Akcijā pret bēgļu uzņemšanu pie valdības viens aizturētais • IR.lv

Akcijā pret bēgļu uzņemšanu pie valdības viens aizturētais

16
Protesta akcija pie valdības pret bēgļu uzņemšanu Latvijā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Rīkotāji ziņo par tūkstoti protestētāju; plakātos bijuši rasistiski saukļi

Protesta akcija pret jaunu imigrantu uzņemšanu Latvijā pie Ministru kabineta ēkas otrdienas vakarā kopumā aizritējusi mierīgi, tomēr viens dalībnieks ir aizturēts, vēsta aģentūra LETA. Latvijas Radio 1 ziņo par dažu simtu cilvēku dalību protesta akcijā, bet rīkotāji saskaitījuši ap tūkstoti protestētāju.

Akcijas laikā par nepakļaušanos policijas darbiniekiem aizturēta viena persona, kam radās domstarpības ar policistiem plakāta dēļ. Policisti skaidroja, ka šāds plakāts pasākuma teritorijā nevar būt, jo to nevēloties pasākuma organizatori. Vīrietis atteicās pamest teritoriju, aizbildinoties, ka plakāts nav viņa, tāpēc likumsargi viņu aizveda prom. Kā vēsta Latvijas Radio 1, dalībnieka plakāts angliski vēstīja ”Esmu ar stulbeņiem”, un cilvēks pirms aizvešanas paskaidrojis, ka akcijā piedalās, jo arī ir rasists.

Protestētājiem rokās bija arī Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī citu valstu karogi. Pasākumā piedalījās arī pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas, kurus sveica ar skaļiem aplausiem. Cilvēkiem rokās bija pašu darināti plakāti latviski un angliski ar dažādiem tekstiem, piemēram, “Nē! Balto tautu genocīdam”, “Baltiju baltiešiem, Eiropu – eiropiešiem, Āfriku – afrikāņiem”, “SOS! Glābiet Latvijas pensionārus un bērnus”, “Cik imigrantus izmitinās savās mājās Straujuma?”, ”Mīli savu rasi”, ”Stop Islam” u.c.

Protesta akcijā galvenokārt pulcējās vecāka gadagājuma cilvēki, jauniešu bija mazāk. Ik pa laikam kāds no pūļa kaut ko izkliedza, piemēram, “imigrantiem nē”, “Latvija nav Eiropas Savienība, Latvija ir Latvija”, “Ārā imigrantus!”, “Nodevībai nē!”, “Kolonistiem nē!”. Pūlis skandēja “Latvija ir mūsu, Latviju latviešiem” un dziedāja. Akcijā pieprasīja rīkot referendumu par bēgļu uzņemšanas jautājumu.

Akcijas oficiālā rīkotāja militārās tuvcīņas un vēstures apvienība ”Tēvijas sargi”. Starp protestētājiem bija Nacionālās apvienības pārstāvji Jānis Dombrava, Imants Parādnieks, Kārlis Krēsliņš, Rihards Kols, Andris Lācis, Jānis Feldmanis. Piedalījās pārstāvji no Latvijas Ukraiņu kongresa, organizācijas “Antiglobālisti”. Jaunieši, kas piedalījās piketā, aģentūrai LETA skaidroja, ka atnākuši galvenokārt tādēļ, lai nepieļautu svešu kultūru ienākšanu valstī, kā arī izvairītos no terorisma draudiem.

Aģentūra LETA sastapa arī jauniešus, kas bija redzami iepriekš interneta vidē izplatītā video aicinājumā uz piketu, pēc kura drošības iestādēm radās bažas par iespējamām provokācijām. Viņiem mugurā bija krekliņi ar Nacionālās apvienības simboliku. Viens no jauniešiem Andris Auza apgalvojis, ka jaunieši partiju nepārstāv, bet atbalsta viņu viedokli. Jautāti, kā tapa video, jaunieši skaidrojuši, ka viņiem piedāvāja paust viedokli filmējoties un viņi piekrituši. Kas iniciēja video tapšanu un piedāvāja filmēties, jaunieši neatklāja.

Noslēgumā viens no protesta akcijas dalībniekiem skaļrunī pateicās visiem klātesošajiem, norādot, ka šī akcija bija svarīga katram pilsonim, jo “mēs esam savā valstī, kur paši pieņemam lēmumus”. Daļa protestētāju devās pie Brīvības pieminekļa, lai tur kopīgi nodziedātu valsts himnu. Pasākums piesaistīja lielu plašsaziņas līdzekļu uzmanību, kārtību tajā uzraudzījas policija.

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga šorīt LTV1 raidījumā ”Rīta Panorāma” pauda, ka valdības lēmums par 250 bēgļu uzņemšanu ir elementāri saprātīgs un nepieciešams, jo humanitārā krīze pasaulē ir ļoti nopietna, taču Latvijā šī problēma tiek izmantota par ”kārtējo politisko cirku”, jo politiķu rīcību ietekmē nebūt ne rūpes par bēgļiem un viņu likteni, ne viņu integrāciju Latvijā, bet šauras politiskās intereses.

Ja Latvija teiktu, ka mēs neesam spējīgi uzņemt tik niecīgu bēgļu skaitu, tad parakstītu sev ”nabadzības apliecību”, sacīja Vīķe-Freiberga, norādot – tā valsts sevi morāli diskreditētu, radītu negatīvu tēlu un bažas par savu drošību, teritoriālo integritāti un suverenitāti. Viņa atgādināja Krievijas pēdējo gadu retoriku, strādājot ar saviem tautiešiem ”tuvējās ārvalstīs”. ”Ja Latvija tagad ies ielās un teiks, ka nespējam citus savā valstī integrēt, tad tā ir baltā karoga pacelšana,” sacīja eksprezidente.

Komentāri (16)

ierados 05.08.2015. 06.27

Cik bēgļu uzņemsi tu, iekārtosi darbā sava koreša firmā gruzīt kontrabandu un iemācīsi maķ peremaķ, pridurok?

+4
-2
Atbildēt

0

fretka 04.08.2015. 21.40

Cik jūs abi saskanīgi :)

+7
-6
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 04.08.2015. 22.33

Bēgļa Ģērmaņa citātu izmanotšana, protams, ir pilnīgi vietā…

==

Prieks, protams, ka sauklis “Latviju latviešiem!” ir nedaudz globalizējies…

+5
-5
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu