Deputāts Liepiņš saceļ traci Saeimā; juristiem ir darbs (papild.) • IR.lv

Deputāts Liepiņš saceļ traci Saeimā; juristiem ir darbs (papild.)

56
Deputāts Dainis Liepiņš. Foto: Ieva Lūka, LETA

Deputāts Liepiņš nepamet Saeimas sēdi – parlaments uz nedēļu atliek likumprojektu izskatīšanu

Lai gan prokuratūra norāda, ka Saeimai nebija likumīga pamata lemt par atļaujas došanu kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu Daini Liepiņu (LRA),Saeima šogad 5.februāra sēdē nolēma piekrist deputāta Daiņa Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai, Ir.lv atgādina jurists Edgars Pastars.

Pastars norāda, ka Saeima deva tikai piekrišanu deputāta Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai, kā to apliecina Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces parakstīts dokuments.

Jau ziņots, ka kriminālvajāšanai Saeimas izdotais Latvijas Reģionu apvienības deputāts Dainis Liepiņš ceturtdien vairākkārt atteicās pamest Saeimas sēžu zāli, tāpēc Saeimas sēdē izsludināts pārtraukums uz nedēļu, ziņo LETA.

Liepiņš līdz viņa krimināllietas turpmākai izskatīšanai tiesā nevar piedalīties parlamenta un komisiju sēdēs un saņem pusi no Saeimas deputāta algas, skaidro Saeimas Juridiskais birojs.

Liepiņš neņēma vērā Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) aicinājumus pamest sēžu zāli. Arī pēc diviem izsludinātiem īsiem sēdes pārtraukumiem deputāts atgriezās deputāta vietā sēžu zālē.

Tāpēc Saeimas sēdes tā brīža vadītājs, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS) izsludināja sēdes pārtraukumu uz nedēļu.

Saeimas Prezidijam ir vairāki rīcības varianti, ja deputāts Liepiņš nolems arī 23.aprīlī pārtrauktās Saeimas sēdes turpinājumā uzturēties deputāta vietā sēžu zālē, sacīja Daudze.

Daudze norādīja, ka nevēlas runāt par iespējamajiem variantiem, lai nesākas spekulācijas. Priekšsēdētājas biedrs uzskata, ka tā ir bezprecedenta attieksme pret Latvijas likumiem, parlamentu kā likumdevēju un pret saviem kolēģiem, un Daudzem par Liepiņa rīcību trūkst vārdu.

Vaicāts par Liepiņa plāniem rosināt Saeimai lemt par viņa izdošanas kriminālvajāšanai juridisko korektumu un iespējām atcelt šo lēmumu, Saeimas priekšsēdētājas biedrs atbildēja, ka nezina, kādiem ir jābūt iesniegtajiem dokumentiem un argumentiem, lai lēmumu, kurš vienreiz ir pieņemts, atceltu. Šis jautājums būtu jāpēta juristiem, norādīja Daudze.

Iepriekš Saeima lēma par atļauju izdot deputātu Liepiņu kriminālvajāšanai. Kriminālvajāšanā izdotajiem Saeimas deputātiem ir liegts piedalīties Saeimas un komisiju sēdēs.

Liepiņš vērsīsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, lai tā aicina veikt balsojumu parlamentā par to, vai lēmums par viņa izdošanu kriminālvajāšanai bija korekts. Viņš uzskata, ka lieta, kurā pret viņu ir sākta kriminālvajāšana, ir politiska, un atbildīgā prokurore vilcinot attiecīgās lietas izskatīšanu.

Viņu vaino nepatiesu ziņu norādīšanā amatpersonas deklarācijā. Atbilstoši Krimināllikumam par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Daiņa Liepiņa atklāto vēstuli varat lasīt šeit.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (56)

Zoja 16.04.2015. 14.05

Viena partija, bet tik daudz klaunu….

+18
-3
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 16.04.2015. 14.13

Drošības dienestā un ap drošības dienestu bardaks, — tas āksts nedrīkstēja tikt garām apsardzei. Steidzami izskatāmi jautājumi, kas saistīti ar Drošibas dienesta kvalitātēm un disciplīnu, kā arī Saeimas prezidija un drošībnieku sadarbība.

+14
-2
Atbildēt

6

    Normunds > Optiskais Tēmeklis 16.04.2015. 14.40

    Tas āksts ir saņēmis no vēlētājiem mandātu un apsūdzēts par sīkumiem, izdarītiem aiz neuzmanības. Kur ir samērība? Nav!

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > Optiskais Tēmeklis 16.04.2015. 23.41

    Liepiņš ir saņēmis tautas mandātu, kaut kāds tur kārtības rullis nedrīkst regulēt tautas gribu.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Unabomberz > Optiskais Tēmeklis 16.04.2015. 15.51

    Tēmekli, Liepiņš nedrīkst “piedalīties Saeimas sēdēs” nevis atrasties Saeimas plenārsēžu telpā. Vai apkopējas Taņas darbošanās ar slotu plenārsēžu zāles stūrī nozīmē viņas dalību Saeimas sēdēs? Nē taču. Dalība ir balsošana, reģistrēšanās balsošanai, runāšana no tribīnes. Un to Liepiņam mierīgi varēja liegt izslēdzot mikrofonu, atslēdzot balsošanas pulti un nedodot vārdu. Brīnos, kāpēc Mūrniece nepaņēma pusstundas pārtraukumu u šo jautājumu tehniski nenokārtoja. Droši vien kā tas bieži notiek ar labi audzinātiem cilvēkiem – apjuka no Liepiņa bezkaunības.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    Drošības dienests drīkst darīt to, kas viņiem noteikts normatīvajos aktos – jāsakārto normatīvie akti.

    Nu un caurlaides … izskatās, ka tur visiem viena tipa caurlaides, kaut gan vajag uztaisīt daudzlīmeņu caurlaides – lai katram ir skaidrs, kur un kad drīkst iet un kur nedrīkst iet.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Normund – kriminālprocess paliek kriminalprocess – ne jau Murniecei vai Drošības dienestam jāvērtē samērīgums – to dara prokuratūra un tiesa.

    Cita lieta – Jābeidz tā muļķība, ka šādi procesi velkas mēnešiem un gadiem. Tur tak viss ir skaidrs – nepareizi nodeklarēts un pats ir atzinis. Tādu lietu, kur reāli nav nodarīti nekādi zaudējumi un vainīgais atzīst – ir jāvar izskatīt tiesā 1 stundas laikā, kur tikai vienojas par sodu – kautkādiem sabiedriskiem darbiem un tiesas izdevumu segšanu un miers.

    Citādi šādi tiesas procesi, kas velkas gadiem, tiek izmantots kā politiskās cīņas līdzeklis – gadiem ilgi skaitās, ka ir apsūdzēts un nedrīkst pildīt pienākumus.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Normund, Liepiņš ir izdots kr-va-Jāšanai. Kamēr viņu jās, tikmēr viņš nedrīkst Saeimā iekļūt, vismaz ne sēžu zālē. Kārtībai jābūt.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 16.04.2015. 13.00

Gribētos, lai tai Saeimā nebūtu ne Liepiņa, ne Daudzes, personiski man glumais Lemberga “šesjorka” Daudze ir pat pretīgāks par Liepiņu.

+14
-2
Atbildēt

3

    Edgars Avotiņš > dzeris49 16.04.2015. 14.38

    Džerim jau gribētos aizliegt visas “nepareizās” partijas un atjaunot PSRS kārtību – viena partija!

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 16.04.2015. 13.42

    man “atkal” gribētos, lai tur nebūtu neviena SC deputāta.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 16.04.2015. 15.15

    Manuprāt, neko par aizliegumiem neteicu, kaut, saprotu, ka tev jāizstāv ne tikai Lembergs, bet, arī viņa galvenās “šestjorkas”, darbs paliek darbs, šefs taču tavus komentārus lasa un vērtē.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu