Vienkāršākais vingrojums pasaulē • IR.lv

Vienkāršākais vingrojums pasaulē

5
Zīmējumi — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

«Turēšanās dēlītī» ir populārs vingrojums. Tas nodarbina gandrīz visas muskuļu grupas, un izpildīt to var ikviens. Labs sākums, lai ķermeni atmodinātu no ziemas miega

Kad pirmo reizi pildīju šo vingrojumu, man bija vienalga, kā to sauc un kuras muskuļu grupas tas nodarbina. Trenere skaitīja «astoņi, septiņi, seši…», bet es biju iekodusies rokas augšdelmā un trīcēdama turējos, lai nesašļuktu. Taču, ja cilvēks izlēmis nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, no šī plankinga, planka vai dēļa (plank – dēlis, angļu val.) nav iespējams izvairīties. Šis vingrojums ir ārstnieciskajā vingrošanā, pilatēs un bodyART fitnesā, arī armijnieku radītajās treniņu sistēmās TRX un Crossfit. To izmanto ielu vingrotāji, skrējēji, orientieristi un funkcionālo treniņu piekritēji. Jo šis ir viens no retajiem vingrojumiem, ar ko iespējams nostiprināt gandrīz visas muskuļu grupas: plecu, muguras, korsetes un nedaudz arī kāju priekšējos muskuļus, stāsta sporta kluba Fitland fitnesa trenere Alīna Tomase. «Vingrojums ir piemērots ikvienam,» viņa saka. «Tikai jāpievērš uzmanība tehnikai. Ir cilvēki, kuri plaukstu locītavu sāpīguma dēļ nevar izpildīt vingrojumu uz iztaisnotām rokām, taču viņi to var darīt, balstoties uz apakšdelmiem.»

Ja ķermenis ir jāatmodina no ziemas miega, sākumā vingrojums jāizpilda, turot ceļus uz grīdas un periodiski atpūšoties. Nostājies «dēlītī», aizskaiti līdz pieci, atpūties! Un tad atkal – «dēlītis», aizskaiti līdz pieci, atpūties! Pakāpeniski palielinot statiskās pozas laiku, palielinās arī slodze. Tas ir izturības un spēka vingrojums, tātad nostiprina muskuļus. Ja ar šo vingrojumu sāk dienu, tas tonizē un uzmundrina ne sliktāk kā tase kafijas. 

Vingrojumam ir vismaz četras priekšrocības, ja to salīdzina ar citiem bez trenera uzraudzības, veicamiem uzdevumiem. Pirmkārt, to var izpildīt ikviens: mazs un vecs, kalsns un apaļš, ar sportisku dzīvesveidu apsēsts un kusls. Otrkārt, traumu risks – nekāds! Treškārt, tam nevajag ne hanteles, ne citu sporta inventāru, un, ja to dara mājās, var iztikt arī bez sporta tērpa, kaut pidžamā. Visbeidzot, tam ir neskaitāmi daudz variāciju, ne velti to savām vajadzībām spēj pielāgot gan fizioterapeiti, gan sporta skolu treneri. Alīna Tomase piedāvā izmēģināt piecus šā vingrojuma veidus. Pirms sākt vingrot, vajag nedaudz iesildīties: izapļot plecus, galvu, gurnus, ceļus, potītes, pavēzēt rokas. Katrs vingrojums dozējams atbilstoši spējām: no piecām sekundēm līdz minūtei (vai ilgāk).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu