritību ar Porsche 911. Tas tiešām ir melns humors – atšķirībā no superjaudīgā auto KNAB kriminālprocess ir kā slikti sakrauts vezums, kas iegāzies grāvī.

Šī detaļa – veids, kā pats KNAB tagad sauc caurkritušo lietu – spilgti ilustrē likumsargu vārdus un darbus pēc Rīdzenes sarunu publiskošanas. Formāla rosība, kas izskatās ļoti svarīga, bet lietas būtību neskar. Piemēram, KNAB nu pētīs, vai Ir publiskotās sarunas ir autentiskas, lai gan tās ir… paša KNAB ierakstītas! Protams, tiks meklēts, kurš nopludinājis ierobežotas pieejamības informāciju sabiedrībai. Bet kā ar amatpersonu iespējamiem pārkāpumiem, kas atklājas sarunās? Jā, arī tiem pienāks kārta – pēc tam… Tā ir tukšu salmu kulšana. Lietas ir jāsauc īstajos vārdos, citādi arī īsto darbu nebūs.

Šis nav juridisks, bet morāles jautājums, intervijā mums saka bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. 2011. gadā ar rīkojumu nr. 2 viņš deva iespēju tautai restartēt Saeimu, kurā bija izveidojusies melīga paralēlās varas sistēma. Tagad mudina: tikai vēlētāju prasīgums var izmainīt politiku. Līdzīgi teic arī režisors Viesturs Kairišs: es aicinu nesamierināties! Šos trīs vārdus viņš atkal un atkal atkārto, komentējot «oligarhu sarunās» lasīto, un secina – daļa sabiedrības Latvijā neciena demokrātiju un gatavo ceļu diktatūrai. Es aicinu nesamierināties!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu