Kauna kalngals • IR.lv

Kauna kalngals

3
Andris K. Bērziņš

Špikošana un plaģiātisms izglītībā māca – censties nav vērts

Kaut arī Rīgas Ekonomikas augstskola (SSE Riga) skaidri pauž savu nostāju pret akadēmisko negodīgumu, t. sk. špikošanu, joprojām katru gadu ir viens vai divi gadījumi, kas izskatāmi disciplinārajā komitejā un beidzas ar studenta izslēgšanu no augstskolas uz gadu vai pavisam, – tā saka augstskolas prorektore Diāna Pauna. Citi man pazīstami absolventi stāsta, ka liela daļa jaunatnācēju no jebkuras skolas, arī slavenās Rīgas 1. ģimnāzijas, katru gadu tiek pārmācīti un ir šokēti, ka augstskola šādus pārkāpumus uztver nopietni.

Akadēmiskais negodīgums ir Latvijas izglītības sistēmas sērga. Par to daudzi pasmejas, sakot – nav taču tik nopietni. Universitātes un skolas, protams, noliedz sistemātisku problēmu. Bet, ja studēt Rīgas Stradiņa universitātē atbrauc students no Vācijas, viņš šeit atklāj veselu sistēmu, kā šmaukties, špikot un pārkāpt ētikas kodeksu (pērnā gada nogalē internetā publicētais studenta Marka stāsts atklāja īpašas grupas Facebook un WhatsApp, kur notiek špikeru un līdzīgas informācijas apmaiņa u. c.) Kā apstiprina SSE Riga vadība, šī parādība izplatīta visur.

Diemžēl daudzi nesaprot, kāpēc šī ir tik indīga kaite izglītībā. Sāksim ar netaisnību. Kāpēc diviem studentiem abiem pienākās devītnieks vai desmitnieks, ja viens no tiem godīgi mācījies, bet otrs izmantojis špikerus? Otrkārt, mums ir vajadzīgi objektīvi kritēriji, lai salīdzinātu studentu sekmes mācībās un varētu izvērtēt viņu spējas, pretējā gadījumā visi veido vienādu pūli – tas ir izdevīgi tikai tiem, kas ir mazāk talantīgi vai strādīgi. Rezultātā veiksme darba tirgū kļūst atkarīga no indivīda kontaktiem, nevis no spējām un darba. Treškārt, Latvijas izglītības iestāžu vērtība tiek degradēta, izlaižot absolventus ar nenopelnīti labām atzīmēm. Iespējams, tas ir  viens no iemesliem, kāpēc nopietni studenti dodas uz ārzemēm, kur ar šādu negodīgu konkurenci mazāk jācīnās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu