Meli par nodokļiem Latvijā un citur Eiropā • IR.lv

Meli par nodokļiem Latvijā un citur Eiropā

196
Jaunās Eiropas sērijas 50 eiro banknotes, ko plānots laist apgrozībā 2017.gada pavasarī.
Iveta Buiķe

Kam ir izdevīgi izplatīt nepatiesu informāciju?

Jau kuro reizi sastopos ar tabuliņu, kura it kā pierādot, cik briesmīgs nodokļu slogs ir Latvijā. Cienu jebkurus uzskatus, arī par nodokļu slogu kādā valstī, ja to pamato ar patiesiem faktiem. Ja fakti tiek viltoti, tad darīšana ir ar negodīgiem nolūkiem.

Vienu šādu negodīgu un melīgu ciparu sarindojumu dažādos sociālajos tīklos izplata persona vārdā Edvīns Puķe. Kā saprotu, viņš ir saistīts arī ar (lapu?)„Независимая Латвия”, partiju „Par neatkarīgu Latviju” un līdzīgiem veidojumiem, kas uzmetas par latviešu tautas aizstāvjiem. Ja tas tiek darīts ar melīgas informācijas palīdzību, tad ir jāšaubās kopumā par to un viņiem līdzīgu “tautas aizstāvju” nolūkiem.

Šādu tabuliņu publicē jau minētais E. Puķe: «Lai saņemtu uz rokas 1000 €, nodokļos jāsamaksā – Anglijā 196 € – 20% saimnieks ; Vācijā 400 € – 40% vasalis ; Latvijā 762 € – 80% kolonija ; drausmīgajos baronu laikos Latvijā, desmitā tiesa baronam un desmitā tiesa baznīcai – 20%».

Pieņemu, ka daudzi cilvēki notic, jo skaitļi taču nemelojot. Nolēmu pārbaudīt šos skaitļus un saskāros ar klajiem meliem.

Lai saņemtu neto (“uz rokas”) algā 1000 €: Vācijā ir jāmaksā 46 € ienākuma nodoklis. Vēl jāmaksā sociālā apdrošināšana 268 €, kas nav nodoklis! No šīs naudas cilvēks saņem veselības apdrošināšanu, pensiju nodrošinājumu un vēl dažas apdrošināšanas.

Lielbritānijā, lai saņemtu mēnesī 837 mārciņas (1000 €), nodokļi nav jāmaksā vispār, sociālajā apdrošināšanā jāsamaksā 22,50 mārciņas (26,85 €).

Latvijā nodokļus un sociālo apdrošināšanu aprēķina atkarībā no apgādībā esošām personām. Ja tādu nav, tad iedzīvotāju ienākuma nodoklī jāsamaksā 298 €, plus 152 € par sociālo apdrošināšanu.

Ar vienu apgādībā esošu personu šīs summas samazinās attiecīgi uz 224 € un 143 €. Ar divām apgādībā esošām personām jāmaksā 171 € nodokļos un 137 € par sociālo apdrošināšanu.

Uzsveru, ka E. Puķe salīdzina nodokļu un sociālās apdrošināšanas slogu neto algām, nevis runā par kopējām darbaspēka izmaksām darba devējam. Piezīmēšu gan, ka arī tādā gadījumā viņa minētie skaitļi nav pareizi. Tie neatbilst ne kā algas aprēķins (atvilkumi darba ņēmējam), ne kā darbaspēka izmaksu aprēķins (kopējie darba ņēmēja un darba devēja maksājumi).

Vācijā kopējās nodevas uz 1000 € neto algu būtu ap 650 €. Turklāt jāņem vērā, ka Vācijā šāda alga būtu pieskaitāma pie samērā mazas algas, lielākām algām darba devēja maksājums pieaug – lai neto saņemtu 2000 €, darba devēja maksājums ir gandrīz 4000 €. Tātad procentuāli vairāk nekā Latvijā.

Internetā ir pieejami nodokļu kalkulatori, arī Latvijā VID tādu piedāvā (skat. šeit), kur katrs var pārbaudīt, cik tad īsti no algas aiziet nodokļos.

E. Puķes un pārējo veidojumu minētie fakti ir nepatiesi. Kas ir šie cilvēki un ar kādu nolūku viņi izplata melus? Kas ir šī partija «Par neatkarīgu Latviju» un kā uzdevumā tā darbojās? Kāpēc tiek izplatīta dezinformācija ? Man tas nav zināms, varu tikai nojaust, kam tas varētu būt izdevīgi.

Noslēgumā piebildīšu, ka nevērtēju, vai Latvijas nodokļus sistēma ir taisnīga vai nē. Šis raksts arī nav par to, kur nodokļi tiek nelietderīgi izmantoti. Tas noteikti notiek un šajā ziņā Latvijā problēmu ir vairāk nekā vajag.

Raksts ir tikai un vienīgi aicinājums neticēt katram, kurš jums kaut kādus skaitļus noliek priekšā, bet pārbaudīt infomāciju, uz kuras jūs balstāt savu viedokli. Mūsdienās karš norit ne vien ar konvencionāliem ieročiem, bet ļoti nopietni ar informāciju un dezinformāciju. Šodien katrs, kam vien ir pieeja internetam, var tiražēt jebkuru informāciju, ievietot to mediju blogu nodaļās, kā, piemēram, Delfi “Aculiecinieks”, iespēlēt YouTube video ar nepareizu, tendenciozu, bet skaisti iesaiņotu informāciju.

Tas ir labi, ka cilvēkiem ir iespēja vieglāk komunicēt, apmainīties ar domām un viedokļiem. Bet nevajag aizmirst, ka šo mūsu sabiedrības atvērtību izmanto spēki, kuru galvenais mērķis ir graut valsti. Valdība nav tas pats, kas valsts. Valdību var pārvēlēt, bet valsti atgūt, ja to zaudēsim, būs ļoti grūti.

Autore ir žurnāliste

(papildināta ar Lielbritānijas datiem)

Komentāri (196)

Austras koks 28.07.2016. 11.27

Bet ja par nodokļu nomaksu, tad:

1) sociālās apdrošināšanas iemaksas juridiski varbūt arī nesauc par nodokli, bet būtībā tas ir nodoklis :)

2) nodokļu slogs tomēr jārēķina, kāds ir uzņēmējam – cik uzņēmējam izmaksā cilvēks, kuram jāmaksā 1000 EUR uz rokas – un te nu sanāk, ka ja cilvēkam nav atvieglojumi, tad darba devējam izmaksās šis darbinieks mēnesī 1762,79 EUR.

Tātad, lai saņemtu uz rokas 1000€, nodokļos tiks nomaksāti 762,79€. Izmaksu sadalījums būs šāds:

Alga uz papīra – 1,426.03 = 1000 uz rokas + 426,03 darbinieka nodokļu daļa.

socapdrošināšana – 486,13, no kā darbinieka daļa 149,73, darba devēja daļa 336,40;

iedzīv ien nod – 276,30

riska nodeva – 0,36

Nezinu kādi nodkļi Vācijā un UK, domāju, ka kardināli neatsķiras – kāda likme lielāka, kāda mazāka. Vēl kāds papildus varbūt, kāds pie mums nav utt.

BET BŪTĪBA – nodokļi IR lielāki kā viduslaikos.

Un tas tādēļ, ka jāuztur mizlīgi birokrātiskie aparāti, jo tiek regulēts un kontrolēts visu ko vajag un nē. Eiropā faktiski ir sociālisma ekonomika ar nenormāliem nodokļiem, milzīgu valsts kontroli un ierobežojumiem dažādās jomās un lielu naudas pārdali.

+20
-3
Atbildēt

31

    moonlight > Austras koks 30.07.2016. 11.13

    Dr. Bērziņš

    visdrīzāk kādu pavisam citu spēku aizstāv, tikai ne Vienotību.

    Idioti un latviešu nīdēji ir sadalījušos tajos, kuri atbalsta SC un tajos, kuri Vienotību, bet nākamā Saeimā visnielietīgākiem Vienotības kropļiem būs atradušās vietas apvienībā SC un tad abu elektorāts savienosies ekstāzē.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 28.07.2016. 12.38

    ———

    ” Savā pagājušā gada pētījumā biju spiesta konstatēt, ka esam atgriezušies pie Viduslaikiem raksturīgās gan politiskās, gan ekonomiskās uzvedības.”

    D.Beitnere-LaGalla, kultūras socioloģe.

    ( Arnis Terzens: ‘Paldies globalizācijai’; saruna ar Dagmāru Beitneri (fragmenti). Delfi.lv)

    ==============================================================================

    Tagad daudzi “dziesmotās revoļūcijas” iedvesmotāji un īstenotāji daudz ko spiesti konstatēt par saviem prieksstatiem.

    “Emsis: bijām naivi par ES brīvo tirgu”

    http://www.la.lv/wp-content/uploads/2016/07/LET_16470948-664×444.jpg

    http://www.la.lv/emsis-naivi-ticejam-ka-es-tirgus-nodrosinas-musu-partikas-realizaciju/#comment-9379822

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Iveta Buiķe > Austras koks 28.07.2016. 12.24

    Cien. Austras koks!

    1. Man tomēr Jums jāiebilst, jo sociālā apdrošināšana nekādā gadījumā nav tas pats, kas nodokļi. Ja mana informācija neviļ, tad šodien atkal palielinājusies algu izmaksa aploksnēs, kas drusku bija piebremzēta Vienotības valdīšanas laikā. Tīri cilvēciski varu to saprast – valstī daudz nodokļu maksātāju naudas tiek izniekots. Tomēr, kad šai paaudzei pienāks pensijas gadi, tad arī būs pilns internets par to, ka visu mūžu nostrādājām, bet valsts, lūk, pensijā maksā kapeikas. No sociālās apdrošināšanas maksā arī pensiju, tamdēļ ir svarīgi cilvēkiem saprast, ko tad no viņiem atvelk un kāpēc.

    Starp citu, ja ir tik maza ticība valsts pensiju sistēmai, ka cilvēki atsakās uzturēt valsts sociālo apdrošināšanu un algu saņem konvertos, tad saprātīgi un godīgi būtu ietaupīto soc. maksājumu daļu ieguldīt vecuma nodrošinājumā – kādā privātā apdrošināšanā vai nekustāmā īpašumā. Es neaicinu tā darīt, es tikai norādu, ka pilnībā ignorējot jebkādu uzkrājumu vecumdienām, būs ļoti negodīgi vēlāk trūkumā vecumdienās vainot valsti. Tas neattiecās uz tagadējiem pensionāriem, kuri strādāja okupācijas laikā, bet uz tiem, kas tagad ir darbspējīgā vecumā.

    2. Ja kāds vēlējās aprēķināt un salīdzināt kopējās darbaspēka izmaksas dažādās valstīs, tad tā arī vajadzēja rakstīt un attiecīgus skaitļus ievietot. E. Puķes aprēķini ir nekorekti un melīgi.

    Mēs nonākam sfērās, kur salīdzinājums kļūst vēl grūtāks. Var salīdzināt dzīves līmeņus, nevienlīdzību – visās šajās jomās situācija Latvijā varētu būt stipri labāka, jo latvieši ir gudra un strādīga nācija. Bet 1991. un sekojošos gados neizdevās izveidot godīgu valsts pārvaldes sistēmu, tā bija caura kā siets, pa kuru aizplūda liela daļa tautas labklājības celšanai pieejamās naudas.

    Neturpināšu, jo par tādām lietām varētu rakstīt garus pētījumus un vajag arī, jāsaprot, kas notika Latvijā, kas notiek un kāpēc. Bet tā ir cita tēma.

    Attiecībā uz salīdzinājumu ar viduslaikiem atklāti atzīšos, ka mulstu par Jūsu rakstīto. Ja esat speciālists/-te šajā lomā, būtu ļoti interesanti lasīt dziļāku pētījumu par to, kā viduslaikos tika izlietotas nodevas, cik lielas tās bija un līdzīgas lietas. Mani tas interesētu. Tikai šaubos, ka salīdzinājumu ar mūsdienām būs ļoti sarežģīti izveidot, ja jau pat šodien salīdzinājums dažādu valstu starpā nav nemaz tik vienkāršs. Bet ja kāds to izdarītu, domāju, ka tādam materiālam būtu daudz lasītāju.

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Austras koks 30.07.2016. 08.44

    Vai tad starp šiem spēkiem ir būtiska atšķirība?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Austras koks 30.07.2016. 16.09

    Slikti tai čekas skolā mācījies,eisert. Toties repeat metode tev ir izstrādāta līdz pilnībai. Cik noprotu ,tu savu krustu no mana kakla nenoņemsi,kamēr Merkele neatsauks sankcijas pret Krieviju. Varu vien tik izdarīt,kā to absolūti ignorēt. Kā aizmirst,ka pumpa ir tieši uz deguna

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 28.07.2016. 12.51

    ———-Skaisle es domāju,ka salidzinājums ar viduslaikiem bija tāda tēlaina metafora…..

    ================================================================================

    “– Ja domājam par latviešu kultūras likteni šobrīd, gaidīt Latvijas valsts atbalstu nopietniem projektiem ir bezjēdzīgi.”

    Nav tāda kāda “metafora”. IR-šiem noderētu pēc H.Tumana nointervēt vēsturnieku Kasparu Kļaviņu, tad tas salīdzinājums kļūtu labāk saprotams.

    http://i3.apollo.lv/img_thumbs/23_9b8f1/201403/405/520143.jpg

    «Mērnieku laiki» – izcili arī Eiropas mērogā


    http://www.la.lv/mernieku-laiki-izcili-ari-eiropas-meroga%E2%80%A9/

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Austras koks 01.08.2016. 11.35

    varu tev pateikt, ka tu eisert esi kā enkurs trijastūrī – apollo redakcijas publikācija, mana tālākizplatīšana – un tava enkurotā popularizēšana līdz bezgalībai – semjon semjonič …

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > Austras koks 29.07.2016. 18.11

    1. Man tomēr Jums jāiebilst, jo sociālā apdrošināšana nekādā gadījumā nav tas pats, kas nodokļi.

    Вообще-то надо смотреть, что пишет сам ВИД

    Nodokļos uz Valsts kasi tiks pārskaitīts. и из примера с 1000 нетто как раз видно, что эта сумма НАЛОГОВ как раз состоит из подоходного и социального налога.

    Вы будете спорить по формулировкам с самой налоговой службой?)))

    С таким же успехом можно говорить, что и подоходный на самом деле не налог, так как с этих денег потом плательщик получает услугу от самоуправления в виде полиции самоуправления, школы и садика, отремонтированных дорог и т.д.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Austras koks 30.07.2016. 16.14

    Par to,ko raksta KK – gan būtu vērts spriest. Piemēram,mums ir Kultūras padome ,mums ir KM -kā tas nākas.,ka daži mūsu literatūras flagmaņkuģi ceļo apkārt pasaulei par valsts naudu 3 reizes gadā,bet mums nav NEVIENA paša latviešu valodas un literatūras žurnāla

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 30.07.2016. 10.45

    ———–agrunte Edge Indran kārtējo reizi ielicis te mēlīgu dezinfografiku. Es to esmu atspēkojis pie tā raksta…

    ================================================================================

    90+10=70+30< 1% turpini atspēkot secinājumus (summu)! "IR-šu analfabēti" bija un ir kā resurss tiem, kas pēc 25 gadu prasmīgas darbošanās pašlaik saņem pensiju > 5 000 EUR:

    “Lemberga pensija pārsniedz eksprezidenta Bērziņa saņemto”

    http://www.irlv.lv/upload/image_file/name/2016_07/83984/lembergs_palens-media_large.jpg?1469792157

    http://www.irlv.lv/2016/7/29/lemberga-pensija

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 29.07.2016. 13.34

    ———–Dr. Bērziņš:”….

    Bet ko tas maina Puķes aprēķinos, ka tie nepareizi?”

    ===============================================================================

    “….80% kolonija;…”

    Toties secinājumus neviens neapstrīd.

    Kā tādās reizēs izsakās:”Aiz kokiem [skaitļiem] mežu [būtību] nepamana”.

    Pasaules Bankas vadītāja jautājums, tiekoties ar Siguldas “simtlatniekiem”, izraisa jautrību

    http://www.irlv.lv/upload/image_file/name/2010_08/14854/zeliks_roberts_sigulda_1_andrejsterentjevs-media_large.jpg?1330957866

    http://www.irlv.lv/2010/8/13/pb-prezidents-100-latu-stipendija-diena-vai-menesi

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Normunds > Austras koks 29.07.2016. 21.56

    Ja saeima pieņems likumu, ka ābolus Antonovka turpmāk sauks par plūmēm, tad juridiski tās būs plūmes, bet dabā nekādu izmaiņu nebūs, tie būs tie paši āboli. Tas pats ar nodokļiem un soc. iemaksām.

    Un vai zināt, kurš ir autors šai brīnišķajai nodokļu sistēmai? Jūsu karsti mīlētais Andris Šķēle!

    Un Jūsu karsti mīlētā Vienotība vienmēr ar zobiem un nagiem ir greizsirdīgi aizstāvējusi Šķēles kunga sasniegumus.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 28.07.2016. 11.31

    ———–

    Esi eirokrāts! Mācies, študent – mācies no “veiksmes stāsta” radītājiem!

    http://www.e-r.lv/info/ienakumi/img/1.png

    Latvijā ir lielākā ienākumu nevienlīdzība Eiropas Savienībā, secina ekonomistu apvienības BICEPS īpaši Re:Baltica pētījumā (2012).

    http://www.ir.lv:889/2012/10/18/infografika-latvijas-ienakumu-nevienlidzibas-plaisa

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Dr. Bērziņš > Austras koks 29.07.2016. 22.44

    Man gan tāda aizdoma, ka tas bulgārs, kurš te ķeburus ievietojis, visdrīzāk kādu pavisam citu spēku aizstāv, tikai ne Vienotību. Tu arī?

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Austras koks 30.07.2016. 15.25

    Skaislei uz 10:43. Nav man ČKas skola pielipt kā pirtslapai un tēlot viedokli tā vietā, kur noklausoties jāiepazīst pieredzējuša cilvēka stāstījums.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Austras koks 30.07.2016. 14.23

    Skaisle, Kautrējos publiskā vietā dienas vidū turpināt TO. Ja man vajadzēs izplatīt portālā dezinformāciju, noteikti lūgšu Tavu stāstu par to kā Merkele tūlīt atcels Puķinam sankcijas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Austras koks 30.07.2016. 10.43

    nu eisertiņ, ka viedokļu atšķirības – tāds arguments tev vispār nav , vai ne?

    Noklausīšos to interviju , kad atnākšu, bet tev pa ciskām jau tagad, neciešu šito čekas patriarhus!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Austras koks 30.07.2016. 17.23

    Varu Tavu “nesaturēšanu” ilustrēt daudzos veidos, bet tāda PĒRLE kā Merkelei pierakstītā sankciju atcelšana ilustrē bezkaunību kvadrātā{Puķina foto it kā kristīgo demokrātu kongresā}. Pirmajā brīdī sev jautāju:”Vai tas skuķis nav AR MEIJĀM”?

    P.S. kādreiz sankcijas atsauks – to jau visi saprot, bet 2016.gada 12.jūlijs IRšu atmiņā paliks ļooti ilgi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    moonlight > Austras koks 28.07.2016. 13.01

    Iveta Buiķe

    kas drusku bija piebremzēta Vienotības valdīšanas laikā.

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Pieļauju, ka izlaupīšanas apjomi SM ir drusku mazinājušies, bet citur viss pa vecam. Saskaņieši: Rinkēvičš un Kozlovskis joprojām pie ietekmīgākām silēm.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Austras koks 30.07.2016. 14.15

    Dr.Bērziņam.Kaspars Kļaviņš – edge-indran ieteiktais kungs ar brillīti(ne Pasaules Bankas vadītājs) gabaliņu augstāk.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    agrunte > Austras koks 29.07.2016. 09.43

    Edge Indran kārtējo reizi ielicis te mēlīgu dezinfografiku. Es to esmu atspēkojis pie tā raksta, skatieties zem tā linka komentāru ar pareizu infografiku un paskaidrojumu:

    http://i45.tinypic.com/vpewc2.jpg

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Dr. Bērziņš > Austras koks 30.07.2016. 14.04

    Es arī gribētu – par kuru interviju ir runa? Varbūt var linku palūgt, citādi te visi tādi gudri palikuši, negribas atpalikt.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Dr. Bērziņš > Austras koks 29.07.2016. 12.22

    Latvijā ne tikai pensiju fonds ir cietis, daudz kas cits arī. Loģiski domājot, no kā tad visi oligarhi un miljonāri savas naudiņas sagrābās, tas pat ezim skaidrs, ka no budžeta nāk liela daļa visu šo veiksminieku. No zelta tilta līdz Stradiņiem – visur ir otkati un prokati.

    Bet ko tas maina Puķes aprēķinos, ka tie nepareizi?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Austras koks 29.07.2016. 11.16

    Buiķe: …sociālā apdrošināšana nekādā gadījumā nav tas pats, kas nodokļi.

    —————————-

    vai ar valsts pensiju fondu, kas faktiski ir ieņēmumi no “sociālās “apdrošināšanas” iemaksām”, netika aizlāpīts valsts pamatbudžeta caurums Dombrovska “veiksmes stāsta” laikā?

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Austras koks 30.07.2016. 09.03

    edge-indran, Paldies par interviju ar Kasparu Kļaviņu! Manī izraisa pārdomas divi “mīnusiņi” pie tās – tos atstājuši IRši-lasītāji vai IRši-rakstītāji !? Grūti iedomāties, bet vēl jau nevar izslēgt arī variantu IRši-analfabēti. Tas ir sarežģtāk. IRši-analfabēti prot gan lasīt, gan rakstīt, bet likt mīnusiņus tos motivē skaudība(zemapziņa), ka kāds par viņiem gudrāks.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > Austras koks 31.07.2016. 15.00

    ….andrej…beidz putroties!…Kalvīša laikā pamatbudžeta lāpīšanai no soc.budžeta tika paņemts gandrīz miljards latu…Tev biezpiens jāēd…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Austras koks 28.07.2016. 12.32

    es domāju,ka salidzinājums ar viduslaikiem bija tāda tēlaina metafora – kad nodokļi bija tāds perfekts cilvēku apzagšanas mehānisms

    biju Romā – Sv. Pētera baznīcā – un man bija tādas divējādas jūtas – no vienas puses – cilvēka roku radītais skaistums , jā arī apstrādātie dārgakmeņi, skulptūras , terpi utt utjrprj , no otras puses – man visu laiku vizualizējās ainas no Rozes vārda – par tiem nabagiem, kas pie klostera gaidīja atkritumus, lai tos rītu

    Domāju, ka šobrīd mēs virzāmies uz līdzīgu situāciju – arvien vairāk un skarbāk tiek plēsts no sociāli neaizsargātiem un arvien vairāk privilēģiju saņem bagātie

    Nu kaut vai piemērs,ar solidaritātes nodokli – lielo algu īpašnieki tiesāsies ar valsti. Nosauciet man vienu trūcīgo, vai vienu nabagu , kurš tiesājas un uzvar šo valsti ?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Austras koks 30.07.2016. 13.36

    Eisertiņ,izlasīju interviju ar KK-Tev par ieteikumu viena karsta slapja buča,edgem otra. Pirmoreiz lasu,ka kāds ir tik patiess patriots.

    Neticami.

    Bet nu tagad drusku atpūties,tad turpināsim to pašu

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Austras koks 29.07.2016. 09.31

    Austras koks – salīdzinājums ar viduslaikiem interesants – bet – ja paskatāmies “latviešu cilšu laiku”, tad no nodokļiem uzturēja virsaiti, dažus labiešus un viņu karadraudzi un uzcēla koka pilis (ne vienmēr milzu pilis ar torņiem – pārsvarā kaut kas līdzīgs Lielvārdes brīnumam – mietu sēta kalna galā). Nu vēl esot bijuši tilti pār mazām upītēm. …Šķiet ka tie arī ir visi tā laika valsts izdevumi.

    Ienākot krustnešiem izdevumi krasi pieauga – mūra ēkas, visa baznīcas uzturēšana, pastāvīgi tiesneši (1-2x gadā, bet tomēr jauztur) utt

    Palasam “Pastariņu” (150 gadi atpakaļ) – pagasts savus nabagus izdalīja samniekiem uzturēšanai. Savukārt tie, kam bērni dzīvi – tie bērnu uzturā.

    Par Ulmaņlaikiem un pirmajām okupācijām – vai zinājāt, ka vietējos ceļus uzturēja pagasta saimnieki? Granti uzbēra, bedres aizlīdzināja, ziemā sniegu tīrīja (tur kur autosatiksme) Loģiski, ka valstij un pašvaldībām izdevumi bija mazāki.

    Mūsdienās valsts izdevumi nav tikai birokrātiskais aparāts (kas procentuāli paņem ļoti niecīgu daļu), bet gan izglītība, soc nodrošināšana un pensijas, ceļi, dabas aizsardziba utt – lietas, kas senāk nebija valsts darīšana.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > Austras koks 28.07.2016. 13.19

    40% IKP pārdale ir normāla lieta, bet pārdala lielus ienākumus, kamēr Latvijā pārdala nabagu ienākumus, bet miljonāriem dod pabalstus.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Dr. Bērziņš > Austras koks 30.07.2016. 12.47

    Man gan stipri ticamāka izskatās SC apvienošanās ar ZZS, kuras saimniekam nudien ES antikoruptīvā politika ir kā zobusāpes. Drošāk piesūkties tēvoča Putina sistēmai. Par Vienotību nez vai daudzi vairs balsos, bet par ZZS kā balsoja, tā balsos. Aitu bars jau neskatās, ko viņi dara.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

nomale 28.07.2016. 11.47

Nezinu Puķi un nezinu to kantori, BET lai darba devējs varētu savam darbiniekam samaksāt to 1000 “uz rokas” viņam būs jāšķiras no tiem 1700 eiro! Nevajag te dalīt kas skaitās nodoklis un kas neskaitās – te lejā tas nevienu neinteresē! Te lejā interesē lai nāktu reālas investīcijas, kuras rada reālas darbavietas, bet šīs investīcijas iekšā nenāks, jo pirmkārt šeit ir bandītiska tieslietu sistēma, un otrkārt, tieši dēļ šiem nenormālajiem nodokļiem! Investīcijas ies tu, kur ir progresīva nodokļu sistēma!

+15
-4
Atbildēt

5

    Ēriks > 30.07.2016. 08.40

    Nesapratu šo teikumu.Kas ir tie,kas algu vienkārši saņem bez nopelnīšanas?Kas tie par liekēžiem te domāti?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    moonlight > 30.07.2016. 22.26

    nomale

    jo pirmkārt šeit ir bandītiska tieslietu sistēma

    Ne jau TM nozīmē augstākos miliču amatos, tos, kas ir simbiozē ar organizēto noziedzību un ne TM ieliek tiesnešus. Tur 100% vainīgas kremļa maukas, kam visvairāk mandātu Seimā. Ja TM būtu nopietna teikšana tiesiskuma nodrošināšanā, visas Vienotības un SC padlas sen jau par noziegumiem pret valsti būtu notiesātas un barotu tārpus

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 30.07.2016. 08.56

    skaisle,uzmanies,es patlaban ēdu ķiplokus.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 30.07.2016. 08.46

    ērikiņ – iedzer kafiju, atskaidro prātu un tad nāc te rakstīt , ja visi neko nesapratīs, kad tad notiks?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 28.07.2016. 12.23

    Liekas, šajā jautājumā cilvēkiem ir atšķirīgs redzējums atkarībā no tā, vai algu saņem vai nopelna. Tiem, kuri algu vienkārši saņem, ir vienalga, cik darba devējam (šajā gadījumā visdrīzāk valstij) jāmaksā darba spēka nodokļos, tāpēc var priecāties, ka sociālais nodoklis ir tikai 10%.

    Un tad vēl, protams, ir žurnālisti un pārējās priviliģētās kastas, kas sociālo nemaksā principā un var gudri spriedelēt par zemajiem nodokļiem.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

Austras koks 28.07.2016. 11.00

Edvīns Puķe tak ir atklāts prokrievisks propagandists, tak pat neslēpjoties uzstājās kā slavenā putiniskā krievu motokluba “Nakts Vilki” Latvijas filiāles pārstāvis.

+12
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu