Bizness ar drošām eņģēm • IR.lv

Bizness ar drošām eņģēm

43
AM Furnitūra īpašnieks un valdes loceklis Aigars Lūks.

Uzņēmējs Aigars Lūks savulaik no mēbeļu furnitūras pārdevēja kļuva par sava biznesa vadītāju. Tagad uz AM Furnitūra ražojumiem paļaujas daudzi mēbeļu izgatavotāji un dizaina saloni Latvijā, bet latvieši iekaro arī citu valstu tirgus

Gandrīz 20 gadus sadarbojoties ar Eiropas lielākajiem mēbeļu furnitūras un laminētu skaidu plātņu ražotājiem, uzņēmums AM Furnitūra ne tikai tirgojis partneru gatavotos izstrādājumus, bet arī pārņēmis no viņiem augstas klases tehnoloģijas. Pirms diviem gadiem, piesaistot ES līdzfinansējumu modernu iekārtu iegādei, jaunas ražotnes izveidē investēts vairāk nekā pusmiljons eiro. Pateicoties tam, izdevies panākt rezultātu, kas pagaidām nav pa spēkam nevienam citam ražotājam, kas strādā ar laminētajām skaidu plātnēm.

«Jā, summa bija ievērojama, un nenoliedzami bija arī risks. Jo mums vajadzēja ne tikai nopirkt iekārtas un izveidot jaunu ražotni, bet arī apgūt pilnīgi jaunu tehnoloģiju,» stāsta AM Furnitūra īpašnieks un valdes loceklis Aigars Lūks.

Toties tagad Rīgā, Ganību dambī, cehā, kur parasti divās maiņās strādā aptuveni 17 darbinieku, jau kļūst par šauru, jo pasūtījumu skaits gadā pieaug vidēji par 30%, bet ražotnes apgrozījums šogad būs apmēram miljons eiro. Uzņēmumam ir sava pārstāvniecība Igaunijā, klienti Islandē, Rumānijā, Serbijā un pašlaik tiek apgūts arī Somijas tirgus.

Inženieris par pārdevēju

Aigars Lūks pēc izglītības nav mēbeļnieks un arī tirdzniecībā, kā daudzi 90. gados, nonācis nejauši.

«Cilvēki tērē ārkārtīgi daudz laika, lai atrastu neskaitāmus argumentus, kāpēc kaut ko nav iespējams izdarīt. Tas ir neproduktīvi. Manuprāt, labāk šo pašu laiku veltīt, lai izdomātu kaut vienu vienīgu veidu, kā izdarīt to, kas pirmajā brīdī šķiet neiespējami,» Lūks definē savu pieeju biznesam.

Viņš beidzis Tehnisko universitāti, lai gan toreiz, kad iestājies, tā vēl saukta pa vecam – Rīgas Politeh-niskais institūts. Ziepniekkalnā bija sākta milzīgas PSRS nozīmes robotu rūpnīcas celtniecība, un speciāli tās vajadzībām augstskolā izveidota jauna, tajos laikos ļoti moderna specialitāte – ražošanas automatizācija un roboti. Bet tad Padomju Savienība sabruka, robotu rūpnīca tā arī palika neuzcelta, un jaunos speciālistus nevienam vairs nevajadzēja.

Kādas darba intervijas laikā Aigaram piedāvāts tirgot Vācijā ražotu mēbeļu furnitūru. «Potenciālie darba devēji, tāpat kā es, par šo nozari neko nezināja. Toties viņiem bija katalogs un kontakti ar lielu mēbeļu furnitūras tirgotāju Vācijā, kurš bija izteicis gatavību sadarboties,» tagad ar smaidu atceras AM Furnitūra īpašnieks, kurš piedāvājumu pieņēmis, jo uzskatījis – labāk tā, nekā palikt vispār bez darba.

Atradis Latvijā klientus, Aigars pasūtījis Vācijā tiem nepieciešamos izstrādājumus. Toreiz pēc katras furnitūras kastītes vajadzējis doties uz muitu, tas aizņēmis gandrīz veselu dienu. Pēc tam ar sabiedrisko transportu to vedis pasūtītājam, bet pirmā «noliktava» bija vienkārši galds, uz kura atradās divas trīs šādas klientiem nogādājamas kastītes.

Tomēr ar laiku pasūtītāju skaits audzis. Vienīgi uzņēmumam sākušās finansiālas grūtības, tas vairs nav spējis norēķināties par piegādāto preci. Beigās, kad parādi sasnieguši vairākus desmitus tūkstošu latu, Aigars Lūks vienojies ar uzņēmuma vadību, ka pilnībā pārņem šo biznesu ar visiem parādiem.
Kopā ar vēl diviem partneriem, kas gan biznesā reāli neiesaistījās un vēlāk to pametuši, viņš jau patstāvīgi pievērsies furnitūras tirdzniecībai. Bet 1998. gadā kā vienīgais īpašnieks nodibinājis savu uzņēmumu AM Furnitūra.

«Kaut arī bija iegūta pieredze un klienti mani pazina, tas bija smags periods,» tagad atceras Aigars. «Furnitūru tirgoja daudzi. Turklāt deviņdesmitajos noliktavās vēl varēja atrast vecos padomju laika rokturīšus un eņģītes, kuras pārdeva par grašiem, jo tiem vispār vairs nebija nekādas vērtības.»

Vācu Hafele, ar ko jaundibinātais uzņēmums sadarbojies, lai arī viens no lielākajiem furnitūras ražotājiem Eiropā, tomēr nav spējis piegādāt pilnīgi visu. Bet ražotājam svarīgi, lai visu var nopirkt vienuviet, nevis jātērē laiks, braukājot no viena piegādātāja pie otra. Tāpēc ap 2000. gadu viņi sākuši sadarbību ar ražotājiem Itālijā, Spānijā un Somijā.

«Furnitūra nav tikai eņģes vai rokturi. Furnitūra ir viss, kas nepieciešams mēbelēm un nav izgatavots no koka. Arī vadotnes atvilktnēm, pakaramie, galdu kājas, ritentiņi,» skaidro Aigars.

Pēc pieciem gadiem AM Furnitūra kļuvusi par vienu no starptautiskās kompānijas Blum pārstāvjiem Latvijā. «Tas ir lielākais un prestižākais šīs nozares zīmols,» par austriešu kompāniju saka Aigars. Tiesa, tobrīd viņš vēl nezināja, ka drīz arī paši Latvijā pievērsīsies ražošanai.

Pagājušās desmitgades vidū mēbeļu modē nākušas stikla durtiņas metāla rāmī, ko izgatavo no alumīnija profiliem. «Mēs atvedām šos profilus, bet izrādās – Latvijā neviens nevar tos precīzi sazāģēt, izurbt caurumus skrūvēm un kvalitatīvi iestrādāt alumīnijā stiklu,» turpina Aigars. Mēģinājuši vairāki ražotāji, beigās secinājuši, ka «tas nav iespējams», un atmetuši ar roku. Tomēr pieprasījums bijis, un neviens nav spējis izskaidrot, kāpēc citur šādi produkti ir, bet pie mums nav. Tad viņi paši iegādājušies vecas, 50. gados ražotas bijušā mācību kombināta metālapstrādes iekārtas. «Beidzot es varēju likt lietā savas augstskolā iegūtās zināšanas metālapstrādē,» smejas Aigars.

Un patiešām – pēc ilgstošiem, sarežģītiem eksperimentiem viņiem izdevies stiklu dabūt rāmī un sākt ražot kvalitatīvus izstrādājumus. Jaudas gan bija pārāk mazas, tāpēc 2007. gadā AM Furnitūra iegādājās divas jaunas itāļu datorvadāmas metālapstrādes iekārtas un paralēli tirdzniecībai pievērsās arī ražošanai.

Izgriež pogas igauņiem

Vēlāk alumīnija rāmis izmantots arī dažādu materiālu mēbeļu bīdāmo durvju izgatavošanai. Vienlaikus viņi sākuši tirgot arī laminētas skaidu plātnes, kuras iepirktas Austrijas kompānijā Egger, kas ir viens no prestižākajiem šādu produktu ražotājiem pasaulē. «Mūsu mērķis bija piedāvāt klientiem augstākas kvalitātes materiālus. Egger plātnēm ir cits blīvums, dažādas dekoratīvas virsmas, to skaitā arī reljefas, un kompānija nepārtraukti strādā pie jauniem produktiem. Kamēr pārējie lielie mēbeļu plātņu ražotāji mēģina nokopēt tirgū pieejamos Egger izstrādājumus, viņi jau paspējuši radīt kaut ko pilnīgi jaunu,» skaidro Aigars Lūks.

Bet ar plātnēm noticis tas pats, kas ar alumīnija profiliem. Skaistam dekoram, pielīmējot malas ar līmi, palika redzamas savienojuma vietas. Līme uz dekoratīvās virsmas radīja virkni problēmu – šuvē krājās netīrumi, bet pati mala mitruma vai tvaika iespaidā nereti atlīmējās. Gala produkts izskatījās slikti.

Tad arī nolemts, ka neatliek nekas cits, kā laminētās plātnes apstrādāt pašiem. Rakstīja projektu, ņēma kredītu, Vācijā iegādātas modernas iekārtas, lai, kā saka Aigars, veiktu jaunu un lielu lēcienu uzņēmuma attīstībā. Tagad viņš atzīst – lai gan sākumā ražotnē investētā summa šķitusi nereāli liela, sākot strādāt un pārliecinoties par savu varēšanu, bijis skaidrs, ka šī uzdrīkstēšanās sevi pilnībā attaisnojusi.

Latvijas veikalos gan AM Furnitūra plātņu produkciju meklēt veltīgi. «Mēs strādājam tikai pēc pasūtījuma un neražojam standarta produktus,» uzsver uzņēmuma īpašnieks. Katrs no pasūtītajiem izstrādājumiem esot unikāls, tie var būt visdažādākie. Sākot ar mazu dēlīti plauktiņam un beidzot ar mēbeļu komplektiem, kuru aizvešanai nepieciešamas trīs fūres. Kāda izmēra un konfigurācijas detaļu klientam vajag, tādu saražo.

Vienlaikus turpinās arī stikla vai spoguļstikla durtiņu un bīdāmo durvju ražošana, bet, kā saka Aigars, mēbelē dominējošā tomēr ir laminētā skaidu plātne. Uzņēmumā šis materiāls tiek sazāģēts atbilstoši klientu vēlmēm, iestrādātas vietas furnitūrai un, izmantojot īpašu tehnoloģiju, bez līmes apstrādātas arī plātņu malas. Pasūtītājam atliek vienīgi to visu aizvest un samontēt. Turklāt ikviens šāds pasūtījums tiekot izpildīts vidēji trīs darbdienu laikā. Un jautājumu, kā tas iespējams, Aigars Lūks atbild: «Pareizi organizējot darbu un pateicoties ikviena darbinieka līdzatbildībai un ieinteresētībai. Ar tehnoloģijām vien, bez cilvēku ieguldītā darba, mēs to, protams, nespētu panākt.»

Tieši šīs trīs darbdienas un augstā kvalitāte ļaujot sekmīgi konkurēt Igaunijas tirgū. Lai gan tur atšķirībā no Latvijas esot vairāki uzņēmumi, kas strādā ar līdzīgu tehnoloģiju. Bet tie nespējot nodrošināt šādus darba izpildes termiņus. Tāpēc tieši termiņi līdz ar darbu izpildes precizitāti un kvalitāti esot uzņēmuma veiksmes pamatā un pašlaik nodrošina nepārtrauktu pasūtījumu pieaugumu. Tajā skaitā arī ārvalstīs, uz kurām latvieši eksportē savu produkciju. Jo tāds nu reiz ir mūsdienu globālais tirgus – nav svarīgi, kur tiek izstrādāts kāds produkts, svarīga ir pievienotā vērtība, kas šajā procesā tam tiek iedota.

«Kaut arī esam tipisks nišas uzņēmums, kas neražo gala produktu, bet palīdz mēbeļniekiem tikt pie gala produkta, pašlaik mums ir vairāk nekā 1000 klientu,» secina Aigars Lūks. Tas liek laikus domāt par ražošanas paplašināšanu, jo izaugsmes iespējas vēl ir un pagaidām Latvijā šādu kvalitāti neviens cits nodrošināt nevar.

Dzinējspēks, kas liek darboties biznesā

Darbs – tā ir mana dzīve. Esmu ar to saaudzis tik cieši, ka darbu nemaz vairs neuztveru kā darbu.

Lielākā kļūda, kas devusi mācību

Ja pieļauta kļūda, mēs domājam, kā to novērst un neatkārtot. Bet, kad esam novērsuši, cenšamies aizmirst. Cenšamies nekrāt šīs kļūdas, lai var iet tālāk.

Vērtīgākais padoms jaunam uzņēmējam

Nevajag tērēt laiku un meklēt iemeslu, kāpēc kaut ko nevar izdarīt. Vajag meklēt iespējas, kā to izdarīt, turklāt pēc iespējas labāk.

Komentāri (43)

ewy_ZEBRA34 20.01.2018. 22.58

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu