Glābt dzīvību • IR.lv

Glābt dzīvību

3
25 gadus vecā Baiba Barone, kurai pagājušajā nedēļā Tartu slimnīcā tika veikta aknu pārstādīšana.
Ieva Alberte

Ko darīt, lai Latvijā vairāk cilvēku piekristu būt par orgānu donoriem?

Baiba Barone ir dzīva. Viņa atlabst Tartu slimnīcā pēc aknu transplantācijas. Tā bija iespējama, pateicoties cilvēku ziedojumiem, orgānu donoram un mediķiem. Un veiksmei. Baibai ļoti paveicās, ka sagaidīja donoru. Eiropā ik dienu mirst 16 pacientu, nesaņemot nepieciešamos orgānus. Rindā uz transplantāciju ir ap 59 000 eiropiešu. 

Latvijā sirds transplantāciju patlaban gaida pieci cilvēki, operācija krietni uzlabotu veselību vēl pieciem. Vismaz 40 pacientiem jau šodien būtu vajadzīga aknu transplantācija, vienam tas ir akūti. Niere akūti vajadzīga 35 cilvēkiem, bet gadā tās nepieciešamas aptuveni 120 pacientiem. Izredzes dzīvot šiem cilvēkiem ir niecīgas, jo transplantāciju skaits pēdējo divu gadu laikā sarūk – iespējamo donoru tuvinieki kļūst aizvien neatsaucīgāki un mirušo vārdā aizliedz izmantot viņu orgānus. 

Šobrīd Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Iedzīvotāju reģistrā savu vēlmi nāves gadījumā kļūt par donoriem oficiāli pauduši 743 cilvēki. Kā rāda Stradiņa slimnīcas pieredze, līdz šim nevienā no transplantācijām orgāni nav bijuši no cilvēka, kura piekrišana būtu oficiāli fiksēta Iedzīvotāju reģistrā. Visas notikušas, pateicoties tuviniekiem, kas nav stājušies ceļā. Ko var darīt, lai situāciju uzlabotu?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu