Zatlers brīdina par sociāliem nemieriem, ja nesakārtos veselības aprūpi • IR.lv

Zatlers brīdina par sociāliem nemieriem, ja nesakārtos veselības aprūpi

49
Valdis Zatlers. Foto: Ieva Lūka, LETA

Pašreizējās veselības ministres darbība sistēmas sakārtošanai – pietiekami pragmatiska

Nesakārtojot veselības aprūpes sistēmu, Latviju sagaida plaši sociāli nemieri, šodien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” teica kādreizējais Valsts prezidents, Reformu partijas dibinātājs un ārsts Valdis Zatlers, citē aģentūra LETA.

Pašlaik ir izveidojusies situācija, ka daļa cilvēku nevar saņemt medicīnas aprūpi, savukārt vēl citi pagaidām to var nopirkt. Zatlers uzsvēra, ka tas nav labi ne valstij, ne sabiedrībai. Nākamais solis esot pāriet uz privātu medicīnu, un tas ir piecu gadu jautājums.

Bijušais politiķis uzsvēra, ka valsti sagaida sociālie nemieri, ja veselības aprūpes sistēma netiks sakārtota. Viņaprāt, pašlaik veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) vadītās Veselības ministrijas spertie soļi sistēmas sakārtošanai ir pietiekami pragmatiski.

Kā ziņots, Veselības ministrijas (VM) plānos ir slimnīcas Latvijā iedalīt piecos līmeņos atkarībā no speciālistu skaita, sniegtajiem pakalpojumiem, aprīkojuma un citiem kritērijiem. Katrā nākamajā līmenī ir iekļauti iepriekšējā līmeņa elementi. VM sola, ka jebkura veida reformas slimnīcu tīklā Latvijā spēkā varētu stāties, ātrākais, 2019.gadā.

Komentāri (49)

Absints 08.11.2016. 10.42

Latvija medicīnas sistēma nav sakārtojama. Tāpēc, ka jāmaina pati sistēma, nevis tai jātaisa faceliftings. Latvijā ir unikāla Eiropas valsts, jo tai ir vismazākais budžets medicīnai, un vislielākais budžets izglītībai – procentos no kopprodukta. Nekur pasaulē tā nav. Latvijā ir. Un, kas zīmīgi – tieši tās ir nozares ar vislielāko bardaku. Pēdejā laika reformas ir tikai pasliktinājušas situāciju. Tāpēc, ka tiek mēģināts krāsot sienu, kad tā jau brūk.. Šīs lietas ir jārasina globāli. Pārkvotējot rindas no vienas slimnīcas otrā, nekas nemainīsies. Piespiežot mediķus izmantot greizo e-medicīnu, situācija tikai pasliktināsies, slimnīcu kategorizācija neizbēgami novedīs pie pakalpojumu pieejamības samazinājuma utt. Rosīšanās vienā lauciņā nav risinājums. Čakša ar savu medicīnisko izglītību domā medicīniski, meklē citu kulīti, kur pārlikt tos pašus vēžus. Abās nozarēs ir jāmaina sistēma, nevis jāpucē vecā. Man gan nav ilūziju, ka mūsu Saeima to sapratīs…

+7
-1
Atbildēt

1

    edge_indran > 08.11.2016. 11.13

    ————–

    94% nobalsojuši par Saeimas atlaišanu (TvNet, 23.07.2011.)

    ========================================================================================

    V.Zatleram bija “tautas mandāts” sistēmas UZLABOŠANAI (nejaukt ar mainīšanu), taču tā vietā dakters sāka “sienu pārkrāsot”. Teorētiski lietas skaidras, taču reālajā dzīvē degradācija turpinās. Ejam amerikanizācijas ceļu – uz pilnīgi privāto medicīnu!

    http://www.la.lv/wp-content/uploads/2016/09/zatlers-1-768×571.jpg

    “Runājot par principiem, kā ir uzbūvēta veselības aprūpe, tad Latvijā plānveida modelis, kāds eksistēja Padomju savienībā, noteikti būtu optimālāks, nekā šobrīd liberālisms un tirgus mehānismi, kur uz diviem miljoniem iedzīvotāju ārstniecības iestāžu konkurencei nav pat īsti vietas. Tātad tas pārvēršas par vienu vienīgu lobismu, kad visu izšķir labi kontakti ar tiem, kas dala naudu medicīnai. Tas ir tas, kas mums traucē.”

    http://www.la.lv/zatlera-merkis-tris-miljoni-latviesu-2050-gada/

    0
    -3
    Atbildēt

    0

no tuvienes 08.11.2016. 21.41

kāpēc gan atkal jāatliek lietas, kas jādara nekavējoši. Sistēma ir jākārto 2017. gadā, nevis kaut kādā mistiskajā 2019. gadā…

0
0
Atbildēt

0

eltae 08.11.2016. 17.26

Veselības ministres Circenes izstrādātais veselības nozares finansēšanas plāns bija ideāls.To ieviešot būtu finansionāli nodrošināta veslības nozare un aptuveni par ceturto daļu palielināti IIN un socālā nodokļa ieņēmumi.

Reforma paredzēja bezmaksas veselības aprūpi visiem nodokļu maksātājiem, pensonāriem, bērniem (ja mācās bez vecuma ierobežojuma) reģistrētiem bezdarbniekiem.Ieceri izgāza ģimenes ārsti, paziņojot, ka nekļūs par nodokļu inspektoriem un panāca ministres demisiju.Šodien ar E-veselības ieviešnu notiks tieši tas pats, jo kurš gan sevi cienošs ģimenes ārsts “pazemos” sevi tik tālu lai kopā ar pensināriem piedalītos datorkursos “Pieslēdzies Latvija”, kuri nodrošina pamatprasmes apgūšanu jebkuru darbību veikšanai izmantojot datortehniku.

+2
-2
Atbildēt

1

    dzeris49 > eltae 08.11.2016. 20.07

    To, manuprāt, izgāza Saeima, jo tas modelis prasīja katru gadu palielināt valsts finansējumu ves. aprūpei līdz, laikam, 4% no IKP, kas arī būtu mazākais ES, bet, kaut cik adekvāts.

    Saeimai tas nederēja, kaut, citādi jau tam modelim nebija ne vainas, tās nesaskaņas ar ģimenes ārstiem nebija tik būtiskas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu