Čalovska tiesāšanas process ASV norit lēnāk nekā plānots • IR.lv

Čalovska tiesāšanas process ASV norit lēnāk nekā plānots

57
Deniss Čalovskis pēc izlaišanas no Rīgas cietuma. Foto: Edijs Pālens, LETA

Lietas izskatīšana pēc būtības pašlaik ir pārcelta uz 26.oktobri.

ASV izdotā Latvijas pilsoņa, par Imantas hakeri dēvētā Denisa Čalovska tiesāšanas process norit lēnāk nekā sākotnēji plānots – līdz šim ir notikušas divas pirmstiesas noklausīšanās sēdes, bet lietas izskatīšana pēc būtības nozīmēta tikai uz oktobri, piektdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Čalovskis atrodas Metropoles labošanas centrā Ņujorkā, bet tiesā viņu pārstāv advokāts no ASV. Latvijas vēstniecība ASV ir regulārā kontaktā ar Čalovski. Ir izveidots speciāls e-pasts saziņai, un sazināšanās notiek katru nedēļu. Vēstniecības darbinieks ir bijis klāt divās pirmstiesas noklausīšanās sēdēs, raidījumam stāstīja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļas vadītāja Diāna Eglīte.

“Saskaņā ar advokāta informāciju apstākļi viņam ir labi. Viņš pats arī vēstniecībai nav sūdzējies par saviem dzīves apstākļiem,” teica Eglīte.

Čalovskim ir ierobežota piekļuve internetam, un reizēm viņš kaut ko ieraksta savā “Facebook” profilā. Internetā gan viņš nevar iepazīties ar jaunumiem no Latvijas. Režīmu cietumā Čalovskis raksturo kā stingru, bet detaļās neieslīgst.

Čalovska advokāts Latvijā Saulvedis Vārpiņš norāda, ka Latvijas pilsonis ir kamerā kopā ar vēl vienu ieslodzīto. “Kamera ir maza, bet ar minimālām ērtībām – tualete, izlietne, ir logs arī, kuru iespīd gaisma. Tas nav kūrorts, tas ir cietums, tas ir stingra režīma cietums,” skaidroja Vārpiņš.

Lieta ievilkusies, jo advokāti ar apsūdzības uzturētājiem nav varējuši vienoties par to, kādi pierādījumi procesā ir izmantojumi. Tagad to plānots izlemt līdz 17.augustam. Savukārt lietas izskatīšana pēc būtības pašlaik ir pārcelta uz 26.oktobri.

“Vēl pavasarī es skatījos daudz cerīgāk. Ir šis process ievilcies. Nenotiek varbūt tā, kā mēs sākumā bijām plānojuši. Pamatā Čalovskis pavada laiku, gatavojoties savai aizstāvībai. Notiek visai bieži tikšanās ar advokātiem, advokāti ir piesaistījuši ekspertus – datorspeciālistus,” stāstīja Vārpiņš. Pēc viņa teiktā, Čalovskis varētu arī turpināt cīnīties par to, lai viņa lietu skatītu Latvijā.

“Joprojām ir aktuāls jautājums, vai tiešām šo lietu vajadzētu skatīt ASV tiesai. Par lietas izskatīšanas vietu aizstāvības skatījumā pastāv strīds,” norādīja advokāts.

Lieta līdz skatīšanai pēc būtības gan var tā arī nenonākt. ASV ļoti populāra ir apsūdzētā vienošanās ar prokuratūru, kas parasti paredz vismaz daļēju vainas atzīšanu un līdz ar to maigāku sodu. Šāda vienošanās piedāvāta arī Čalovskim, stāstīja Vārpiņš. Detaļas gan netiek atklātas.

Iepriekš Čalovskis noliedza, ka būtu piedalījies datorvīrusa “Gozi” radīšanā un izplatīšanā, par ko viņam kopā ar diviem citiem vīriešiem jāstājas ASV tiesas priekšā.

Pagaidām advokāti atturas prognozēt, cik ilgi tiesa varētu skatīt Čalovska lietu. Notiesāšanas gadījumā Čalovskim draud līdz 67 gadu cietumsods, taču esot maz ticams, ka tiesa varētu lemt par maksimālo sodamēru.

 

Komentāri (57)

lno 26.07.2015. 22.23

Beidziet te ņemties ar Čalovski, labāk padomājiet vai Lasmanes – Doroņinas mocītāji ir kaut morāli nosodīti? http://ltv.lsm.lv/lv/raksts/26.07.2015-lidijai-lasmanei-doroninai-90.dzimsanas-diena.id53339/?utm_source=twitter&utm_campaign=news&utm_medium=admin_zinas

+7
-6
Atbildēt

1

    v_rostins > lno 27.07.2015. 12.30

    lno

    Nevar nosodīt ZRP(v) maizestēvus.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

lno 26.07.2015. 20.56

Lai jau te dažām tantēm būtu alerģija pret ASV, bet Eiropas tiesa arī apstiprināja Čalovska izdošanu. Vienotībnieku fani pilnīgi nobrieduši koalīcijai ar SC:):):)

+10
-10
Atbildēt

5

    lno > lno 26.07.2015. 21.27

    DD1. Nu Jums personīgi ir alerģija arī pret Zatlera Nr.2, NA, varētu vēl turpināt…. Ja jau tāda vēlēšanās, varat kaunēties tālāk:)

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 27.07.2015. 12.34

    lno

    ja viņam būtu izdevies Rinkēviča un Kukules izplānotais.

    ————-

    Putina kuce, Zatļers, pilnā mērā izpildīja kremļa programmu. Neviena nelieša zarnas netika uztītas uz zemnieku sūdu dakšām, visi Šļesera ieliktnīši palikuši savās vietās, bet Maķīsam pat tika SM sile.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    DD1 > lno 26.07.2015. 21.32

    > lno DD1.

    “Jums personīgi ir alerģija arī pret Zatlera Nr.2, NA”

    Tiesa,- ir lielas pretenzijas pret dažiem NA biedriem, kam tas ir tikai biznesa projekts un pilnīgi noteikti uzskatu Zatlera rīkojumu nr.2 par merkantilu iemeslu dēļ dažu prezidenta kancelejas ierēdņu inspirētu valsts apvērsumu.

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    lno > lno 26.07.2015. 22.03

    DD1. Vai tik sarežģīti atdalīt Zatlera ambīcijas no iespējām ko valstij deva Nr2? Ja iespējas tika izniekotas Āboltiņas kliķes varas nostiprināšanai, nav Zatlera vaina. Zatleru varētu sist pie kauna staba, ja viņam būtu izdevies Rinkēviča un Kukules izplānotais. Ar valsts apēvrsumu tam nav ne mazākā sakara, viss notika atbilstoši Satversmei. Pret NA biedriem Jums lielākas pretenzijas kā pret Vienotības biedrenēm?:):):)

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    DD1 > lno 26.07.2015. 21.09

    > lno

    “dažām tantēm būtu alerģija pret ASV, … Vienotībnieku fani pilnīgi nobrieduši koalīcijai ar SC”

    Jūsu zīmogi,- “tantes”, “Vienotībnieku fani”, “koalīcija ar SC” – nav gluži par tēmu. Man zināms, ka vienai no tantēm ģimenē ir 2 ASV pilsoņi, kas “by default” izslēdz alerģiju pret ASV.

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

DD1 24.07.2015. 22.14

Kauns par Latvijas neieinteresētību sava pilsoņa aizstāvībā.

+11
-11
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu