Ja valsts nepiemaksās bērnudārziem, Rīga nepalielinās līdzmaksājumu (papild.) • IR.lv

Ja valsts nepiemaksās bērnudārziem, Rīga nepalielinās līdzmaksājumu (papild.)

10
Tukši krēsliņi bērnudārzā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Valsts varētu pārtraukt atbalsta sniegšanu privātajiem bērnudārziem un auklēm

Ja valsts no nākamā gada pārtrauks līdzmaksājumus par bērnu sūtīšanu privātajos bērnudārzos, Rīgas pašvaldība nepalielinās pašlaik maksāto līdzmaksājumu, bet turpinās to nodrošināt pašreizējā apmērā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), Rīgas pašvaldībā pašlaik līdzmaksājums bērniem, kas apmeklē privātos bērnudārzus, ir tādā apjomā, cik domei izmaksā viena bērna uzturēšana pašvaldības bērnudārzā.

“Tas ir taisnīguma princips – visiem bērniem maksājam vienādi,” skaidroja Rīgas mērs, norādot, ka līdzfinansējuma paaugstināšana par bērnu sūtīšanu privātajos bērnudārzos nebūtu godīga attiecībā pret tiem bērniem, kas apmeklē pašvaldības bērnudārzus un no pašvaldības saņemtu mazāku summu.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Sarmīte Baltmane aģentūrai LETA norādīja, ka viena bērna uzturēšana pašvaldības bērnudārzā izmaksā 132,33 eiro. Tie vecāki, kuri nav sagaidījuši vietu pašvaldības bērnudārzā, ar šādu pašu summu tiek līdzfinansēti, pārskaitot to privātajiem bērnudārziem, ja bērns to apmeklē.

Līdzmaksājumos bērnu uzturēšanai bērnudārzos četru gadu laikā pašvaldība izmaksājusi apmēram 27 miljonus eiro. Pērn pašvaldība ir nodrošinājusi līdzfinansējumu 5027 bērniem par 7 679 690 eiro.

Jau ziņots, ka no 119 pašvaldībām tikai 14 veidojās šāda rinda uz bērnudārziem, un tās nebūt nav nabadzīgākās pašvaldības, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Panorāma” sacīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V).

Tā FM pārstāvis komentēja neskaidrības ap valsts atbalsta turpināšanu privāto bērnudārzu un aukļu pakalpojumiem tiem bērniem, kuri gaidot rindā uz pašvaldības bērnudārzu, izglītības pakalpojumu saņem pie privātā pakalpojumu sniedzēja, ziņo LETA.

Ašeradens norādīja, ka šīm 14 pašvaldībām neesot finansiālu problēmu pašām uzņemties minēto pienākumu, līdz ar tas būtu jāparedz normatīvajos aktos.

Viņš gan minēja, ka lielāku skaidrību jautājumā var gaidīt rudenī. Vaicāts, vai pašvaldībām pietiks laika sagatavoties un cietēju lomā nenonāks vecāki, FM pārstāvis uzsvēra, ka laiks sagatavoties problēmas risināšanai būs pietiekams.

LETA aizvadītajā nedēļā ziņoja, ka jautājums par turpmāku valsts līdzfinansējumu pirmsskolas vecuma bērniem, kuri nepietiekamā pašvaldības bērnudārzu vietu skaita dēļ apmeklē privātos bērnudārzus vai izmanto aukles, tiks lemts nākamā gada budžeta izstrādes laikā.

Kā informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), patlaban līdzfinansējums plānots līdz šā gada beigām, bet 2016.gadā valsts budžetā tam nauda nav paredzēta. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu noteikts līdz 142 eiro mēnesī.

IZM uzsver, ka jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pasākuma turpināšanai ir izskatāms likumprojektu “Par valsts budžetu 2016.gadam” un “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2016., 2017. un 2018.gadam” sagatavošanas un izskatīšanas procesā, vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu jauno politikas iniciatīvu pieprasījumiem un atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

2014.gadā kopumā šim mērķim sniegts finansiāls atbalsts 8 771 903 eiro apmērā, no šīs summas 1 852 227 eiro ir finansējums tā saucamajām auklēm jeb bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem, bet privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm – 6 919 675 eiro.

2013.gada 1.septembrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi par prasībām bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtību. Vienlaikus spēkā stājās noteikumi, kas paredz valsts atbalsta piešķiršanu bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātās sagatavošanas pamatizglītības ieguvei uzsākšanai, kuri uzņemti pašvaldības rindā, taču izglītības pakalpojumu saņem pie privātā pakalpojumu sniedzēja.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (10)

Ebenemezers-3 02.06.2015. 11.59

pirmkaart vajag paartraukt finanseet izgliitiibu krievu valodaa , paar to naudu var turpinaat atbalstiit un stimuleet beernu dzimstību Latvijaa, tai skaitaa arii atbalstot privātos beernu daarzus un aukles

+5
0
Atbildēt

0

v_rostins 02.06.2015. 10.43

Valsts(lasi: kremļa maukas un zagļi, ZRP(v)) labāk subsidēs paģeļņikus, RD vadību.

+4
-2
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 02.06.2015. 15.27

Pusmaratona nenoskrējējs sāk uzstādīt ultimātus…

Balsojiet, balsojiet zombētie!

Iespējams pusmaratonniekam visādās vācijās ieliktas nepareizās smadzenes par vispasaules bļēžnaudu?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu