Purvīša balvai nominē piecus māksliniekus • IR.lv

Purvīša balvai nominē piecus māksliniekus

23
Kriša Salmaņa, Annas Salmanes un Kristapa Pētersona darbs izstādē „Dziesma” izstāžu zāles „Arsenāls” Radošajā darbnīcā. Publicitātes foto

Purvīša balvai šā gada otrajā ceturksnī nominēti Atis Jākobsons, Anda Lāce, Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons

Purvīša balvai šā gada otrajā ceturksnī nominēti Atis Jākobsons, Anda Lāce, Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons, informēja Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM).

Jākobsons balvai nominēts par personālizstādi “Dark Matter” Mūkusalas Mākslas salonā. Žūrija izstādi raksturojusi kā enerģētisku un fascinējošu, kurā formas perfekcija tikai vairo satura dziļumu, kā tas funkcionēja mākslā pirms izkopta akadēmisma. 

Lāce balvai nominēta par izstādi “Nogrieznis”, kas tapusi sadarbībā ar komponisti Eviju Skuķi un mākslinieku Kristu Pudzenu Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā. Žūrijas pārstāvji atzīmējuši, ka ekspozīcijas uzbūve ar puslokā, vienlaidus uz grīdas saslietajām lielformāta gleznām (“Nogrieznis”) un perpendikulāri pretī organizēto “telpu telpā”, kur ģeometriskā progresijā sarindotas mazākā izmēra kompozīcijas (“Pārsāts”), kopā ar Skuķes skaņdarba atskaņojumu rada teju vai sakrāla pārdzīvojuma iespēju. 

Krišu Salmani, Annu Salmani un Pētersonu žūrija balvas nominācijai izvēlējusi par izstādi “Dziesma” izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā. Mākslinieki, izpētot Latvijas 1990.-2013.gadu Vispārējo latviešu Dziesmu svētku noslēguma koncertu repertuāru dziesmu vārdus, tās statistiski saskaitot, konstatējuši, ka dziesmu tekstos visbiežāk lietotais vārds ir saule, tad seko meita un trešajā vietā ir Dievs. Izstādei izvēlēts vārds “Dievs”, un Pētersons veidojis kolāžu “Dievzemīte I” no 184 dziesmu fragmentiem. Izstādē skan kompozīcija, kas izveidota no Dziesmu svētku ierakstiem.

Žūrija izvērtēja izstādes un mākslinieku darbus laika posmā no 2015.gada 1.aprīļa līdz 30.jūnijam. Purvīša balva tiks pasniegta 2017.gada februārī. 

Balva dibināta 2008.gada sākumā, un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu “Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi “Varbūt”. Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi “Zemes darbi”, bet ceturtā Purvīša balva 2015.gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi “Netaisnība”.

 

Komentāri (23)

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu