Policija: Skolēni kļūst vardarbīgāki • IR.lv

Policija: Skolēni kļūst vardarbīgāki

30
Foto: Andrius Ufartas, F64/BFL

Šogad reģistrēti jau 97 fiziskās vardarbības gadījumi skolās

Vardarbības gadījumu skolās patiesībā ir daudz vairāk nekā tie tiek reģistrēti, trešdien pastāstīja Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics. Jaunākā statistika liecina, ka vardarbības gadījumu skaits skolās gada laikā ir nedaudz pieaudzis arī oficiālajā statistikā.

Šogad līdz 6.aprīlim Valsts policija reģistrējusi 97 fiziskās vardarbības gadījumus skolās, kas ir par desmit gadījumiem vairāk nekā pērn līdzīgā laika posmā. Šogad reģistrēti 22 emocionālās vardarbības gadījumi, kas ir par vienu gadījumu vairāk nekā pērn, ziņo LETA.

Patiesībā ardarbības gadījumu ir daudz vairāk, jo par tiem policija bieži netiek informēta.

Pēdējā laikā policija gandrīz katru nedēļu saņem informāciju, ka kāds bērns skolā ir cietis no vardarbības. Konkrētus gadījumus Rinkevics neminēja, taču teica, ka bijis gadījums, kad pamatskolnieki savam klasesbiedram aizdedzinājuši matus. Citā skolā cietušajam pavēlēts laizīt zemi.

Vardarbīgiem gadījumiem skolās ir augsts latentums, reālā situācija esot skarbāka un vardarbības gadījumu ir daudz vairāk. Tam kā iemeslu tiek minēts, ka skolas vadība vēlas saglabāt skolas prestižu, vardarbību noklusējot.

Policija secinājusi, ka nereti varmāka pats bijis pazemots un vardarbības gadījumi sākušies kā parasts joks. Bijuši gadījumi, kad pusaudži uz skolu bija līdzi paņēmuši ieročus.

Policija aicina sabiedrību, arī skolu direktorus, sociālos pedagogus un pašvaldības vairāk iesaistīties vardarbības gadījumu aktualizēšanā un to neslēpšanā. Tāpat policija aicina sabiedrību pievērst uzmanību notiekošajam bērnudārzos, jo pirmie vardarbības “aizmetņi” jau radušies tieši šajās izglītības iestādēs un tie vēlāk pāraug daudz nopietnākos gadījumos, bērnudārzniekam jau kļūstot skolnieku. Tajā pašā laikā bērnudārzā vardarbību ir konstatēt daudz grūtāk, jo ir grūti nošķirt robežu starp spēlēšanos un reālu vardarbību, norādīja Rinkevics.

Policija arī veiks konkrētus pasākumus, lai situāciju mainītu, proti, skolu direktoriem tiks rīkotas apmācības par to, kā veidot drošu vidi skolās. Apmācību programma varētu būt gatava vasaras beigās.

Neskatoties uz vardarbības pieaugumu, pusaudžu citu izdarīto pārkāpumu skaits gan šogad samazinājies. Pateicoties Krimināllikuma grozījumiem, kas atraisīja policijas rokas cīņā ar jaunajām psihoaktīvajām vielām, šogad skolās ar narkotikām saistīti pārkāpumi bijuši vien desmit, kas ir par 18 gadījumiem mazāk nekā pagājušā gadā. Par atrašanos alkohola reibumā šogad reģistrēti 11 gadījumi, kas ir par trīs gadījumiem mazāk nekā pērn. Par smēķēšanu skolā un tās teritorijā konstatēti 23 gadījumi, kas ir par četriem gadījumiem mazāk, salīdzinot ar pagājušo gadu.

 

Komentāri (30)

dzeris49 08.04.2015. 18.50

Kāpēc gan lielie “tikumības sargi” no NA un SC nevēlas runāt par šo tēmu?

Acīmredzot, tas nav tik vienkārši, kā liekulīgi vāvuļot par tikumību, pārņemot un mēģinot ieviest šeit visu to tumsonīgo “pravoslāvu aktīvistu” ideoloģiju pēc Krievijas parauga.

Šī tēma tiešām ir nopietna un prasa risinājumus, bet, te ar vienkāršiem aizliegumiem cauri netiks, bet, neko citu vietējie “pravoslāvu aktīvisti” no NA un SC apvienotās komandas izdomāt nespēj, un neprot, “pelēko šūniņu” acīmredzami, pietrūkst.

+8
-6
Atbildēt

1

Ebenemezers-3 08.04.2015. 19.53

aciimredzot jāatjauno vecumvecaa kaartiiba , ja nemaak uzvesties tad skolotaajam jaaļauj nekaartiibu ceelaajus iepļaukaat , citaadi kaartiibu skolaa neatgriezt , vismaz kad es maaciijos pamatskolaa skolotaajiem bija liela riiciibas briiviiba un neviens pats neskreeja uz miliiciju žeeloties ka trrpiijis no skolotaaja pa bieti , jo pats tiiri labi saprata par ko tas bijis, galu galaa skolotaajs šodien ir galiigi neaisargaats no memmes deeliņu izleecieniem , puišels var pasuutiit nah*j , vai nolamaat par kuci, vai urlu , un nekas viņam par to nav, jaamet šie urlas no skolaam aaraa bez žeelastiibas , skolaa jau kaa cietumaa pastaav pirmais galds, kur veel taalaak.

+3
-2
Atbildēt

3

    andrejs > 08.04.2015. 20.55

    aciimredzot jāatjauno vecumvecaa kaartiiba , ja nemaak uzvesties tad skolotaajam jaaļauj nekaartiibu ceelaajus iepļaukaat

    ————————

    tu ko, tikai iepļaukāt? Jāļauj skolotājiem gejiem bērnus iepērt.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 09.04.2015. 17.00

    Kolonijas grūti audzināmajiem

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 08.04.2015. 22.05

    Kāds te sakars ar gejiem?

    Un, saprotams, nevar būt tiesības bez atbildības, un tam jāatiecas arī uz bērniem, tāda visatļautība, kā patreiz, nav pieļaujama, protams, bez fiziskas iespaidošanas.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

aivarsk 08.04.2015. 18.07

Nu redziet, bet daudzi runā, ka nevajag runāt par tikumību skolā! Vajag, un kā vēl vajag!

+5
-13
Atbildēt

3

    andrejs > aivarsk 08.04.2015. 18.12

    tie runātāji baidās, ka viņi nevarēs reklamēt perversijas.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    aivarsk > aivarsk 08.04.2015. 18.19

    Tas laikam ir galvenais iebildums, jo citas tikumības sastāvdaļas, izņemot homoseksuālo attiecību veicināšanu, viņus neuztrauc.

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    edge_indran > aivarsk 08.04.2015. 19.14

    ——

    Pakulsi “tukšus salmus” par brīvību, neatkarību un cilvēktiesībām – dabūsi vardarbību kā citviet Rietum-krātijā!

    https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu