
ilustrācija — Freepik
Pat ja mošķīšu svētku - Helovīna - simbols ir ņirdzošs ķirbis - nebīstieties! Šīs neierastās receptes aizbiedēs tikai rudens drēgnumu
Ceptu ķirbju zupa
Piestā saberž 1 tējk. kaltēta čili, 1 ēd. k. koriandra sēklu ar šķipsnu sāls. 1,5 kg ķirbja gabalam izņem sēklotni, bet nemizo, tad sagriež daivās, apslaka ar olīveļlu, apkaisa ar saberztajām garšvielām. 170 grādu karstā cepeškrāsnī cep apmēram stundu, līdz ķirbis mīksts. Sagriež 1 sīpolu, 3 ķiploka daivas, 1 burkānu, 1 selerijas kātu. Apcep katlā 15 minūtes, līdz mīksti. Pievieno cepto ķirbi, 1 litru dārzeņu buljona, uzvāra un sablendē.
Asā ķirbju un šķelto zirņu zupa
Panniņā uz mazas liesmas 10 sekundes apkaltē 1/4 tējk. safrāna šķiedras, saberž un iejauc 1 ēd. k. karsta ūdens, patur minūti, lai atbrīvojas garša. Katlā uzkarsē 10 krūzes vistas buljona, pieliek 1 1/4 krūzes šķelto zirņu, 1 lielu, sasmalcinātu sīpolu un vāra 30-40 minūtes. Iemaisa 1 ēd. k. eļļas, 1 tējk. kanēļa, 1/4 tējk. malta ingvera, safrānu un 6 krūzes nomizota, gabaliņos sagriezta ķirbja. Uzvāra, tad uz lēnas uguns apmaisot vāra aptuveni stundu. Zupa ir gatava, kad ķirbis izšķīdis un zirņi mīksti. Pieliek sāli, piparus, pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem.