LNT par rīta raidījuma formāta kopēšanu vērsusies tiesā pret LTV • IR.lv

LNT par rīta raidījuma formāta kopēšanu vērsusies tiesā pret LTV

8
LTV1 raidījuma "Rīta Panorāma" vadītāji.

Zūzena: notikusi klaja raidījuma formāta pārņemšana

“MTG TV Latvia” (MTG) veidotā kanāla LNT vadība ir vērsusies Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā ar prasību pret Latvijas Televīziju (LTV), pārmetot sabiedriskajam medijam rīta raidījuma formāta kopēšanu un prasot šāda formāta raidījuma pārtraukšanu. To LETAi pastāstīja LTV komunikācijas speciāliste Agita Pudule.

LNT vadība esot vērsusies tiesā, apgalvojot, ka LTV1 noskatījusies no viņiem rīta ziņu raidījuma formātu. LNT uzskatot, ka LTV, veidojot raidījumu “Rīta Panorāma”, ir pārkāpusi LNT autortiesības un negodīgas konkurences aizliegumu. LNT prasot tiesu nodrošināt “Rīta Panorāmas” raidījuma formāta pārtraukšanu un zaudējumu atlīdzību par negodīgu konkurenci.

MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena skaidroja, ka lieta tiesā iesniegta, jo uzņēmums saskata autortiesību pārkāpumu un negodīgas konkurences aizlieguma neievērošanu. “Ir izmantots LNT rīta ziņu raidījuma “900 sekundes” formāts, lai izveidotu LTV rīta ziņu raidījuma konceptu “Rīta Panorāma”. Pēc LTV darbībām skatītājam rodas iespaids, ka LNT un LTV ir viens un tas pats rīta ziņu raidījums, jo notikusi klaja raidījuma formāta pārņemšana,” uzsver Zūzena.

Tiesai būs jāizlemj jautājums par raidījuma formāta aizsardzību no autortiesību viedokļa un par to, vai konkrētie faktiskie apstākļi un LTV darbības liecina par negodīgu konkurenci. “LNT nevar komentēt LTV izteikumus par prasības nepamatotību, jo šo jautājumu demokrātiskā valstī var izlemt tikai un vienīgi tiesa. Šis ir juridisks strīds, un mēs paļaujamies, ka tas tiks godprātīgi un taisnīgi izšķirts tiesā, jo Latvijā kā jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī pastāv noteikumi intelektuālā īpašuma aizsardzībai un negodīgas konkurences aizliegumam, kas arī ir LNT prasības pamats,” pauda Zūzena.

“Ar šādu prasību LNT var izraisīt publisku diskusiju par to, vai viņu pašu raidījumi nav starptautiski pieņemtu un plaši zināmu formātu kopijas,” uzskata LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte. Ja tiktu atzīts LNT uzskats, ka aktuālo rīta ziņu raidījuma formāts ir aizsargāts ar autortiesībām, tad pašai LNT būtu bijis jāiegūst formāta tiesības uz šādu rīta ziņu raidījumu, jo pasaulē pirmais tā dēvētais nacionālais brokastu/rīta raidījums ir ASV kanāla NBS raidījums “Today”, kas ēterā pirmoreiz tika pārraidīts 1952.gada 14.janvārī. Tā formāts tika atdarināts daudzās citās televīzijās visā pasaulē, skaidro LTV pārstāvji.

“Ja tiesa atzītu LNT tiesības uz rīta ziņu raidījuma formātu, LNT iegūtu monopolu uz rīta ziņu raidījuma pārraidīšanu, tas liegtu ne tikai LTV, bet jebkuram citam televīzijas kanālam veidot līdzīga koncepta aktuālo rīta ziņu raidījumu,” izteicies Belte, uzsverot, ka LTV ir gatava savu viedokli aizstāvēt tiesā.

Kā izteicies Belte, “iespējams, ka prasība saistīta ar mainīto spēku samēru tirgū”, kad LTV1 esot kļuvusi par skatītāku kanālu nekā LNT. Belte pārmet MTG mēģinājumus “kuluāru līmenī panākt nacionālo sporta notikumu un sabiedrībai nozīmīgu pasākumu translēšanas nodošanu MTG vai mēģinājumu ar MTG atbalstošu politiķu starpniecību LTV “izmest” no reklāmas tirgus”.

Uz šo Zūzena atbildēja, ka LTV emocionālā vēstule esot mēģinājums strīdu risināt ārpus tiesas zāles, ietekmējot sabiedrisko domu un, iespējams, arī tiesas procesu un gala lēmumu.

MTG Latvijā darbojas kopš 1998.gada un pārstāv televīzijas kanālus TV3, LNT, TV5, 3+, TV6 un ”Kanālu 2”, radio “Star FM” un video portālu “TVPlay”.

 

Komentāri (8)

traductrice 05.03.2015. 20.39

nu, Baiba, dajoš… LNT uzskatīt par televīzijas ziņu raidījumu šūpuli ir ļoooti ambicioza pieeja :)

+7
0
Atbildēt

0

Zorro kundziņš 06.03.2015. 09.46

no Twitera (© @eedgars):

“Paskatījos Rīta panorāmu. Nē, nu šitā zagt no LNT – studijā galds, aiz tā cilvēki, aiz tiem griežas video, un pat jaunumi tādi paši!”

+5
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > Zorro kundziņš 07.03.2015. 08.41

    Patiesībā ir vēl trakāk – zaglīgie žurnālisti atļaujas runāt tajā pašā valodā, kurā apzagtie, un nokopējuši modi aicināt uz intervijām cilvēkus, kam pārsvarā ir divas kājas. Plaģiāts brrriemīgs! Par neapšaubāmi zagto paņēmienu dot intervējamiem apsēsties pat nerunāsim.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

tonijs 06.03.2015. 08.52

Vai LTV nebūtu pēdējais laiks pieprasīt no TV3 dažu miljonu kompensāciju par klajo seriāla “Ugunsgrēks” pārņemšanu?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu